0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Legenda a sárgarépáról

A sárgarépa narancs színben pompázik, vagy éppen sárga a sárgarépa, de egyre kedveltebbek – főként saláta keverékekben – a fehér vagy lila sárgarépák. A hétköznapi és ünnepi konyha szerves részei, de mit is tudunk róla?

Ez, a háziasszonyok által kedvelt növény közép-ázsiai géncentrumból vándorolt nyugat felé, és feltehetően a mórok telepítették át az Ibériai-félszigetre, s innen jutott el spanyol közvetítéssel Európa többi országába. Fajai szinte minden kontinensen megtalálhatók.

Egyik ősi formája – a vad murok – nálunk a réteken, legelőkön, szántóföldeken gyakori gyom.

Egyesek szerint igen régi eredetű kultúrnövény, ebben viszont megoszlanak a vélemények. A sárgarépa (Daucus carota subsp. sativus) valószínűleg csak az i. sz. 1. század óta szerepel az emberiség étlapján. Korábban a pasztinák töltötte be azt a szerepet, amit most a sárgarépa.

Az első írásbeli emlék a sárgarépa fogyasztásáról Ibn Al Avam, arab tudóstól származik a 12. századból; ő már különbséget tesz az ízletes, vörös színű és a zöldesbe hajló, sárgás színű répa között. Ez utóbbi magasan kiemelkedett a földből – akárcsak a mostani takarmányrépák némelyike -, mert csak attól zöldülhetett meg, hogy a koronáját a napfény érte.

Nemesítése már a 16. században megkezdődött. A faj sokszínűség ellenére a Nantes-típusok – 1864 óta, megszakítás nélkül egyike a legjobb fajtáknak – a legnépszerűbbek, a teljes globális termelés 40% -át képviselik.

Más típusok, mint például az Imperator, a Flakkee, a Berlicum, a Chantenay és a Kuroda, a különböző régiókban kedveltek (például Japánban a Kuroda) vagy különböző célú felhasználásokhoz (például a feldolgozáshoz szükséges Imperator és Berlicum típusok) nemesítették.

A sárgarépa kiemelt táplálkozási értékét nagy – 6-12 mg/100 g – karotintartalmának köszönheti.

Ez a vegyület az A-vitamin előanyaga, aminek a hiánya különféle szembetegségeket és látási elégtelenséget – mint a farkasvakságot – okoz.

A sárgarépa az egyik legfontosabb zöldségnövény világszerte, Kína termeli a legnagyobb területen (130 000 hektár), őket az Egyesült Államok (78 000 hektár), Oroszország (25 000 hektár) és Brazília (22 250 hektár) követi. 

A sárgarépa-típusok és termelési technológiák sokféleségének másik oka, hogy a gasztronómia minden területén használható zöldség.

Ki ne ismerné a sárgarépalevest, ifjú korunk finomfőzelékét, a sárgarépasnack-et és salátát, valamint a sárgarépa tortát?

Globálisan a sárgarépa-termelés egyharmadát exportálják, míg az olyan országok, mint Hollandia, Izrael és Dánia, az összes terményének felét külföldön értékesíti.

 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu