Back to top

Pocokirtás alvállalkozókkal: ebédlőasztal az ölyvnek, láda a vércsének

2018 időjárása ugyancsak változatos volt. Az enyhe, de igen csapadékos telet egy havas március zárta le, aztán áprilisban jött másfél hónap aszály. Az átlagos nyár végén háromnapos eső következett, majd a szűnni nem akaró száraz ősz. Ezek a hosszú esőtlen időszakok bizony igencsak kedvezőek voltak a talajban élő rágcsálók, különösen a mezei pocok számára.

A 2014/2015-ös tapasztalatok alapján elnyúló gradációra kell készülnünk, be kell hát üzemelni a védekezés eszköztárát. Sajnos sokaknak ebben az esetben mindenféle mérlegelés nélkül azonnal a véralvadásgátló szerek jutnak eszükbe. Természetvédőként ellenzem a mérgezést, gyakorló biogazdaként pedig nem is használhatok ilyen anyagokat. Ily módon nem csupán alkalmazom, de népszerűsíteni is szeretném a pocokirtás lehető legzöldebb módszereit. Ezek megértéséhez először a biológiai alapokkal kell megismerkedni.

Az invázió nem azonos a gradációval

A csonttollú rendszeres téli vendég Magyarországon, inváziós években akár több ezres csapatokat is látni belőle.
A csonttollú rendszeres téli vendég Magyarországon, inváziós években akár több ezres csapatokat is látni belőle.
A felgyorsult információáramlás korában a híreket egyre kevésbé ellenőrzik, így hamar elterjedhetnek, megrögzülhetnek hibás kifejezések. Ilyen a „pocokinvázió” is, pedig ez helytelen megfogalmazás.

Az invázió lényege, hogy egy (általában népes) csoport A pontból B pontba megy.

A biológiában főleg olyan fajokra alkalmazzuk, amelyek táplálékspecialisták, így ha kevés az élelem, tömegesen indulnak más országokba. Hazánkba főleg északról, ritkábban keletről beözönlő madárfajokat (pl. csonttollú, keresztcsőrű) tekintünk inváziósnak, de ugyanebből a szóból ered az idegenhonos özönfajokra (pl. selyemkóró, parlagfű, bálványfa, harlekinkatica) használt „invazív” jelző is.

A gradáció nem feltétlenül jár földrajzi vándorlással. Csak a gyorsan szaporodó fajok képesek gradálni és közülük sem mindegyik.

Bizonyos kedvező külső körülmények hatására az állomány létszáma sokszorosára nő. Ezt aztán követheti vándorlás, mint a sáskák vagy a lemmingek esetében, ám a pocok ilyet nem tesz. Ő csak szaporodik és szaporodik a szántókon és gyepeken. A gradáció vége mindig drámai hirtelenségű. Vagy abiotikus tényezőtől (azaz élettelen tényezők /a szerk.) omlik össze (hirtelen bekövetkező tartós hideg, nagy esőzés), vagy a túlszaporodott állomány tagjaiban nő a stressz, agresszívek lesznek egymással, betegségek ütik fel fejüket, így a populáció töredékére, bőven a kártételi küszöb alá csökken.

A pocok, mint táplálékforrás

A ragadozók számára a kisemlősök viszonylag nagyméretű, kiadós és könnyen megszerezhető élelemforrást nyújtanak. Különösen igaz ez gradáció idején. Közismert, hogy a néhány évente bekövetkező lemminges évjáratban a sarkvidéki ragadozók (hóbagoly, sarki róka) jóval több utódot nevelnek fel. De pontosan ez történik itthon is.

A réti fülesbagoly inváziói jellemzően pockos években történnek. A gyöngybagoly egy helyett két igen népes (akár 8-10 tojásos) fészekaljat nevel fel, sőt esetleg belekezd egy harmadik költésbe is, ami a hazai éghajlaton kudarcra van ítélve.

A pocokkal fertőzött lucernatáblákon hatalmas tömegben fehérlenek a nagy kócsagok, köztük ott vadászgatnak a fehér gólyák és a szürke gémek. Nappal ölyvek, rétihéják, vércsék, éjjel baglyok, rókák, aranysakálok szedik a vámot. A biológiai védekezés tehát ragyogóan beindul akkor is, ha a gazda ölbetett kézzel üldögél. Még hatékonyabb azonban az egész folyamat, ha tesz is valamit az ingyen segítőtársak érdekében.

Kilátótorony és ebédlőasztal: a T-fa

Az egerészölyvek szívesen ülnek ki magas, stabil ülőhelyekre, ahonnan lecsaphatnak a kimerészkedő pockokra
Az egerészölyvek szívesen ülnek ki magas, stabil ülőhelyekre, ahonnan lecsaphatnak a kimerészkedő pockokra
Fotó: Kovács Gergely Károly; "VÖLGY-HÍD" Természetvédelmi Alapítvány
A pocokfogyasztó madarak zsákmányolási szokásai egymástól eltérőek. A másfél-két méter magas, tetején keresztülővel ellátott karó (azaz „T-fa”) alapvetően a vártáról vadászó fajoknak készül.

A legismertebb az egerészölyv, a laikusok által gyakran sasként azonosított, utak mentén, mezsgyekarókon üldögélő termetes barna madár.

Bár széllel szemben rövid ideig képes szitálva lebegni és úgy vadászni, kényelmesebb számára a magas, stabil ülőhely, ahonnan lecsaphat a kimerészkedő pockokra. Alkalomadtán egy sor más madárfaj is felszáll oda körbekémlelni, pockot tépni, emészteni, köpetelni: vörös vércse, erdei fülesbagoly, barna- és kékes rétihéja, nagy őrgébics, varjúfélék, az Alföldön kék vércse, pusztai ölyv, szalakóta, kis őrgébics.

A T-fa klasszikus téli eszköz, a lucernában tavasztól őszig akadályozná a kaszálási, rendkezelési munkákat. Az állattartó gazdaságok jól ismerik a módszer hatékonyságát, most novemberben már több helyen láthatjuk az ülőfákat a pillangós táblákon.

Vörös vércse
Vörös vércse
Fotó: Kovács Gergely Károly; "VÖLGY-HÍD" Természetvédelmi Alapítvány
A T-fa kialakítása során egyszerre kell figyelembe venni a madarak igényeit és a munkaszervezést. Régebbi könyvek egészen nagy, 2-3 méter magas T-fákat javasoltak, mármint hogy a föld fölé ennyi álljon ki belőlük. Sajnos azt elfelejtették megírni, hogy milyen mélyre ássuk le, hogyan döngöljük be a tövét, mivel támasszuk ki a szélviharok ellen, stb.

Így elég gyakorlatiatlan lenne a védekezés, maradjunk hát az alacsonyabb, de sokkal könnyebben kivitelezhető eljárásnál. Először a függőleges, lehetőség szerint kihegyezett, bő 1,5 méteres részt üssük be a földbe, jól jön a nehéz, 5-10 kilós kalapács vagy pöröly (régi szakik szóhasználatában „Samu” vagy „Népszava”). Ezután kerüljön rá felül a vízszintes ülőrész, csavarozva vagy szegelve. (Ha előre rászereljünk, kalapálás közben biztosan szétverjük...) A tájolás fontos: az ülőrész zárjon be derékszöget az uralkodó széliránnyal: a madarak széllel szembefordulva szeretnek ülni, mert így a hideg fuvallat nem fúj be a tollazatuk alá.

Természetesen oda tegyük a T-fákat (hektáronként 4-5 darabot), ahol a legsűrűbben vannak a pocoklyukak.

A T-fák látogatottságát a szűk körben megfigyelhető hófehér ürüléknyomok, illetve a fülesbaglyok jellegzetes, szürke szőrrel borított köpetei jelzik, de messziről távcsővel természetesen a munkában levő szakértőket is megfigyelhetjük. Nem csak álló kultúrában érdemes alkalmazni. Ha lucernával, gyeppel határos a szántó, akkor búzában, repcében is ugyanúgy helyük van a T-fáknak tavaszig.

Egy profi eszköz: a vércseláda

Vércsefiókák a ládában
Vércsefiókák a ládában
Fotó: Kovács Gergely Károly; "VÖLGY-HÍD" Természetvédelmi Alapítvány
A vércseláda története az 1980-as évekre nyúlik vissza. A vetési varjú akkoriban óriási, ezres vagy tízezres telepekben fészkelt országszerte, veszélyes dúvadként tartották számon. Visszaszorítására egy szelektív mérget kísérleteztek ki, ami valóban drasztikus állománycsökkenést okozott.

Csakhogy, és erre sajnos senki nem gondolt, a varjú megritkulása magával rántotta féltve őrzött, fokozottan védett ragadozónkat, a kék vércsét, amely saját fészket nem rak és varjútelepek albérlőjeként költ.

A természetvédők elkezdtek mesterséges varjúfészkeket készíteni a vércsék számára, és kb. egy évtizednyi kísérletezés bebizonyította, hogy sem a gömbölyű forma, sem a gallyak nem számítanak, viszont hasznos, ha van tető. Így született meg a vércseláda. Közben a vetési varjú védett lett és állomány lassan növekszik, de a hazai kék vércsék zöme már költőládában fészkel.

A kék vércse telepes madárfaj, így az alföldi kerekerdők, erdősávok a szakemberek munkája nyomán sok helyen odútelepekké váltak. A vércseládát természetesen örömmel foglalja el a rokon, azaz a vörös vércse is, illetve a saját fészket ugyancsak nem építő erdei fülesbagoly.

Szántóföldi környezetben nem telepszerűen, egymástól kellő távolságot (200-300 m) hagyva nagyon hatékonyan telepíthető az egész országban gyakori vörös vércse. Ő a magasban egy helyben szitálva figyeli a felszínt, állítólag több száz méteres magasságból képes kiszúrni a kisemlősöket.

Aki barkácsoló kedvű, fenyődeszkából kis munkával összeüthet egy ládát az itt bemutatott tervrajz alapján. Nagyon alapos felületkezelést kell alkalmazni (vastaglazúr, kültéri lakk), az élettartam pedig sokszorosára nő, ha a tetőn van szigetelés (bádog, pvc, bitumenzsindely, stb.). A láda aljára gyöngykavicsot kell szórni 2-3 cm vastag rétegben. Ha a mezőgazdasági tábla fasorral, erdősávval határos vagy van mellette egy termetesebb magányos fa, nagyon nagy az esélye, hogy egy megfelelő módon kihelyezett vércseládának gazdája akad.

Fotó: Kovács Gergely Károly; "VÖLGY-HÍD" Természetvédelmi Alapítvány
Ehhez álljon itt némi útmutató:

  • A kihelyezésnél érdemes inkább drótozni. Ha elkerülhetetlen a szegelés (például nagyon vastag a fatörzs), használjunk alátétet, hogy a szeg feje később ne húzzon át a fán.
  • A kihelyezési magasság alsó határa 3 méter, ideális a 4-5 méter.
  • A láda fordítson hátat az uralkodó széliránynak, hazánkban jó választás a délnyugat és a kelet közötti tartomány.
  • A láda álljon függőlegesen, ha ez nem lehetséges, inkább lefelé nézzen, mint felfelé.
  • A láda nyílása előtt ne legyenek lombos ágak.
  • A madarak által elfoglalt láda karbantartása a gyöngykavics 2-3 évenkénti (költési időn kívüli) frissítéséből, illetve a láda elé benövő ágak levágásából áll.

További segítőtársak

Az utóbbi évtizedekben a lucernatáblák állandó „tartozékai” lettek a gázlómadarak, a fehér gólya, a nagy kócsag és a szürke gém. A gólya elsősorban a nyári kaszálások idején, a két gémféle viszont egész évben felbukkanhat elhárítani a pocokveszélyt. Igen félénk madarak, zavarásra érzékenyek.

Ha nem muszáj, ne háborgassuk őket, mert ha pár óráig nem mernek visszatérni, akkor akár tucatnyi pocok is ép bőrrel megússza azt az időszakot.

Még a sirályok is megdézsmálják a kártékony rágcsálókat
Még a sirályok is megdézsmálják a kártékony rágcsálókat
Egy őszi szántás, különösen lucernatörés elképesztő madárvilágot vonz. Az ölyvek, vércsék, varjak mellett ilyenkor a falánk, nagytestű sirályok is segítségünkre sietnek, ők egészben nyelik el a hirtelen felszínre került, a barázdában futkározó kisemlősöket.

Gondolkodjunk zölden!

A pocokgradáció néhány évente jelentkező esemény. Egy vércseláda kihelyezése nem erre az egy szezonra szól; az ott fészkelő madarak akár több éven át értékes segítőink lehetnek a károk elhárításában.

Ugyancsak érdemes kitenni a T-fákat is minden évben. Ám vannak ennél bonyolultabb feladatok is. A táblák környéki faültetéssel manapság nagyon kevesen bajlódnak. Aki olyan környéken gazdálkodik, ahol évtizedekkel ezelőtt telepítettek fasorokat, mezővédő erdősávokat, az élvezi ennek minden előnyét (változatos élővilág, a szél erejének megtörése, kedvezőbb mikroklíma).

Akit balszerencséje egy agrársivatag kellős közepébe vetett, annak magának kell elkezdenie ezt a nehéz munkát.

Egy jól beállt sövény olyan oázis, ahova örömmel telepszenek be a mezőgazdasági kártevők természetes ellenségei, a ragadozó bogaraktól az énekeseken át az egerészölyvig.

Már egy magányos fa is fontos lehet, nem csak szebb, mint egy határjelző betonoszlop, gyakorlati haszna is van. Ha színesítjük földjeinket, a pockok elleni védekezés is egyszerűbbé válik. Ha gondolkodásunkat formáljuk át, akkor talán nem az az első, hogy rágcsálóirtó szerek után nézünk. Bízzunk a természetben, segítsük a rágcsálókkal táplálkozó fajokat, óvjuk a vadállományt, gazdálkodjunk fenntarthatóan!

Ha a fent leírtakkal kapcsolatban bármilyen kérdése van, írjon nekünk a fecskebarat@citromail.hu címre.

Kovács Gergely Károly
„VÖLGY-HÍD” Természetvédelmi Alapítvány

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Egyre hatékonyabb az illegális fakitermelés és kereskedelem elleni küzdelem

Az elmúlt három év eredményei alátámasztják, hogy egyre hatékonyabban végzi a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a teljes faanyagkereskedelmi lánc ellenőrzését Magyarországon.

Szarvasmarha-legeltetés a hüllők szolgálatában

A Kiskunsági Nemzeti Parkhoz tartozó Peszéradacsi-rét természetvédelmi szempontból különösen nagy jelentőségű terület. A fajok védelme elsősorban élőhelyeik megőrzésével biztosítható. A gyepterületek kezelésének két alapvető módja a kaszálás és a legeltetés.

A Dunánál, a Velencei- és a Tisza-tónál, valamint a Szigetközben irtják a szúnyogokat

Változatlanul csapadékos az időjárás, ami az elmúlt napok napsütésével párosulva optimális fejlődési környezetet biztosít a szúnyogok számára.

A becsületes kereskedelem 1,6 milliárd eurót ér Németországban

A Fairtrade teremékek forgalma Németországban az elmúlt évben 22 százalékkal nőtt átlépve az 1,6 milliárd eurós határt.

Für Anikó: A soknál több az elég

Fellélegzünk, amikor a tavaszi verőfényben magunk mögött hagyjuk a budapesti dugókat és zöldülő dombok között visz az utunk, hogy megérkezzünk a Zsámbéki-medence széléhez, ahol Für Anikó vár bennünket egy beszélgetésre.

Ők a világ legokosabb állatai

Bármennyire hihetetlennek is tűnik, egyes állatok felveszik velünk a versenyt, ha intelligenciáról, kiváló memóriáról vagy kreativitásról van szó.

Nélkülözhetetlen szerepben a bivalyok

Bő 100 esztendővel ezelőtt még mintegy 150 ezer egyedből állt a magyarországi bivalypopuláció, a mezőgazdaság gépesítése azonban az állomány nagymértékű csökkenését eredményezte.

Víz-világtalálkozó lesz Budapesten

A szemünk láttára bontakozik ki a víz három drámája: a kevés víz, a sok víz és a szennyezett víz. És mindhárom súlyos gazdasági következményekkel jár - jelentette ki a Köztársasági Elnöki Hivatal Környezeti Fenntarthatósági Igazgatóságának vezetője az M1 aktuális csatorna csütörtöki műsorában.

Afrikai sertéspestis elleni vakcina a láthatáron

Csalétkek segítségével lehetne immunizálni az afrikai sertéspestis ellen a vaddisznókat – erről számolt be egy kutatócsoport egy állatorvosi tudományos lapban. A halálos kór elleni ígéretes vakcina nagy reményekkel kecsegteti a sertéságazatot.

Újra medve kóborol az országban

A Heves-Borsodi-dombság területéről már több bejelentést is kaptak a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság szakemberei, Szilvásvárad és Nagyvisnyó határában is látták az állatot.