0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Ritka, mint a fehér bivaly?

Október végén hófehér, kis bivaly született a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban, a Kis-Balatonon található Zalaváron. A szokatlan színű borjú egyelőre az anyja mellől szemléli a világot.

Kovács Zoltán természetvédelmi őr a Tényeknek azt nyilatkozta, hogy ilyennel még sosem találkozott, pedig 18 éve van a szakmában. A fehér bivaly egyébként bikaborjú, és egyelőre Zalaváron marad.

Várhatóan jövő tavasszal kerül Kápolnapusztára az anyjával együtt, ahol a bivalyrezervátumban természetvédelmi célú legelőgazdálkodás folyik.

Ennek célja az élőhelyteremtés: a hatalmas patásoknak köszönhetően sok ritka faj talál otthonra itt.

Még nem tudni, miért fehér a kicsi. Az anyja korábban született borjai ugyanis sötét színűek voltak.

Elképzelhető, hogy mindössze egyetlen gén mutációja okozta ezt a látványos változást.

Dr. Virág Zsolt állatorvos szerint megvan rá az esély, hogy az bivaly felnőttként is fehér marad. Ha teljesen depigmentált, azaz festékhiányos, akkor a szemében lévő szivárványhártyában sincsenek pigmentek (festékanyagok), és jó eséllyel később sem lesz sötétebb színű.

Magyarországon a bivalyt a 16. század óta tenyésztik, azon belül is a mai Somogy és Zala megye nehezen járható, nedves, sáros területein használták a munkaerejét. A hazai állomány a 20. század második felétől kezdve csökkent le erősen, a történelmi Magyarországon például 1911-ben 155 ezer bivaly élt.

A hazai bivalyállomány nagy része még ma is állami tulajdonban, a nemzeti parkok kezelésében van.
Forrás: www.bfnp.hu/tenyek.hu