Back to top

Mogyorókrém-háború van készülőben

Az olasz Ferrero által gyártott Nutella már régóta a legkeresettebb mogyorókrém. Azonban úgy néz ki, kihívója akad – ráadásul pont Olaszországból. Az új termék a népszerű édesség egy gyenge pontját használja majd ki: a pálmaolajat.

Az olasz Barilla cég, mely a nemzetközi piacon tésztáival hódít, jövőre egy új mogyorókrém márkát készül a piacra dobni.

A családi tulajdonban lévő Ferrero által forgalmazott Nutella egyelőre a legnagyobb népszerűségnek örvendő mogyorókrém nemcsak hazájában, de világszerte is.

Évente több mint 2 milliárd eurós eladást generál, és a csokoládés krémek világpiacának 54 százalékát birtokolja.

Nincs is igazán konkurenciája, hiszen a második helyen a török Yildiz Holding cég Cokokremje áll, mindössze 2 százalékos részesedéssel az Euromonitor International adatai szerint.

A Reuters két forrása szerint a készülő új édesség,

a Crema Pan di Stelle a Nutella egyik gyengeségét fogja kihasználni: a pálmaolajat.

Ez az összetevő ugyanis nagy ellenállást váltott ki a fogyasztókból egészségügyi és természetvédelmi szempontból is, aminek hatására a Ferrero 2016-ban kampányt indított az általa használt pálmaolaj védelmében. Állításuk szerint az olajat megfelelő hőmérsékleten finomítják, és csak fenntartható módon működtetett ültetvényekről vásárolják.

A Barilla tulajdonképpen csak ellentámadást indít az édességgyártó céggel szemben: ipari források szerint ugyanis a Ferrero egy Nutellával töltött kekszet készül piacra dobni. Ez erős konkurenciát jelentene a tésztáiról ismert társaság kisebb mogyorókrémes keksz márkájával, a Baiocchival szemben. A Ferrero egyelőre nem nyilatkozott az új termékével kapcsolatban.

A szintén családi tulajdonban lévő Barilla viszont már bemutatta a termékét a nagyobb szupermarketekben, és januárban már a polcokra is kerülhet Olaszországban.

Az új mogyorókrém legnagyobb fegyvere a receptjében rejlik: napraforgó olajból készül, 10 százalékkal kevesebb cukortartalommal, csak olasz mogyoró kerül bele, a kakaót pedig fenntartható forrásokból szerzik be a Reuters egyik forrása szerint.

Azonban még így is óriási kihívás lesz elterjeszteni.

Egy ágazati szakértő szerint több millió euróba kerülhet csak az, hogy a boltokban a Nutella mellé kerüljön, szemmagasságba, prémium helyre.

Fotó: www.pandistelle.it

„A Crema Pan di Stelle komoly konkurenciát jelent a Nutellának Olaszországban köszönhetően annak, hogy a belföldi vásárlók között ismert márkáról van szó, azonban külföldön már több nehézségbe fognak ütközni.”

- mondta Marco Eccheli, az AlixPartners konzultációs cég olasz egységének igazgatója.

A Barilla az elkövetkező hetekben ad további felvilágosítást az új termékéről. Annyit már lehet tudni, hogy a neve, a Crema Pan di Stelle a cég sikeres kekszmárkájától származik. A Pan di Stelle, vagy „csillagok kenyere” főleg Olaszországban kerül a boltok polcaira. A Reuters egyik forrása szerint pedig az új mogyorókrémbe kekszdarabkákat is belekevernek, amitől az ropogósabb lesz.

Forrás: 
Reuters

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A banán segít a súlyvesztésben?

A banánnak számos jótékony hatása közismert, de vajon ez az édes gyümölcs hozzásegíthet bennünket a súlyvesztéshez?

Méhbarát tojások: a szabadtartású tyúk esete a poszméhekkel

Egy nagyszabású projekt indult a beporzók védelmére: a cél, hogy a gazdák adjanak át a területükből egy kis részt a méheknek. Az eredmény önmagáért beszél, hiszen a méhek száma 55 százalékkal nőtt a korábbi évhez képest.

Szemtanúi lehetünk a legegészségesebb élelmiszerek születésének

Ki ne vágyna arra, hogy valóban egészséges, vegyszert szinte sose látott élelmiszer kerüljön az asztalára! De vajon léteznek még olyan zugai a világnak, ahol a tehenek, a tyúkok, a kecskék és egyéb jószágok a mezőn, a porta körül legelve vagy csipegetve táplálkoznak? Esetleg mindezért az „Isten háta mögötti” területre kell utaznunk?

Egymilliót nyert a vásárlással

Egymillió forint volt a fődíj a Spájzolj és nyerj! játékban, amelyet egy kecskeméti háziasszony vehetett át nemrégiben Budapesten. A Magyar Termék Nonprofit Kft. tavaszi promóciója ezzel lezárult, de máris elindult a nyereményjáték őszi fordulója.

14 ezer négyzetméteres városi kertet álmodtak egy párizsi tetőre

Jövőre nyílik Párizs délnyugati részén a 14 ezer négyzetméteres kert, mely Európa legnagyobbja lesz. A tervek szerint 30 különböző növényt termesztenek majd, és csúcsszezonban napi 1000 kilónyi zöldség és gyümölcs kerülhet majd ki belőle.

Debrecenben is rákaphat a halra!

Látványkonyhával és önálló standdal jelenik meg a debreceni Farmer Expón a „Kapj rá!” halfogyasztást ösztönző kampány 2019. augusztus 15-18. között. A Farmer Expo Magyarország egyik vezető nemzetközi mezőgazdasági és élelmiszeripari szakkiállítása, amelyet idén már 28. alkalommal rendeznek meg a cívisvárosban.

Nébih: fémdarab lehet a párizsiban

Fémdarab lehet a Kaiser márkájú Arany Pulyka párizsiban - hívja fel a figyelmet Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Alattomos borkonkurencia

A Szlovákiai Borászok és Szőlészek Céhe (CVVS) 2019 első félévében is a borértékesítés jelentős csökkenését volt kénytelen elkönyvelni. A céh elnöke, Miroslav Fondrk leszögezte, hogy évről évre alattomosabb a borkonkurencia, aminek következtében több becsületes szlovákiai szőlő- és bortermelő felszámolhatja vállalkozását.

Zöldhagymát tavaszra

Kora tavasszal a zöldhagyma az egyik első zöldségféle, ami a kertünkből az asztalra kerülhet. Ehhez azonban már most vetnünk kell, vagy néhány hét múlva lerakni a dughagymákat.

ASP: a piac megremegett, de nem dőlt be

Az InterPIG és az AgriBenchmark Pig Network, a két sertéságazati szakértőket tömörítő nemzetközi szervezet közös éves találkozójára július 1–4. között került sor Pekingben. A NAIK Agrárgazdasági Kutatóintézet negyedik éve tagja e két csoportnak. A rendezvény fókuszában a vendéglátó Kína sertéságazatának fejlődése és az afrikaisertéspestis-járvány regionális, illetve globális piaci hatásai álltak.