Back to top

Édesebb függés és legalább legális: koka helyett kakaó

Megtérülni látszanak az amazóniai erőfeszítések a kokain visszaszorítására: egyre több gazda hagy fel a kokacserjével, és kezd inkább kakaó termesztésbe.

A perui kakaótermelés rekord mértékben nőtt: közel 156 ezer tonna termés várható 2018-19-re, ami majdnem a duplája az öt évvel ezelőttinek a Fitch Solutions számításai szerint.

25 ezernél is több család váltott az illegális kokacserjéről többek közt kakaóra és kávéra, ezzel több, mint 49 ezer hektáron folyik legális gazdálkodás. A tudósok szerint idén nagyjából 20 ezer hektár kokacserje ültetvényt számoltak fel.

„A kormányzati rendszerek középtávú intézkedései továbbra is a perui kakaótermelés felpörgetését célozzák.” - írta a Fitch november 26-ai közleményében. Az USA nemzetközi fejlesztésért felelős ügynöksége jelenleg is a kokacserje termelő közösségekkel tárgyal az Amazonas vidékén, arra bátorítva őket, hogy váltsanak legális terményekre.

A jó minőségű kakaó termelésében bekövetkezett növekedés nem csak javította Peru nemzetközi megítélését, de tízszeresére növelte az ország exportját 2008 óta.

2017-ben 50 ezer tonna kakaót importáltak főleg Belgiumban, Hollandiába, Olaszországba illetve az USA-ba a Fitch adatai szerint.

Januártól azonban életbe lép egy EU szabályozás, ami alapján kisebb mennyiségben lehet jelen a kadmium (egy mérgező nehézfém) a csokoládéban és a kakaóporban. Jelenleg a kadmium szint Peru termelőterületein magasabb, mint az EU-s küszöbérték.

Forrás: 
Bloomberg

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Büntetni fogják a kettős minőségű élelmiszerek árusítását Csehországban

A cseh kormány hétfői ülésén jóváhagyta az élelmiszertörvény módosítását, miszerint ezentúl tilos lesz az azonos csomagolású, de eltérő minőségű élelmiszerek árusítása Csehországban – közölte a cseh kormányhivatal hétfőn a Twitteren.

Újabb áfacsökkentésre készül Románia

A román kormány úgy döntött, hogy támogatja az egészséges és hazai hagyományos ételek fogyasztását, ezért azok áfáját 9-ről 5 százalékra mérsékli. A cél az, hogy 5-6 éven belül a „Made in Romania” feliratú termékek fogyasztása általános és mindennapos legyen.

A baromfiágazat költött a legtöbbet beruházásra tavaly

Csaknem 168 milliárd forint értékű beruházást hajtottak végre a 19 munkavállalónál többet foglalkoztató élelmiszeripari cégek tavaly - közölte az előzetes adatokat az Agrárgazdasági Kutató Intézet. A legtöbb, 30 milliárd forintot meghaladó beruházás a baromfifeldolgozó ágazatban volt.

Egy farm, ami tisztítja a tengert

Szokatlan gazdaságot vezet egy amerikai anyuka: tengeri moszatot, kagylókat és osztrigát nevel, melyek nemcsak fenntartható élelmiszert szolgáltatnak, hanem hozzájárulnak a szennyezett vizek tisztulásához is.

Egyre kedvezőbbek a világgazdasági kilátások a cégvezetők szerint

A bizonytalan geopolitikai hangulat ellenére is világszerte optimisták a cégvezetők a makrogazdasági kilátásokkal kapcsolatban – állapítja meg az EY legfrissebb, 2900 felsővezető megkérdezésével készült tőkebizalmi elemzése – olvasható a cég Adó Onlinehoz eljuttatott közleményében.

Saját paradicsom a teraszon – lépésről lépésre

Paradicsomot termeszteni nem olyan nehéz, mint amilyen nehéznek gondoljuk. Nézzük meg, hogyan lehet természetes anyagokat használva, ízletes paradicsomot házilag termeszteni, akár az erkélyen vagy a teraszon is.

Robottraktor Japánból - videó

A G20 szervezetben részt vevő országok mezőgazdasági miniszterei számára mutatott be egy robottraktort a múlt héten a japán Iseki cég. A munkagép nem igényel üzemeltetőt, és megfelelően reagál az akadályokra.

A becsületes kereskedelem 1,6 milliárd eurót ér Németországban

A Fairtrade teremékek forgalma Németországban az elmúlt évben 22 százalékkal nőtt átlépve az 1,6 milliárd eurós határt.

Szerbia kiszorul az európai cukorpiacról

A szerbiai gazdák az idén mindössze 30 ezer hektáron vetettek cukorrépát, ami 50 százalékkal kevesebb, mint tavaly.

A hideg krumpli az új csodaszer?

Tudta, hogy egyes felmelegített ételek egészségesebbek, mint a frissek? Ilyen a krumpli, a rizs, a tészta, és a hüvelyesek. Ennek oka egyfajta keményítőben rejlik.