Back to top

Nagy tervek – szép kilátások

Sikeres budapesti ötcsillagos CSIO, helytállás Tryonban és a barcelonai kvalifikáció – melynek gyakorlati megvalósulása ugyan füstbe ment terv lett –, ezek a felnőtt magyar díjugratóválogatott-keret mérföldkövei a 2018-as évben. Megkérdeztük a szövetségi kapitányt, Németh Istvánt, hogyan értékeli a szerepléseket és ezek fényében, hogy alakulnak a jövő évi célok.

A szezon kiemelkedő versenye a CSIO volt, ahol nagyon jól szerepelt a csapat.

Igen, nagyon jól sikerült a verseny az összes magyar résztvevőnek, külön örülök, hogy a szűkebb kereten kívül is sok jó eredmény született. A versenyt követően több olyan visszajelzést is kaptam, hogy milyen jó volt ott lenni, és hogy hála illeti a nézőket is a hangulatért.

Krucsó Szabolcs és Chacco Blue II

Hogyan értékeled a magyar csapat szereplését a vb-n? Volt értelme kimenni?

Megfordítanám a kérdést: miért ne lett volna értelme kimenni? Ezek a lovasok a tavalyi Eb óta erre a versenyre készültek, ráadásul óriási tapasztalatszerzési lehetőség ez nekik. A világbajnokságon való részvétel, vagyis ezek a „kilométerek” a lovasokban – és remélem, még sok ilyen ló és lovas lesz – rengeteget segíthetnek a további versenyekre való felkészülésben.

Egy lóról gondoltuk, hogy van esélye a középdöntőbe kerülni vagy akár ennél tovább is jutni, és bár sajnos nem sikerült neki, ez nem jelenti azt, hogy a részvétel értelmét vesztené.

Nem az a dolgom, hogy elégedett legyek, mindig lehet jobb teljesítményt nyújtani. A siker az adott pillanatban dől el, nagyban függ a pálya nehézségétől és sok minden mástól is.

Miért nem jött össze Barcelona, és mi a véleményed erről?

Sajnos sorozatos sérülésekkel küzdöttünk, már a budapesti CSIO-n lesérült Mariann lova, aztán a vb-n Zordon is. Nem akartuk egyébként lemondani egyik versenyt sem, hogy a tapasztalatszerzéstől ne essenek el a lovak és a lovasok. Azonban, ha csak három párost küldtünk volna, már abból is kérdőjeles lett volna. Abból a hat-hét lóból, akikre számíthattam, négy lesérült. Tulajdonképpen ezért nem mentünk Barcelonába. Mindenki nagyon sajnálta és reméljük, hogy ennek nem lesznek súlyosabb következményei a magyar csapatra vonatkozóan. (A nevezési határidő lejárta utáni lemondás szankciókat vonhat maga után, de a szövetség írt egy kérvényt, melyben ismertette a körülményeket és kérte, hogy tekintsenek el a lehetséges büntetéstől.)

Mit lehetett volna másként tenni a felkészülésben?

A felkészülés szerintem jól sikerült, ezt a CSIO-n nyújtott formájuk bizonyította. Utólag persze mindig látszik, hogy min lehetett volna változtatni, de a program meg kell, hogy feleljen a versenyzőnek, a tulajdonosnak és a versenynaptárnak is. Arról nem is beszélve, hogy egyéb zavaró körülményekkel is számolni kell, tehát összességében igen nehéz összehangolni a lovak programját egy szezonban. Ha nagyon akarok keresni valamit, amit lehetett volna máshogy csinálni, akkor talán az szerencsés lett volna, ha előre tudjuk, hogy lehetőségünk lesz Barcelonában indulni és akkor a versenynaptáron módosítottunk volna: jobb lett volna az országos bajnokságot nem a világbajnokság előttre tenni.

Húsz éve megszakítások nélkül ott vagyunk a legnagyobb versenyeken, Eb-ken, vb-ken. Véleményed szerint mi az, ami elválaszt attól, hogy a csapat bejusson a második fordulóba, hogy minősüljünk az olimpiára? Mi lenne az a stratégia, ami lehetővé tehetné ezt?

Krucsó Szabolcs és Chacco Blue II

Úgy gondolom, hogy nem a versenyzők képességével van a probléma. Ezeknek a lovasoknak egy-egy olyan lovuk van, akire vigyázniuk kell. Egy szezonban 5-10 nagyobb versenyen tudnak csak részt venni. Ebben nyilván benne van az adott évi bajnokság is. Se a vb, ahol az első hat csapat minősül az olimpiára, sem egy olimpiát megelőző Európa-bajnokság, ahol az első három csapat minősül, nem azok a versenyek, ahol a nálunk adott feltételek mellett olimpiai kvótaszerzésről álmodhatnánk. Nőttek azonban az esélyeink az új kvalifikációs rendszerrel, amiben a C csoportból, azaz a mi csoportunkból két csapat juthat ki az olimpiára. A válogatott lovasoknak és az utánpótlás tehetségeinknek is több lóra lenne szüksége, így a válogatási lehetőség is tágabb lenne, nagyobb bázisból lehetne a keretet meríteni. És ha megvannak a párosok, őket meg is kell versenyeztetni olyan négy-ötcsillagos versenyeken, amikre nehéz indulási jogot szerezni, illetve sok pénzt kell rá költeni, hiszen ezek a jogok megvásárolhatóak.

Mennyiben szolgálja a közép-európai versenyrendszer a céljainkat?

A közép-európai versenyrendszer többnyire megfelel nekünk, ráadásul most már egyre több az elérhető rangosabb verseny. Ezek jó felkészülési lehetőséget biztosítanak az Eb-kre és a vb-kre. Ha lenne több ló, akkor a nyugat-európai nagy versenyekre is lehetne szabadkártyát, meghívást venni a lovasoknak és már sokkal nagyobb rutinjuk lenne.

Mik a jövő évi tervek?

Jövőre lesz Európa-bajnokság Rotterdamban és 2019-ben zajlik majd a C csoport olimpiai kvalifikációs versenye is. Ez utóbbi nagyon fontos, ráadásul esély van arra, hogy Magyarország kapja a verseny rendezési jogát.

 

Forrás: 
Pegazus
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Pegazus 2018/11 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Látogatóknak és versenyzőknek is izgalmas lesz az idei lovasíjász világkupa

Új versenyszámmal, valamint felnőtteknek és gyermekeknek szóló interaktív családi programokkal készülnek a szervezők az idei Nemzetközi Lovasíjász Világkupára és Nagydíjra.

Világörökségi listára kerülhet a lipicai ló tenyésztése

Ausztria és Szlovénia közösen kezdeményezi, hogy a lipicai ló tenyésztését vegyék fel az UNESCO szellemi kulturális örökség listájára – erről kedden állapodott meg a két ország külügyminisztere.

Nehézsúlyban kezdjük az Állattenyésztési Napokat

Csütörtökön indul a 26. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok. A kiállítást kiállítást Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese nyitja meg, utána indul a szarvasmarhák és lovak bírálata. Este juh ágazati konferencia lesz. Mi végig itt leszünk és tudósítunk az eseményekről, kövesse a magyarmezogazdasag.hu-t.

Hölgyek nyeregben

Mezőhegyes 235 esztendővel ezelőtt alapított ménesbirtoka adott otthont a Lovász Szakma Kiváló Tanulója Országos Verseny idei döntőjének. A szervezők a hazai lovaskultúra szimbolikus helyszínének értékeit bemutatva igyekeztek ráirányítani a szélesebb közönség figyelmét e tradicionális hivatásra. Mint kiderült, a képzés különösen népszerű a hölgyek között: a döntőbe ugyanis kizárólag lányok jutottak be.

Gazdaság, génbank és gyakorlati helyszín egy helyen

A magyar mezőgazdaságnak szinte nincs olyan ágazata, amelyet a Georgikon Tanüzemben nem művelnek. Amellett, hogy termelnek, gazdálkodnak, génbankként és az egyetem hallgatóinak gyakorlati képzésének helyszíneként működnek, szakmai kísérleteikkel a környékbeli gazdákat is segítik.

Egy rövid kilovaglás is aranyat ér a lónak

Egy új kutatás szerint már napi 25 perc kevésbé megerőltető mozgás is jótékony hatással lehet a lovak egészségére, függetlenül attól, hozzájárul-e a súlyvesztésükhöz vagy sem.

Nem csak állva alszanak: a lovak pihenési szokásai

Mint minden élőlénynek, a lovaknak is szükségük van pihenésre, alvásra. Megdöbbenve tapasztaltam, hogy sokszor lótulajdonosok sincsenek teljesen tisztában azzal, mikor pihen egy ló, és mikor van baja. A laikusok pedig végképp képesek pánikba esni egy fekvő ló láttán.

Így keltettek nagy hírverést az agrárszakmáknak

Mint arról beszámoltunk, véget ért az I. Agrár Szakma Sztár Fesztivál, amelyet a jó hangulat és a feszült pillanatok egyaránt jellemeztek. A hagyományteremtő célú rendezvényen alaposan körbenéztünk – következzenek bővebb tapasztalataink.

Új utakon a szaporítás - asszisztált reprodukció

A művi szaporítási eljárások térhódítása forradalmasította az állattenyésztést. Napjainkban is tart ez a folyamat, sőt mind nagyobb jelentősége lesz az újabb eljárásoknak, hiszen a termelés gazdaságosságának egyik kulcselemét jelenti.

Ménvizsga Tiszaföldváron

Idén április negyedikén immár harmadik alkalommal rendezték meg Tiszaföldvár határában, Homokréten a Magyar Hidegvérű Lótenyésztő Országos Egyesület (MHLOE) tagjai által tenyésztett hidegvérű ménjelöltek saját teljesítményvizsgáját. A rendezvényt eredetileg azért is szervezték a Tiszántúlra, mert szerettek volna lehetőséget biztosítani a Kaposvártól messzebb lakóknak is.