0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Terítéken a burgonya

November 29-én, a Hermann Ottó Intézetben került megrendezésre a Terítéken a burgonya- termőföldtől az asztalig című, bemutatóval és kostolóval egybekötött NÉBIH által szervezett burgonyáról szóló konferencia. Az eseményen a hazai burgonyanemesítők, fajtaképviselők, hazai termelők és feldolgozók mellett éttermi szakácsok, séfek, élelmezésvezetők és hatósági szakemberek is részt vettek.

A rendezvényt dr. Oravecz Márton, a NÉBIH elnöke nyitotta meg. Köszöntőjében elmondta, a konferencia célja az, hogy a burgonya termelési és ellátási láncolatában részt vevő szereplők egy rendezvény keretében tudják egymás iránti igényeiket bemutatni és kapcsolataikat építeni. Ismertette, hogy a kukorica, búza és rizs után a burgonya a legfontosabb élelmiszer növény. Elkészítési formájának variálhatósága és magas tápértéke miatt, a gasztronómiában és az étkezési kultúrában meghatározó szerepe van, hiszen a köretek 30-40 százaléka burgonyából készül.

A növény folyamatos nemesítésének és a korszerű mezőgazdasági technológiáknak köszönhetően az egy hektáron elérhető terméshozam jelentősen növekedett. A NAK adatai szerint Magyarországon fejenként átlagosan 25-30 kg burgonyát fogyasztunk évente. Ennek a mennyiségnek 75-80 százalékát fedezi a hazai termés. A fennmaradó 20-30 százalékot több tízezer tonnányi import áruval, továbbá mintegy 45 ezer tonna feldolgozott, fogyasztásra előkészített fagyasztott kész termékkel pótolják.

A NÉBIH elnöke elmondta, hogy a 2013-tól 2022-ig érvényben lévő élelmiszerlánc biztonsági stratégia szellemében a NÉBIH kiemelt célja az élelmiszerek tekintetében is kialakuló egyre tudatosabb és felelőségteljesebb társadalom kialakítása.

„Egy olyan társadalomé, amely szlogenünkhöz híven: termőföldtől az asztalig, biztonságra, fenntarthatóságra és magas minőségre törekszik.”

A konferencia tematikus, egymásra épülő előadásainak első blokkjában a fajtaelismerés és burgonya ellenőrzés tárgykörében Lukács József a NÉBIH Mezőgazdasági Genetikai Erőforrások Igazgatóságának igazgatója a Burgonyafajták elismerése, vetőgumók Magyarországon címmel tartott prezentációt. Az előadásban a növényfajták állami elismerése és a fajtajegyzék mellett a fajták termesztési és használati értékének modellje is ismertetésre került. Lukács József a vetőmag minősítés folyamatát és a fémzárolt vetőgumó használati előnyeit is bemutatta.

A témakör másik előadója, Ecsedi István, a NÉBIH Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi igazgatóság osztályvezetője volt, aki a NÉBIH étkezési burgonya ellenőrzéséről tartott előadást. A minőségi és jelzési követelmények szemléltetése után a burgonya fajták főzési típusok szerinti besorolását vázolta.

A konferencia második részében a fajták bemutatása előtt Kecskés Gábor az Országos Burgonya Terméktanács elnöke a burgonya magyarországi helyzetét ismertette. Előadásában a burgonya termesztési viszonyairól, a termesztési irányokról, a kínálat változásairól és a termelőket érintő kihívásokról beszélt.

A rendezvény harmadik blokkja, a Terítéken a burgonya témakörében, Csíki Sándor gasztronómiai szakíró és tanácsadó a burgonya történelméről mesélt a nagyérdemű közönségnek, majd Horváthné Wind Bernadett a NÉBIH ÉTBI Vendéglátás és Étkeztetés Felügyeleti Osztály érzékszervi bírálatvezetője a Burgonyás ételek érzékszervi bírálatai a közétkeztetésben címmel tartott prezentációt. Az előadássorozat utolsó részében Zoltai Anna, a NÉBIH ÉTBI Vendéglátás és Étkeztetés Felügyeleti Osztály vezetője A vendéglátás és étkeztetés jó higiéniai gyakorlata útmutató (GHP) második átdolgozott kiadásából tartott prezentációt, melyben a burgonya élelmiszerek akrilamid- tartalmának csökkentésével kapcsolatos kockázatcsökkentő intézkedésekről és a referenciaszint megállapításáról is szó esett. Az akrilamid növeli a rák kockázatát. Kis molekulatömegű, vízben jól oldódó szerves vegyület, amely természetesen előforduló összetevőkből (aszparaginból és redukáló cukrokból) jön létre, 120 ⁰C-nál magasabb hőmérsékleten, alacsony nedvességtartalom mellett, zsiradékban sütött élelmiszerekben.

Végül Vomberg Frigyes séf, a magyar Bocuse d’Or csapat felkészítője a séfek burgonyával kapcsolatos elvárásairól adott elő, melyben a kistermelőket az egymással való szövetkezésre, illetve a termelők és a fogyasztók, továbbá éttermek közötti közvetlen összeköttetések kialakítására buzdította.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu