0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

A szabadonidomítás világklasszisai Budapesten

A világ legjobb fogathajtói mellett más hazai és nemzetközi lovas kiválóságok is bemutatják tudásukat különböző szakterületeken 2006 óta december elején Budapesten, a Papp László Arénában. Így volt ez idén is, amikor a jelenleg legsikeresebbnek tartott három szabadonidomító tréner lépett a porondra.

Az esemény a Nemzeti Lovas Díszegység Európában egyedülálló lovaskarusszel-bemutatójával kezdődött, melynek során 32 huszár kápráztatta el a nagyérdeműt. Elfogultság nélkül állítható, hogy ez is világszínvonalú volt.

Jean-François Pignon szürke welsh pónitól kezdve a lipicaiig különféle méretű és vérmérsékletű szürke lovakon mutatta be azt, hogy a kommunikációra alapozott szabadonidomítás milyen művészi teljesítményre képes.

Lovas showja az esemény történetében másodszorra kápráztatta el a közönséget, ugyanis a francia világklasszis, akit gyakran csak száguldó franciának neveznek, már 2009-ben is járt Budapesten. Két ló hátán állva kantár és kötőfék nélkül úgy irányítja mind a tíz lovát, hogy semmiféle eszközt nem használ, mégis úgy tűnik, mintha azok láthatatlan kötőféken lennének.

Monty Roberts korát meghazudtoló frissességével is ámulatba ejtette a közönséget. A 83 éves tréner hosszú évtizedeken keresztül Észak-Amerikában, a prérin figyelte meg a musztángok életét azért, hogy később ezt a lóidomítás során kamatoztathassa.

A rendezvény szervezői felhívták a figyelmet arra, hogy az elmúlt évtizedben mily jelentősen fejlődött az erőszakmentes lókiképzési módszer, a suttogó, melynek alkalmazása hazánkban ma már úgy állatvédelmi, mint állatjólléti szempontból alapvető.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság