Back to top

Minden adott a biokultúra továbbfejlődéséhez

A Magyar Biokultúra Szövetség megalapításának 35 évére emlékeztek szombaton, Budapesten, a 31. Biokultúra Tudományos Napon. Sok más mellett az ökológiai gazdálkodás szerepéről mindennapi életünkben, a jelenlegi és várható támogatásokról és az új EU-s ökorendeletről is szó esett a tanácskozáson. Kiosztották az Év Bioterméke szakmai és közönségdíjat, valamint a Pro Biokultúra díjakat is.

Magyarországon minden lehetőség adott az ökológiai gazdálkodás fejlődéséhez, mondta köszöntőjében Jordán László, a NÉBIH növény-, talaj- és erdővédelmi elnökhelyettese.

Kiváló természeti adottságaink, szaktudásunk, hagyományaink, tudományos eredményeink, valamint az évtizedek óta jól működő szabályzó és ellenőrző rendszer alapot teremt a magas minőségű, tanúsított biotermékek termeléséhez, amik, mint bizalmi termékek a világ számos országában keresettek a fogyasztók körében.

Hangsúlyozta, hogy a fenntartható gazdálkodás irányába ható európai törekvésből adódóan évről-évre mind több növényvédő szer kerül kivonásra, illetve használati korlátozásra, így a hagyományos gazdálkodás lehetőségei egyre szűkülnek. Jordán László véleménye szerint Magyar Biokultúra Szövetség 35 éve tartó tudatos és következetes munkája mellett a jelenlegi támogatáspolitika is ösztönzően hat a gazdálkodókra, hogy az ökológiai termelésre álljanak át.

A 31. Biokultúra Tudományos Napon számos fontos témakört érintettek az előadók
A 31. Biokultúra Tudományos Napon számos fontos témakört érintettek az előadók
Fotó: Pap Edina

Baktay Borbála, a tápiószelei Növényi Diverzitás Központ igazgatója elmondta, hogy az ökológiai növénytermesztésben jóval több faj és fajta termeszthető, mint amennyi jelenleg kultúrába van vonva. Az intézetben 1200 kultúrnövény és vadon élő rokon fajainak 53 ezer fajtáját őrzik. A biogazdálkodókat génbanki magminták közreadásával segítik. 2012 óta magyarországi és kárpát-medencei termesztésre alkalmas 500 faj 7000 fajtáját vizsgálják szabadföldi körülmények között.

Már vannak fajtajelöltek, ami nagyon fontos előrelépés abban is, hogy az ökotermelők bio vetőmaghoz jussanak széles faj- és fajtaválasztékban. Erre a jövő évtől program indul.

A tanácskozáson előadás hangzott el az ökogazdálkodás jelenlegi és várható támogatásiról. December 21-ig nyújtható be pályázat az ökogazdálkodásra való áttérés vagy annak fenntartására igényelhető támogatásra, aminek keretösszege 12 milliárd forint. Ennek legfontosabb elemeiről és a korábbiakhoz képesti változásokról Mezei Dávid, az Agrárminisztérium vidékfejlesztési stratégiáért felelős helyettes államtitkára beszélt.

Az eseményen megelevenedett a hazai szervezett biokultúra mozgalom elmúlt 35 éve, ami alatt számos rendezvény, kiadvány született, és több szakmapolitikai siker is segítette az ágazat fejlődését.

Meghallgathattuk az ökológiai gazdálkodás szabályozásának történetét, amiben a Magyar Biokultúra Szövetségnek nagy érdeme van. Emellett a 2021. január elsején életbe lévő új uniós ökorendelet néhány fontos pontját is megismerhettük.

Tájékoztatás hangzott el a Kárpát-medencében őshonos haszonállat-fajták élőhelyen történő megőrzését célzó Székely Géngyűrű programról.

Megtudhattuk, hogy mai szennyezett világunkban már-már létfontosságú az ellenőrzött biotermékek fogyasztása és az ökológiai gazdálkodás kiszélesítése.

Választ kaphattunk arra is, hogy honnan kerülhet szermaradék a bioélelmiszerekbe, és valós-e az a félelem, hogy a nem vegyszerezett biotermékek gombatoxin-tartalma magasabb a hagyományos élelmiszerekénél.

Részletes tájékoztatás hangzott el az okszerű növényvédelmet segítő feromoncsapdák fejlődésének elmúlt 40 évéről, és megismerkedhettünk egy új termékkel is, amellyel hasznos rovarokat telepíthetünk a kertekbe.

Díjazottak

A Magyar Élelmiszer-tudományi és Technológiai Egyesület tagjaiból álló szakértő zsűri az idén az Év Bioterméke Szakmai díjat, az érzékszervi bírálat mellett a jelölések helyessége, a praktikus csomagolás és más szakmai szempontok alapján az idén Hencz Imre által készített a Bio Feketeribizli Bornak ítélet oda. A biopiacon történt kóstoltatás alapján a közönségdíjat a Gyöngyösi és Társai Kft. által gyártott Dr. Ganolife termékcsalád bio süngombát tartalmazó Nyugodt percekért teakeveréke nyerte el.

A biokultúra népszerűsítésében hosszú éven át jelentős munkát végző, illetve az adott tudományágban kimagasló eredményeket elért szakembereknek kétévente odaítélt Pro Biokultúra díjat az idén dr. Szalai Zita, a SZIE Kertészettudományi Kar Ökológiai és Fenntartható Gazdálkodási Rendszerek Tanszékének docense, Bognár Éva, a Biodinamikus Közhasznú Egyesület titkára, Csarnai Erzsébet, a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. ellenőre, valamint Szólláth Tibor ökogazdálkodó, Hajdúnánás polgármestere kapta.

A díjazottak balról jobbra: Bognár Éva, Gyöngyösi Sándor, dr. Szalai Zita, mögötte Szólláth Tibor, Hencz Imre és Csarnai Erzsébet
A díjazottak balról jobbra: Bognár Éva, Gyöngyösi Sándor, dr. Szalai Zita, mögötte Szólláth Tibor, Hencz Imre és Csarnai Erzsébet
Fotó: Pap Edina

A 31. Biokultúra Tudományos Nap témáiról részletesen a Magyar Mezőgazdaság és a Kertészet és Szőlészet lapokban olvashat.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Életünk lapjai: Korda György és Balázs Klári kertje

Elegáns környezet, harmónia, gondozott növények jellemzik Balázs Klári és Korda György otthonát. A kertben fiatal gyümölcsfák, tuják, formás bokrok sorakoznak ízlésesen, grillsütő várja a tavaszi meleget, hogy újra használatba vegyék. A tavasz kint éledezik, a lakásban színes virágok mindenütt, a belépő vendéget hatalmas szobafenyő köszönti.

A világ tíz legcsapadékosabb városa

Az angolok megnyugodhatnak, nem is esik olyan sok eső náluk. Egy angliai város sem került be a világ tíz legcsapadékosabb helye közé.

Az allulóz a cukorbetegek napjait is megédesítheti

Az allulóz egy új, alacsony kalóriatartalmú cukor, amely hetven százalékkal édesebb, mint a répacukor, viszont a kalória tartalma csak nagyjából a tíz százaléka.

Miért árulnak ízetlen paradicsomot?

A paradicsom a szendvicsek, saláták nélkülözhetetlen kiegészítője. Szezonon kívül nehéz megtalálni az üzletben azokat, amelyek zamatosak lennének. A kutatók már tudják, miért.

Élet a föld alatti ismeretlenben

Szinte nincs, ki ne ismerné a vakondot, noha igen keveseknek adatik meg, hogy élő példányát láthassa. Legtöbben a Kisvakond rajzfilmsorozat révén barátkoztunk meg vele, a mesékben bájos, nagy szemű, jószívű teremtménynek mutatja magát. De valójában hogyan is él ez a különös megjelenésű rovarevő?

Kétségbeesett európai gazdák - Svájcban sem jobb

Az európai gazdák körében az átlagosnál magasabb az öngyilkossági arány. Bár erről hivatalosan csak francia és svájci adatok állnak rendelkezésre, a helyzet valószínűleg a többi európai országban sem jobb - erre hívja fel a figyelmet az agrarheute.de német agrárhírportál cikke.

Made in Italy – hamisítva

Az olasz élelmiszereket egyre gyakrabban hamisítják és utánozzák az egész világon. A legnépszerűbbek a sajt, a kolbász és az olívaolaj. A hamisítás oka főleg a kereskedelmi konfliktusokhoz vezethető vissza.

Az EU új szabályokat fogadott el a trágyák forgalomba hozataláról

Az Európai Unió új szabályokat fogadott el a termésnövelő anyagok forgalomba hozataláról az uniós piacon - közölte az uniós tanács kedden.

Elérhetőek a legfrissebb erdészeti adatok a Nébih honlapján

Tájékoztatja a Nébih az érintett szakembereket és az érdeklődőket, hogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal honlapján elérhetőek a hazai erdők legfontosabb éves, illetve idősoros statisztikai adatai.

NAKAdémia a termőföld védelméről a szántóföldi napok keretében

A tavaly a gazdálkodók és szaktanácsadók számára elindított szakmai fórumsorozat, a NAKAdémia idén is folytatódik. Május 24-én Mezőfalván, a III. NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow keretében többek között a talajmintavételről, a növénytáplálásról, valamint a talajjavítási technikákról hallhatnak előadásokat az érdeklődők.