0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Németország: egyre intenzívebb a drónhasználat

Egy, a közelmúltban végzett reprezentatív felmérés szerint tevékenysége során a Németországban működő mezőgazdasági üzemek 9 százaléka használ drónt.

„A high-tech még fenntarthatóbb munkavégzést tesz lehetővé, mert ezáltal emelkedik az állatjólét és a föld megművelésénél jobban figyelembe tudják venni a növény- és környezetvédelmi szempontokat”, mondta Bernhard Krüsken, a Német Paraszt-szövetség főtitkára a felmérés eredményeinek nyilvános bemutatásakor.

A 420 agrárüzem vezetői körében az infokommunikációs szövetség, azaz a Bitkom közreműködésével elvégzett felmérés szerint a dróntechnika alkalmazása rendkívül széles körű:

a válaszadók 33 százaléka a vadak mentésére, a többi között az állatoknak a szántóföldön közlekedő kombájnoktól való védelmére, 32 százaléka a földek és a növények állapotának mérésére, 31 százaléka pedig növényvédelemre és a hasznos rovarok kiszállítására használja.

„Nincs még egy olyan ágazat, melyben olyan intenzíven használnának drónokat, mint ahogy azt a mezőgazdaságban teszik”, fogalmazott Bernhard Rohleder, a Bitkom főtitkára. A felmérés szerint a gazdák 4 százaléka saját gépeket használ, 5 százalékuk pedig külső szolgáltatót vesz igénybe. A tapasztalatok azt mutatják, hogy drónokat elsősorban a 100 hektárnál nagyobb területet megművelő gazdaságok alkalmaznak, (megjegyezve, hogy a német agrárüzemek által megművelt átlagos földterület nagysága ma 56 hektár).

Forrás: Magyar Mezőgazdaság