Back to top

Gyümölcsökkel és zöldségekkel a puffadás ellen

Kellemetlen puffadás jelentkezhet nagyon sós, fűszeres ételek elfogyasztása után, vagy akár a rendszeres havi hormonális ingadozás időszakában. Amennyiben gyakran tapasztalunk ilyet, érdemes megismerkednünk a természetes diuretikumokkal, melyek csökkenthetik problémánkat.

A diuretikumok segítenek a testnek megszabadulni a felesleges sótól és víztől azáltal, hogy arra serkenti a veséket, hogy azok a nátriumot a vizeletbe ürítsék. Szerencsére nem kell feltétlenül tablettát bevennünk, léteznek természetes diuretikumok, melyek segítenek megoldani a puffadás problémáját.

„A zöldségek és gyümölcsök sok vizet és káliumot tartalmaznak (némelyek sok magnéziumot és kalciumot is), ezáltal segítenek enyhíteni a puffadást, amit a testben felhalmozódott nátriumfelesleg okoz.”

– magyarázza Jaclyn London, a Good Housekeeping Institute táplálkozási igazgatója. – „Fogyasszunk rendszeresen szőlőt, cseresznyét, almát, narancsot, grapefruitot, bármilyen fajta dinnyét, zellert, leveles zöldeket. Persze önmagában egyik gyümölcs és zöldség sem csodaszer, válasszunk tehát többfélét a napi étrendünkbe, a gyorsabb javulás érdekében.”

Álljon itt 9 zöldség és gyümölcs, melyet célszerű fogyasztanunk!

Spárga

A spárgát már az ókori görögök és rómaiak is előszeretettel fogyasztották vizelethajtó hatása miatt. A zöldség diuretikus hatását az aszparagin aminosav okozza, ezért alkalmas a folyadékfelhalmozódás okozta duzzanatok, a reuma és a premenstruációs szindróma kezelésére.

Cékla

A cékla káliumban igen gazdag zöldség, ezáltal segít elvezetni a felesleges folyadékot. Ezenkívül a benne található betanin (mely a cékla színéért felelős) miatt a cékla gyulladáscsökkentő hatású is.

Fejes káposzta

A káposzta pozitív hatásai széles körben ismertek. A sokak által kipróbált „káposztaleves diéta” is a káposzta diuretikus hatására, valamint magas rost- és víztartalmára épít, a testsúly csökkentése érdekében. Érdekesség, hogy az ókori rómaiak a másnaposság kezelésére használták a káposztát. A vöröskáposztának emellett gyulladáscsökkentő hatása is van.

Zeller

Már Hippokratész is a zellert javasolta a felesleges folyadék megszüntetésére. Mára a tudósok is alátámasztották állítását: kimutatták, hogy a zellerben található ftalid-származékok felelősek a zöldség diuretikus hatásáért.

Áfonya

Már az indiánok is használták az áfonyát különböző betegségek, mint például a skorbut kezelésére. Manapság rengeteg nő használja világszerte a húgyúti fertőzés megelőzésére, noha a kutatási eredmények meglehetősen vegyesek ezzel kapcsolatban. Abban viszont egyetértés mutatkozik, hogy az áfonya megfelelő diuretikum, mivel úgy távolítja el a felesleges folyadékot, hogy közben a szükséges kálium a szervezetben marad.

Uborka

Az uborkában található anyagok serkentik a veséket, ezért ennek a zöldségnek nagyon jó vizelethajtó hatása van. Káliumban és vízben igen gazdag, viszont nátriumszegény, ezért gátolja a salétromsav és a gyulladásos enzimek termelődését, ezáltal csökkentve a puffadást. Ezért szoktak uborkaszeleteket alkalmazni a szem alatti duzzanatok kezelésére.

Fokhagyma

Az allicin (szerves kénvegyület), mely a fokhagyma jellegzetes szagáért felelős, egyúttal gyógyító hatást is kölcsönöz a fokhagymának: bizonyítottan jó diuretikum. Emellett erős antioxidáns, és szerepet játszik a zsírok lebontásában is.

Petrezselyem

A petrezselyem, főként a belőle készült tea jó orvosság lehet a problémánkra. Hatására a vesék kevesebb nátriumot és káliumsót nyelnek el, így a vizelet mennyisége nő, a puffadás pedig csökken

.

Görögdinnye

A görögdinnye 92 százaléka víz, és a káliumtartalma is magas, így ez a gyümölcs is remek diuretikum. Olyan aminosavat tartalmaz, amely ellazítja az ereket, és megakadályozza a folyadékok szivárgását a közeli szövetbe, ami csökkenti a víz visszatartását.

Forrás: 
www.harpersbazaar.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kimérák a kertünkben… Miért oltunk növényeket?

A növények oltása elég misztikusnak tűnhet, hiszen két külön növény összenövesztésével jön létre egy harmadik. A művelet fontos célja, hogy az így létrehozott új növény, mindkét eredeti példány jó tulajdonságait ötvözze, egymást segítve…

Allergiásnak is lehet kertje

Akik allergiások, bizonyos pollenek kapcsán úgy érezhetik, hogy házhoz mennek a pofonért, ha kertészkedni kezdenek. Némi tervezéssel azonban lehet olyan kertet kialakítani, ami nem rontja az ott élők egészségi állapotát.

Ez a krumpli kevésbé hizlal

A burgonya az egyik legnépszerűbb élelmiszer Németországban, sok fogyasztó számára azonban túl magas a szénhidráttartalma. A Kaufland áruházak most alternatív termékújdonságot kínálnak a diétázó burgonyakedvelőknek.

A fehér színű tojások kevésbé agresszív tyúkoktól származnak?

Egy téves hiedelem miatt a brit vásárlók évtizedek óta előnyben részesítik a barna színű tojásokat a fehér színűekkel szemben, a tojás színe az azt tojó tyúkok fajtájától függ. Általánosan fogalmazva, a fehér tollú tyúkok fehér tojást raknak, míg a barna színűek barnát, bár a fül színe megbízhatóbb indikátor.

Éledezik a kínai almapiac a koronavírus-járvány után

A koronavírus-fertőzés következtében 30 százalékkal apadt a kínai almaforgalom az utóbbi két hónapban. A piaci árak pedig annak ellenére csökkennek, hogy a nagy almatermesztő körzetben, Sanhsziban már emelkednek a termelői árak.

Együtt élő növények

A természet sokszínű. A növények és az állatok együttélésének mintájára miért ne lehetne ugyanilyen sokszínű a kertünk is? A dísznövényeknek, zöldség- és gyümölcsféléknek egyaránt lehet benne helyük, de nem elkülönítve, díszkertben, veteményes- és gyümölcsöskertben, hanem együtt, egy ágyásban, hogy közösen örvendeztessenek meg bennünket színekkel, illatokkal, ízekkel.

Szőlészeti melléktermékből sikeres vállalkozás

A Kertészet és Szőlészet 14. heti számában azon kívül, hogy fontos híreket olvashatnak a koronavírussal kapcsolatos intézkedésekről és változásokról, bemutatunk többek között három sikeres vállalkozást. a néhány hete Szegeden megrendezett Zsendülés kertészeti konferenciáról szóló tudósításunkban.

Már kaphatók a hazai immunerősítők a piacokon és boltokban

Válassza a friss hazait, segítse ezzel is a magyar gazdákat – hangsúlyozza a fogyasztók számára az agrárgazdasági kamara. A piacokon, üzletekben már nagy mennyiségben kaphatók hazai termelésű, friss primőr zöldségek: paprika, paradicsom, retek, uborka, fejes saláta, zöldhagyma.

Így működik a járvány idején egy termelői piac

Kordonokkal kijelölt hely a vásárlóknak, maszkot és kesztyűt viselő termelők, kevesebb árus, bezárt játszótér és hamburgeres. Római-parti Piac szombatonként továbbra is nyitva várja a látogatókat, ám szigorú biztonsági szabályokat vezettek be a koronavírus járvány miatt.

A kertészek így segítenek. Köszönjük!

Nemcsak a Dél-pesti Centrumkórházba, hanem más egészségügyi intézmény dolgozóinak is szállítanak ingyen friss és felfoldozott zöldséget és gyümölcsöt a kertészek, hogy hozzájáruljanak egészségük megőrzéséhez és megköszönjék fáradságos munkájukat.