Back to top

Gyümölcsökkel és zöldségekkel a puffadás ellen

Kellemetlen puffadás jelentkezhet nagyon sós, fűszeres ételek elfogyasztása után, vagy akár a rendszeres havi hormonális ingadozás időszakában. Amennyiben gyakran tapasztalunk ilyet, érdemes megismerkednünk a természetes diuretikumokkal, melyek csökkenthetik problémánkat.

A diuretikumok segítenek a testnek megszabadulni a felesleges sótól és víztől azáltal, hogy arra serkenti a veséket, hogy azok a nátriumot a vizeletbe ürítsék. Szerencsére nem kell feltétlenül tablettát bevennünk, léteznek természetes diuretikumok, melyek segítenek megoldani a puffadás problémáját.

„A zöldségek és gyümölcsök sok vizet és káliumot tartalmaznak (némelyek sok magnéziumot és kalciumot is), ezáltal segítenek enyhíteni a puffadást, amit a testben felhalmozódott nátriumfelesleg okoz.”

– magyarázza Jaclyn London, a Good Housekeeping Institute táplálkozási igazgatója. – „Fogyasszunk rendszeresen szőlőt, cseresznyét, almát, narancsot, grapefruitot, bármilyen fajta dinnyét, zellert, leveles zöldeket. Persze önmagában egyik gyümölcs és zöldség sem csodaszer, válasszunk tehát többfélét a napi étrendünkbe, a gyorsabb javulás érdekében.”

Álljon itt 9 zöldség és gyümölcs, melyet célszerű fogyasztanunk!

Spárga

A spárgát már az ókori görögök és rómaiak is előszeretettel fogyasztották vizelethajtó hatása miatt. A zöldség diuretikus hatását az aszparagin aminosav okozza, ezért alkalmas a folyadékfelhalmozódás okozta duzzanatok, a reuma és a premenstruációs szindróma kezelésére.

Cékla

A cékla káliumban igen gazdag zöldség, ezáltal segít elvezetni a felesleges folyadékot. Ezenkívül a benne található betanin (mely a cékla színéért felelős) miatt a cékla gyulladáscsökkentő hatású is.

Fejes káposzta

A káposzta pozitív hatásai széles körben ismertek. A sokak által kipróbált „káposztaleves diéta” is a káposzta diuretikus hatására, valamint magas rost- és víztartalmára épít, a testsúly csökkentése érdekében. Érdekesség, hogy az ókori rómaiak a másnaposság kezelésére használták a káposztát. A vöröskáposztának emellett gyulladáscsökkentő hatása is van.

Zeller

Már Hippokratész is a zellert javasolta a felesleges folyadék megszüntetésére. Mára a tudósok is alátámasztották állítását: kimutatták, hogy a zellerben található ftalid-származékok felelősek a zöldség diuretikus hatásáért.

Áfonya

Már az indiánok is használták az áfonyát különböző betegségek, mint például a skorbut kezelésére. Manapság rengeteg nő használja világszerte a húgyúti fertőzés megelőzésére, noha a kutatási eredmények meglehetősen vegyesek ezzel kapcsolatban. Abban viszont egyetértés mutatkozik, hogy az áfonya megfelelő diuretikum, mivel úgy távolítja el a felesleges folyadékot, hogy közben a szükséges kálium a szervezetben marad.

Uborka

Az uborkában található anyagok serkentik a veséket, ezért ennek a zöldségnek nagyon jó vizelethajtó hatása van. Káliumban és vízben igen gazdag, viszont nátriumszegény, ezért gátolja a salétromsav és a gyulladásos enzimek termelődését, ezáltal csökkentve a puffadást. Ezért szoktak uborkaszeleteket alkalmazni a szem alatti duzzanatok kezelésére.

Fokhagyma

Az allicin (szerves kénvegyület), mely a fokhagyma jellegzetes szagáért felelős, egyúttal gyógyító hatást is kölcsönöz a fokhagymának: bizonyítottan jó diuretikum. Emellett erős antioxidáns, és szerepet játszik a zsírok lebontásában is.

Petrezselyem

A petrezselyem, főként a belőle készült tea jó orvosság lehet a problémánkra. Hatására a vesék kevesebb nátriumot és káliumsót nyelnek el, így a vizelet mennyisége nő, a puffadás pedig csökken

.

Görögdinnye

A görögdinnye 92 százaléka víz, és a káliumtartalma is magas, így ez a gyümölcs is remek diuretikum. Olyan aminosavat tartalmaz, amely ellazítja az ereket, és megakadályozza a folyadékok szivárgását a közeli szövetbe, ami csökkenti a víz visszatartását.

Forrás: 
www.harpersbazaar.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Paradicsom-tájfajták árpádföldi honfoglalása

Mi is az a tájfajta, és miért próbáljuk meg a kertünkben termeszteni? Ez egy olyan kérdés, amivel nem tudtam volna mit kezdeni kb. 4 évvel ezelőtt, amikor még csak a piros fürtössel, a nagy befőzővel és a pici, akár sárga vagy egyéb színű koktélparadicsommal találkoztam. Azóta már több mint 20 paradicsom-tájfajta nő árpádföldi kertemben, és nincs megállás a gyűjtemény bővítésében.

Süssünk, főzzünk gyógynövénnyel

Kertünk gyógynövényeit érdemes megismerni az étkezéseinkben betöltött szerepük felől is, vannak ugyanis olyanok, amelyek fűszerek is egyben, ilyen a kakukkfű, a szurokfű, a fokhagyma. Néhány izgalmas és igen finom receptet ajánlunk most ahhoz, hogy a gyógynövények nagyobb teret kapjanak a konyhában is. Jó egészséget hozzá!

Dél-Afrikában is hódít a jövő élelmiszere

A rovarokat a jövő élelmiszerének tartják. Már kapható a belőlük készült liszt, valamint sós és édes csemegék. Néhány étterem kínálatában szerepel pár rovar-ínyencség; Dél-Afrikában pedig megnyílt az első étterem, ahol csak rovarokat szolgálnak fel.

Kecskesajt és „kőműveskézkrém”

Izerné Kiss Helga és családja 2008-ban vágott bele a núbiai kecskék tartásába és tenyésztésébe: foglalkoznak gidák értékesítésével, illetve kecsketejből készítenek joghurtot, túrót, túrókrémet, különböző félkemény sajtokat. Zalaszentgrót Csáford városrészének szőlőhegyén található portájukon termékkóstolóval, vásárlási lehetőséggel várják vendégeiket, és a kecskék megtekintése is sokak számára vonzó program.

Díszkert zöldségfélékből I.

Egy ápolt konyhakert mindig szép látványt nyújt, tükrözi a gazdája szeretetét a kerti munkák iránt. A zöldségfélék nagy részéről elmondható, hogy nem csak hagyományos formában, a művelés, növényvédelem, szedés szempontjából praktikus, szabályos sorokba ültetve tudják gyönyörködtetni a szemet.

Munkaerőhiány a gyümölcsösökben

A szélsőséges idei időjárás Szlovákiában is nagymértékben befolyásolta a gyümölcstermés alakulását. A hosszan tartó, könyörtelen szárazság, a hűvös kora tavaszi nappalok és éjszakák, majd a váratlanul nagy mennyiségű májusi csapadék egyrészt megtizedelte a gyümölcsösök termését, másrészt sokat rontott a gyümölcsök minőségén.

A fiatalítás és a generációváltás is a célja az OMÉK szakmai programjainak

A szakmának is változatos programokat kínál a 79. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár (OMÉK), amely a kiállítás négy napja alatt számos konferenciának és szakmai előadásnak biztosít helyszínt.

Meddig hat? - Új ismeretterjesztő program és honlap az antibiotikum-rezisztencia elleni küzdelem jegyében

Az antibiotikum-rezisztencia világszerte egyre nagyobb gondot okoz a humán és az állategészségügy területén egyaránt. A probléma súlyosságát felismerve, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az Agrárminisztériummal közösen elindította a „Meddig hat?” című ismeretterjesztő és szemléletformáló programot, valamint az ahhoz kapcsolódó tematikus honlapot.

A lefékező Európában is hasít a hazai kisker

Értékben 7,7 százalékkal bővült a napi fogyasztási cikkek magyarországi piaca 2019 második negyedévében.

Milyen Magyarország Legszebb Birtoka?

Gyümölcsös konténerekből összeállított, traktor húzta „kisvasúttal” jártuk be a Derecske határában található, madárcsicsergéstől hangos okoskertet, a Hajdú-bihari Bold Agro Kft. 110 hektáros alma- és 80 hektáros meggyültetvényét, amely az idén elnyerte a Magyarország Legszebb Birtoka címet.