0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Gyümölcsökkel és zöldségekkel a puffadás ellen

Kellemetlen puffadás jelentkezhet nagyon sós, fűszeres ételek elfogyasztása után, vagy akár a rendszeres havi hormonális ingadozás időszakában. Amennyiben gyakran tapasztalunk ilyet, érdemes megismerkednünk a természetes diuretikumokkal, melyek csökkenthetik problémánkat.

A diuretikumok segítenek a testnek megszabadulni a felesleges sótól és víztől azáltal, hogy arra serkenti a veséket, hogy azok a nátriumot a vizeletbe ürítsék. Szerencsére nem kell feltétlenül tablettát bevennünk, léteznek természetes diuretikumok, melyek segítenek megoldani a puffadás problémáját.

„A zöldségek és gyümölcsök sok vizet és káliumot tartalmaznak (némelyek sok magnéziumot és kalciumot is), ezáltal segítenek enyhíteni a puffadást, amit a testben felhalmozódott nátriumfelesleg okoz.”

– magyarázza Jaclyn London, a Good Housekeeping Institute táplálkozási igazgatója. – „Fogyasszunk rendszeresen szőlőt, cseresznyét, almát, narancsot, grapefruitot, bármilyen fajta dinnyét, zellert, leveles zöldeket. Persze önmagában egyik gyümölcs és zöldség sem csodaszer, válasszunk tehát többfélét a napi étrendünkbe, a gyorsabb javulás érdekében.”

Álljon itt 9 zöldség és gyümölcs, melyet célszerű fogyasztanunk!

Spárga

A spárgát már az ókori görögök és rómaiak is előszeretettel fogyasztották vizelethajtó hatása miatt. A zöldség diuretikus hatását az aszparagin aminosav okozza, ezért alkalmas a folyadékfelhalmozódás okozta duzzanatok, a reuma és a premenstruációs szindróma kezelésére.

Cékla

A cékla káliumban igen gazdag zöldség, ezáltal segít elvezetni a felesleges folyadékot. Ezenkívül a benne található betanin (mely a cékla színéért felelős) miatt a cékla gyulladáscsökkentő hatású is.

Fejes káposzta

A káposzta pozitív hatásai széles körben ismertek. A sokak által kipróbált „káposztaleves diéta” is a káposzta diuretikus hatására, valamint magas rost- és víztartalmára épít, a testsúly csökkentése érdekében. Érdekesség, hogy az ókori rómaiak a másnaposság kezelésére használták a káposztát. A vöröskáposztának emellett gyulladáscsökkentő hatása is van.

Zeller

Már Hippokratész is a zellert javasolta a felesleges folyadék megszüntetésére. Mára a tudósok is alátámasztották állítását: kimutatták, hogy a zellerben található ftalid-származékok felelősek a zöldség diuretikus hatásáért.

Áfonya

Már az indiánok is használták az áfonyát különböző betegségek, mint például a skorbut kezelésére. Manapság rengeteg nő használja világszerte a húgyúti fertőzés megelőzésére, noha a kutatási eredmények meglehetősen vegyesek ezzel kapcsolatban. Abban viszont egyetértés mutatkozik, hogy az áfonya megfelelő diuretikum, mivel úgy távolítja el a felesleges folyadékot, hogy közben a szükséges kálium a szervezetben marad.

Uborka

Az uborkában található anyagok serkentik a veséket, ezért ennek a zöldségnek nagyon jó vizelethajtó hatása van. Káliumban és vízben igen gazdag, viszont nátriumszegény, ezért gátolja a salétromsav és a gyulladásos enzimek termelődését, ezáltal csökkentve a puffadást. Ezért szoktak uborkaszeleteket alkalmazni a szem alatti duzzanatok kezelésére.

Fokhagyma

Az allicin (szerves kénvegyület), mely a fokhagyma jellegzetes szagáért felelős, egyúttal gyógyító hatást is kölcsönöz a fokhagymának: bizonyítottan jó diuretikum. Emellett erős antioxidáns, és szerepet játszik a zsírok lebontásában is.

Petrezselyem

A petrezselyem, főként a belőle készült tea jó orvosság lehet a problémánkra. Hatására a vesék kevesebb nátriumot és káliumsót nyelnek el, így a vizelet mennyisége nő, a puffadás pedig csökken.

Görögdinnye

A görögdinnye 92 százaléka víz, és a káliumtartalma is magas, így ez a gyümölcs is remek diuretikum. Olyan aminosavat tartalmaz, amely ellazítja az ereket, és megakadályozza a folyadékok szivárgását a közeli szövetbe, ami csökkenti a víz visszatartását.

Forrás: www.harpersbazaar.com