0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Környezetbarátabb termésnövelő termékeket lehet forgalmazni

Az uniós tagállamok állandó képviselői szerdán jóváhagyták az Európai Parlamenttel kötött, a termésnövelő anyagok uniós forgalomba hozataláról szóló új szabályokra vonatkozó megállapodást.

A rendelet harmonizálja a – szerves vagy másodlagos nyersanyagokból készülő – termésnövelő anyagokra vonatkozó előírásokat EU-szerte és ezzel új lehetőségeket teremt ezen anyagok nagyüzemi termelésére. Ezen túlmenően harmonizált korlátozásokat vezet be a rendelet az ásványi trágyákban fellelhető szennyező anyagok bizonyos körében.

A rendelet értelmében a CE-jelöléssel ellátott uniós termésnövelő anyagoknak meg kell felelniük bizonyos követelményeknek ahhoz, hogy az uniós belső piacon szabadon forgalomba helyezhetők legyenek.

E követelmények többek között a szennyező anyagok legmagasabb megengedett szintjére, az összetevők meghatározott kategóriáinak alkalmazására és a címkézésre vonatkoznak majd.

A CE-jelöléssel nem ellátott műtrágyák gyártóinak továbbra is lehetőségük lesz termékük forgalomba hozatalára a belföldi piacon.

Az új jogszabály a 2003 óta érvényes rendeletet váltja fel, és a műtrágyák minden fajtájára (ásványi és szerves anyagok, talajjavító szerek, termesztőközegek) kiterjed majd.

Szakértők szerint innovatív és környezetbarátabb termésnövelő termékek széles skáláját lehet majd forgalomba hozni.

A gyártók, a mezőgazdasági termelők, csakúgy mint a mezőgazdasági termékek fogyasztói, sokat nyerhetnek a mezőgazdasági termelékenység várható növekedésétől és a talajtisztulástól.

A rendeletet az Európai Parlamentnek és a Tanácsnak is hivatalosan el kell fogadnia. A rendelet az Európai Unió Hivatalos Lapjában való kihirdetését követő huszadik napon lép hatályba és alkalmazását innentől számított három év elteltével kell megkezdeni.

Forrás: MTI