0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Későbbre csúszott a karfioldömping

Ellentmondásosan alakult az idei őszi karfiolpiac, a szeptemberi, októberi áruhiányt november közepére erős dömping váltotta föl, azaz a szokásosnál később alakult ki túlkínálat. Mindez a karfiolok fejlődését befolyásoló őszi időjárás következménye.

A karfiol rózsaképződésében ugyanis kulcsszerepet játszik a hőmérséklet, és nemcsak a napi átlagok alakulása fontos, hanem az éjszakai hőmérséklet is. Ha a hőmérséklet nem csökken tartósan 18-20 °C alá, elmarad a rózsaképződés, vagy a termesztőknek a folyamat elhúzódására kell számítania. 

A rövidebb (75-85 napos) tenyészidejű fajtáknál ez az ültetést követő 14-20. napon tolódik a karfiol fejlődése generatív irányba, amíg a hosszabb tenyészidejű (100 nap vagy későbbi) fajtáknál  általában 25-30 napot kell várni a rózsaképződésre. Ebből adódóan, a június közepén kiültetett rövidebb tenyészidejű karfiolok esetében a rózsaképződés szempontjából a július első és második dekádja közti hetek a legkritikusabbak. Az ugyanakkor palántázott hosszabb tenyészidejű, lassabb fajtáknál viszont ez az időszak egészen július végéig elhúzódhat, ami késlelteti a tervezett betakarítást.  Ebből adódóan  könnyen előfordulhat dömping a piacon, annak pedig nyomott ár a következménye. A minél eredményesebb termesztés érdekében tehát ültetési időn kívül sok múlik a fajtaválasztáson is, emlékeztettek a szakemberek a ZFW Hortiservice Kft. karfiolos szakmai napján Tóth Ákos kertészetében.

A csanyteleki kertész a nagyobb termésbiztonság érdekében két időpontban ültet, eltérő tenyészidejű fajtákat termeszt, és ha kell, szedés után azonnal betárolja a termést.

Idén például a korai fajták egy-két hetes csúszása miatt az első szedéstől a hűtőtárolóba került a karfiol, ahonnan a túlkínálat enyhülésével, csak december első hetében kezdtek piacra szállítani. 

A hosszabb tenyészidejű fajtákon pedig egyáltalán nem észlelték a rózsaképződés eltolódását, mert az már a hűvösebb szeptemberre esett, így azokat a tervek szerint november 7-től szedték. December 10-én a termés mintegy 15 százaléka volt még a földeken, és mivel nem volt nagy hideg, fátyolfóliával sem kellett takarni az állományokat. 

A 0 °C-on tartott, folyamatosan párásított hűtőkamrában legföljebb 6-7 hétig tárolják a karfiolt, az azonban elegendő ahhoz, hogy elkerüljék az árudömpinget és az abból adódó nyomott árakat. A tárolás gondos tervezőmunkát igényel, amely a megfelelő fajta kiválasztásával kezdődik. Két fő fajtájuk, a hosszabb tenyészidejű Naruto F1,  illetve a Navalo F1

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/Kertészet és Szőlészet