Back to top

Hidrokultúrás veresegyházi paradicsom télen-nyáron

December 14-én pénteken, Veresegyházon a Veresi Paradicsom Kft. új üvegházának átadásán Nagy István agrárminiszter a rendezvény fővédnökeként mondott köszöntő beszédet, melyben Magyarország versenyképes élelmiszer termelését, továbbá a kertészet mezőgazdaságban betöltött szerepét és támogatásának jelentőségét részletezte.

Nagy István agrárminiszter beszédében elmondta, hogy minden olyan, az innovációt képviselő és a hazai versenyképességet növelő tényező - mint az automatizáció, a digitalizáció és a robottechnika- az újonnan átadott üvegházban megvalósult. Hozzátette, hogy a hidrokultúrás üvegház környezetkímélőbb tulajdonságai miatt versenyképesebb, mint az egyéb módon előállított hőenergiával működő üvegházak. Kiemelte, hogy a kertészeti ágazat versenyképességének javítása kedvező hatást gyakorol az élelmiszergazdaság egészére. A technológiai fejlesztéseknek köszönhetően a magyar kertészeti ágazat eleget tud tenni a hazai mennyiségi és minőségi, követelményeknek, valamint javítja a mezőgazdasági termelés jövedelmezőségét.

"Célunk a fenntartható, minőségi mezőgazdaság megteremtése, ami felveszi a harcot a klímaváltozással, ahol értékes, egészséges élelmiszereket állítanak elő és ahol a dolgozóknak biztos a megélhetése."-tette hozzá az agrárminiszter.

Kitért arra is, hogy a kertészeti ágazat nagy élőmunka igénye növeli a foglalkoztatást. A kertészeti ágazat kibocsátása tavaly több, mint 300 millárd forint volt, ez a teljes mezőgazdasági kibocsátás 12 százaléka. Az ágazaton belül a friss zöldségek kibocsátása 180 millárd forint volt.

A Vidékfejlesztési Program részeként 2014 és 2020 között mintegy 1300 milliárd forint használható fel, melynek során az olyan munkaerőigényes ágazatok támogatása kerül előtérbe, mint az állattenyésztés, a kertészet és az élelmiszer feldolgozás.

A Vidékfejlesztési program a kertészeti ágazat fejlesztésére kiírt pályázatok keretében az Irányító Hatóság mostanáig több mint 71 milliárd forint sorsáról határozott, ami csaknem 4500 kérelem támogatását jelenti. Az odaítélt támogatásokból ültetvénytelepítés, gomba- és hűtőházépítés, fejlesztés, kertészeti gépbeszerzés, gyógy- és fűszernövény-termesztés, üveg- és fóliaház-építés jöhet létre.

A Veresi Paradicsom Kft. friss termése

A rendezvényen köszöntő beszédet mondott még Pásztor Béla, Veresegyház polgármestere, aki Európában egyedülálló módon több, mint ötven éve viseli a polgármesteri címet. A polgármester beszédében gratulált és sok sikert kívánt a vállalkozáshoz. Hozzátette, hogy az új üvegház megépülésével Veresegyházon egy csoda született, amely nem csak a város, hanem az ország számára is nagyon hasznos és reméli, hogy a jövőben is az marad.

Márkus Zsolt, a Veresi Paradicsom Kft. Vezérigazgatója elmondta, hogy a tudatos marketingépítésnek köszönhetően 2018-ban a kapacitásuk hetven százalékát a magyar piacra adták el, harminc százalékot pedig külföldre exportálnak. Hozzátette, hogy a kapacitásukat növelő új fejlesztési projekt 1,5 milliárd forintos beruházás keretében valósult meg, melyhez az állam ötszáz millió forint támogatással járult hozzá. A modern üvegházban holland rendszerű kertészet- és munkaszervezés, továbbá optimalizált klímavezérlés működik.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nehéz harc elé néz az agrárium

Agrártechnológiai eljárásokat kell elsajátítania a gazdáknak, hogy megőrizhető legyen a földben lévő víz és biztonságosabbá váljon a termelés – közölte az InfoRádiónak nyilatkozva az agrárminiszter.

Kubota-Buhler együttműködés traktorfejlesztésre

A Kubota, amely a világ harmadik legnagyobb multinacionális mezőgépipari konszernje, megállapodást kötött, a 80 százalékban az orosz Rosztszelmas tulajdonában lévő Buhler Industries Inc. kanadai vállalkozással.

Indul a kis kapacitású napelemes rendszerek támogatásának pályáztatása

Hétfőtől adhatják be a mikro-, kis- és középvállalkozások a támogatási kérelmeiket kis kapacitású napelemes rendszerek telepítésének támogatására - tudatta Rákossy Balázs, a Pénzügyminisztérium európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára az MTI-vel.

A biotermelés a dánok jövőképe

A statisztikák szerint Dánia az egyik legnagyobb bioélelmiszer fogyasztó Európában. A dán statisztikai hivatal adatai azt mutatják, hogy 2018-ban a kiskereskedelemben az összes bioélelmiszer-értékesítés új rekordot ért el, ami 1,73 milliárd eurónak felel meg. Ez a tendencia jelenik meg a 2050-ig meghatározott jövőképükben is.

Türelmes kertész paprikája

A fogyasztók éhesek az újra, és ez a paprikapiacon is tükröződik, fokozatosan növekszik a piros bogyók kereslete. A kaliforniai és a kápia típus mellett mind nagyobb az érdeklődés a sokoldalúan felhasználható Dulce Italiano paprikák iránti is. Ezt is termesztik már hazánkban is, egyebek közt a Gráciakert kertészetben. A termést pedig zömmel márkázva, egyedi csomagolásban értékesítik.

A vásárlók többsége nem érti, mi szerepel az élelmiszerek címkéjén

A vásárlók közel fele megnézi az élelmiszerek címkéjét, de teljes mértékben alig egytizedük érti meg az ott feltüntetett információkat - derült ki a Felelős Élelmiszergyártók Szövetségének (FÉSZ) friss kutatásából.

Nagy brit összefogás az élelmiszer-pazarlás csökkentéséért

Hatalmas méreteket ölt a nyugati világ élelmiszer-pazarlása napjainkban. A brit kormány az ország legnagyobb élelmiszeripari szereplőivel - köztük a Tesco-val, az Aldival és a Sturbucks-szal - együtt készül a kritikus helyzet mérséklésére.

Az oltás a konzervuborka termésbiztonságát is egyértelműen fokozza

Elsősorban a Heves megyei Csány térségében termesztenek fóliasátrakban konzervuborkát. A zömmel fűtetlen berendezésekből a 10-12 centiméter hosszú, úgynevezett kovászolni való uborkával látják el a frisspiacot, valamint a vecsési savanyítókat. A tavaszi hűvös időjárás kedvezőtlen hatása a védett termesztésben is érzékelhető volt, az oltott növényeket azonban kevésbé viselte meg.

Miért ennyire drága egy virágcsokor?

Az egyik legszebb ajándék a virágcsokor. Változatos, színpompás és illatos, de vajon miért ilyen drága?

A precíz munka pénzben is megtérül

„Hektáronként akár 10-30 ezer forint profit különbség is elérhető a hagyományos és a precíziós gazdálkodás között”- hangzott el a Magtár Kft. és a az Agro Aim Hungária Kft. által Szolnokon szervezett első közös konferencián. Az előadók által legtöbbet hangoztatott kulcsszavak a tudatosabb gazdálkodás, a tervezhetőség, a hatékonyság növelése, és legfőképp a profit voltak.