0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Amerikai tapasztalatszerzés – HG2018/2

Sokéves gyakorlatunknak megfelelően, az idén is megszerveztük amerikai tanulmányutunkat abban a reményben, hogy ezzel is hozzájárulunk a hazai minőségi tejtermelés további előrelépéséhez. Meggyőződésünk, hogy a tengerentúli tejtermelési hagyományok és a jelen időszak fejlesztései minden szakember számára iránymutatók.

Programunkon Bodnár Lajos (Hajdúböszörmény), Bóna Szabolcs (Rábapordány), Domokos Zsolt (Dunakiliti), Egyed László (Kazsok), Kovács József (Gelej), Szatmári Zoltán (Jászladány), valamint a Holstein Genetika részéről Akác Balázs és André Gergely vettek részt. Amerikai üzleti partnereink, a World Wide Sires és a TechMix munkatársai végig segítették szakmai programunk megvalósítását.

Három napon át Minnesotában és Wisconsinban tájékozódtunk a leghatékonyabb amerikai tejtermelő tehenészetek működési feltételeiről (Twin Spruce Dairy, Landwehr Dairy, Weiss Family Farm, Larson Acres, Mystic Valley Dairy), majd ellátogattunk a World Dairy Expo-ra, a világ legnagyobb presztízsű tejtermelési szakkiállítására, amelyet minden év október első napjaiban, Wisconsin állam fővárosában, Madisonban tartanak. Az egyébként ötnapos rendezvény a legszebb tejhasznú szarvasmarhák kiállítására, és versenyére ad lehetőséget, valamint az iparág legújabb folyamataiba, technológiai fejlesztéseibe enged betekinteni.

A telep- és kiállítás-látogatások utáni általános benyomásaink tömören a következőkben foglalhatók össze:

– a tehénkomfort hangsúlyos szerepe,

– rendkívül magas szintű tőgyegészség,

– kiváló minőségű tömegtakarmányokra alapozott TMR,

– megbízható, kiváló genetika használata (erőteljes a genomikus bikák használata),

– növekedési hormon használatának befejezése (BST nélkül termelnek),

– a korszerű precíziós eljárások, köztük a robottechnika beépülése a mindennapokba.

Egyes telepeken genetikai bemutatót is tartottak nekünk: KINGBOY, HEADLINER, CRANK IT, FRANCHISE, MODESTY, JEDI, FERDINAND, BEEMER, MOGUL, MONTROSS, BELAIR, MARTY, leányait a magyar tenyésztők is érdeklődve szemlélhették, hiszen számos termelő lányuk él Magyarországon!

Tanulmányutunk élményszerű tapasztalatokat nyújtott számunkra az új trendek megrajzolásához. A magyar tejtermelő társadalom – a versenyképesség megőrzése érdekében – nem mondhat le a legfejlettebb és a leghatékonyabb módszerek adaptálásáról!

(Részletes úti beszámolónk az Állattenyésztés 2018. novemberi számában olvasható.)

Akác Balázs, André Gergely

További írások a Holstein Genetika Hírlevél 2018/2 számából

Forrás: Holstein Genetika Kft.