Back to top

Csibe-barát tojásokat dobtak piacra

Berlinben a boltok polcaira került az a tojás, melynek termelése során nem kellett egyetlen kakas-csibét sem leölni. A tojótyúk állományt ugyanis még tojáskorukban szelektálták, és a kakasokat rejtő tojásokat 9 napos korukban feldolgozták.

A tojástermelésben régóta égető problémát jelentenek a kakasok. Mivel nem tojnak, így ebben az ágazatban hasznavehetetlenek, a hústermeléshez pedig ezen fajták kakasai nem nőnek elég gyorsan (így drágább lenne a takarmányozásuk),

évente 4-6 milliárd kakas-csibét pusztítanak el világszerte - nem feltétlenül humánus módon.

Egy új eljárással azonban már a tojásrakás utáni 9. napon megállapítható a benne fejlődő embrió neme.

Dr Ludger Breloh, a technológia ötletgazdája szerint a vizsgálat a terhességi teszthez hasonlóan működik, és 98,5 százalék pontosságú.

A különböző nemű tojásokban különböző hormonok vannak jelen, melyek kimutathatók a fehérjéből.

Ehhez lézerrel egy 0,3 milliméter széles lyukat vágnak a tojás héján. Ezután a tojás külsejére levegő segítségével nyomást gyakorolnak, ennek hatására egy cseppnyi folyadék távozik a lyukon. A kinyert minta a kémiai markerrel érintkezve kékké változik, ha kiskakas fejlődik a tojásban, illetve fehérré, ha tyúk.

A módszer előnye, hogy gyors, precíz és higiénikus, így a tojások csak rövid ideig vannak az inkubátoron kívül és nem kerülhet belülre semmilyen szennyeződés.

Az így kiszűrt kakasok nem is kerülnek vissza az inkubátorba, ezeket a tojásokat állati takarmányként hasznosítják.

Az első ilyen módon szelektált tojóállomány tojásai pedig novemberben a boltok polcaira kerültek Berlinben. A technológia gazdája, a Seleggt (a "select" angolul választani, az "egg" pedig a tojás) tervei szerint 2020-tól lesz elérhető a technológia a független keltetők számára. Az ily módon termelt tojásokat azonban már jövőre el szeretnék terjeszteni egész Németországban.

Forrás: 
The Guardian

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Válságossá válhat a helyzet Afrikában - korábban érkezett a szárazság

A klímaváltozással együtt járó szárazság nyomán egyre nagyobb hiánnyal és egyre magasabb élelmiszerárakkal kell számolni, de még nincs késő ahhoz, hogy ezeken a kilátásokon egyénenként is változtassunk.

Több ezer hektár legelőt ad bérbe a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság

Az egykori bombázólőtér tájrehabilitációjának köszönhetően a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság (HNPI) területén csaknem 4000 hektár legelőterület bérbe adása vált lehetővé a helyben lakó, állattartással foglalkozó gazdák számára - nyilatkozta Nagy István agrárminiszter az MTI-nek.

Mangalica: a fajta második újraélesztése

„Az elmúlt évben a mangalica egyesület hajója viharos vizekre került, de mind ez ideig sikerült a felszínen tartani azt!” Ez a nem túl vigasztaló kijelentés a Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének debreceni közgyűlésén hangzott el. A tenyészetek száma tavaly csökkent, amiben közrejátszhatott az is, hogy április 23-án hazánkban is megjelent az afrikai sertéspestis.

Egy hónap alatt csaknem a duplájára emelkedett a vágómarha-értékeítés

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) gyorstájékoztatója szerint 2019. I-IV. hónapokban - az előző évhez képest - az agrártermékek termelőiár-szintje 7,8 százalékkal nőtt, azáltal, hogy a növénytermesztési és a kertészeti termékek átlagára 11,7 százalékkal, az élő állatoké és az állati termékeké pedig 0,8 százalékkal drágult.

Reményt keltő a burgundi nyúl helyzete hazánkban

A mesékből ismert Burgundia Franciaország középső területén található, innen származtatják a burgundi vörös nyúlfajtát, mely a múlt század derekán igen nagy népszerűségnek örvendett. Kialakulásában a helyi parlagi nyulak mellett a belga parlagi vörös is szerepet játszott. Később a megszilárdult burgundi vöröst felhasználták az új-zélandi vörös kialakításában.

A vásárlók többsége nem érti, mi szerepel az élelmiszerek címkéjén

A vásárlók közel fele megnézi az élelmiszerek címkéjét, de teljes mértékben alig egytizedük érti meg az ott feltüntetett információkat - derült ki a Felelős Élelmiszergyártók Szövetségének (FÉSZ) friss kutatásából.

Nagy brit összefogás az élelmiszer-pazarlás csökkentéséért

Hatalmas méreteket ölt a nyugati világ élelmiszer-pazarlása napjainkban. A brit kormány az ország legnagyobb élelmiszeripari szereplőivel - köztük a Tesco-val, az Aldival és a Sturbucks-szal - együtt készül a kritikus helyzet mérséklésére.

„Bio-fűnyírók” a brüsszeli reptéren

Belgium egyik legforgalmasabb légi kikötőjének fenntartója úgy döntött, néhány tucat birka segítségével oldja meg a fűnyírást a Zavantem reptér zajvédő zónájában. Ez nemcsak környezetbarát, de a terület biodiverzitásának növekedését is elősegíti.

5 tipp, hogy kiválaszthassuk a tökéletes görögdinnyét

Nem kell a jó szerencsében bízni görögdinnye vásárláskor. Vannak módszerek, melyekkel érett, lédús és édes dinnyét választhatunk.

Dióhéjban a veszélyes állatok tartásáról

A veszélyesnek minősülő állatok tartásának témaköre meglehetősen kényes terület. A ritkán – 5-10 évente – előforduló, valós problémát okozó esetekre a törvényalkotóknak természetesen reagálnia kellett, ám azt is el kell ismerni, hogy a régebben napvilágot látott szabályok némelyike betarthatatlan volt. 2015-ben átdolgozták a veszélyes állatok tartásával foglalkozó törvényt...