0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Csibe-barát tojásokat dobtak piacra

Berlinben a boltok polcaira került az a tojás, melynek termelése során nem kellett egyetlen kakas-csibét sem leölni. A tojótyúk állományt ugyanis még tojáskorukban szelektálták, és a kakasokat rejtő tojásokat 9 napos korukban feldolgozták.

A tojástermelésben régóta égető problémát jelentenek a kakasok. Mivel nem tojnak, így ebben az ágazatban hasznavehetetlenek, a hústermeléshez pedig ezen fajták kakasai nem nőnek elég gyorsan (így drágább lenne a takarmányozásuk),

évente 4-6 milliárd kakas-csibét pusztítanak el világszerte – nem feltétlenül humánus módon.

Egy új eljárással azonban már a tojásrakás utáni 9. napon megállapítható a benne fejlődő embrió neme.

Dr Ludger Breloh, a technológia ötletgazdája szerint a vizsgálat a terhességi teszthez hasonlóan működik, és 98,5 százalék pontosságú.

A különböző nemű tojásokban különböző hormonok vannak jelen, melyek kimutathatók a fehérjéből.

Ehhez lézerrel egy 0,3 milliméter széles lyukat vágnak a tojás héján. Ezután a tojás külsejére levegő segítségével nyomást gyakorolnak, ennek hatására egy cseppnyi folyadék távozik a lyukon. A kinyert minta a kémiai markerrel érintkezve kékké változik, ha kiskakas fejlődik a tojásban, illetve fehérré, ha tyúk.

A módszer előnye, hogy gyors, precíz és higiénikus, így a tojások csak rövid ideig vannak az inkubátoron kívül és nem kerülhet belülre semmilyen szennyeződés.

Az így kiszűrt kakasok nem is kerülnek vissza az inkubátorba, ezeket a tojásokat állati takarmányként hasznosítják.

Az első ilyen módon szelektált tojóállomány tojásai pedig novemberben a boltok polcaira kerültek Berlinben. A technológia gazdája, a Seleggt (a „select” angolul választani, az „egg” pedig a tojás) tervei szerint 2020-tól lesz elérhető a technológia a független keltetők számára. Az ily módon termelt tojásokat azonban már jövőre el szeretnék terjeszteni egész Németországban.

Forrás: The Guardian