Back to top

Karácsonyfából édesítőszer

A tűlevél magas lignocellulóz tartalma miatt nem túl vonzó biomasszaként, és ipari felhasználásra is teljesen alkalmatlan. Egy új eljárás segítségével azonban cukor- és fenol-vegyületekké bomlik le, melyek ipari alapanyagként sokrétűen felhasználhatók.

Cynthia Kartey, a Sheffieldi Egyetem Kémiai és Biológiai Mérnöki Karának doktorandusz hallgatója fedezte fel, hogy a tűlevél hasznos kémiai anyagokká alakítható.

A fő alkotóeleme egy összetett polimer, a lignocellulóz (mely akár a tűlevél 85 százalékát is adhatja) . Mivel túlságosan komplex szerkezetű, ezért ipari felhasználásra nem alkalmas. Kartey azonban rájött, hogy glicerol (mely egy olcsó, környezetbarát anyag) és hő segítségével egyszerűbb szerkezetű elemekre bontható.

Az eredmény egy folyékony halmazállapotú bio-olaj, illetve egy szilárd halmazállapotú melléktermék, a bioszén.

Az olaj összetételét tekintve glükózból, ecetsavból és fenolból áll. Ezeket az ipar hasznosítani tudja: a glükózból édesítőszer készül az élelmiszeripar számára, az ecetsav a festékgyártásnál, oldószereknél vagy éppen az étkezési ecet gyártásánál használható fel.

Ezzel a folyamattal csökkenteni lehet a széndioxid-lábnyomot, és kevesebb biomassza kerül a hulladéklerakókba.

Dr. James McGregor, az egyetem egyik tanára hangsúlyozta: "A biomassza - azaz a növényekből nyert szervesanyagok - szerepe az üzemanyag és egyéb kémiai anyagok gyártásánál egyre nőni fog a fosszilis energiahordozókkal szemben, és a jövőben kulcsszerepet fog betölteni a világgazdaságban. Amennyiben újra fel tudjuk használni ezeket az anyagokat ahelyett, hogy kidobnánk őket, az újrahasznosítás mellett más pozitív hatásai is lesznek a folyamatnak."

A kutatócsoport jelenleg is azt vizsgálja, hogyan lehet a szerves hulladékból értékes anyagokat kinyerni, mint például az erdészeti forrásból illetve élelmiszeriparból származó hulladékokból, vagy a söripari melléktermékekből. Azt is vizsgáljuk, hogyan lehet a szén-dioxidot hasznos szénhidrogén összetevőkké alakítani.

Forrás: 
phys.org

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Válságossá válhat a helyzet Afrikában - korábban érkezett a szárazság

A klímaváltozással együtt járó szárazság nyomán egyre nagyobb hiánnyal és egyre magasabb élelmiszerárakkal kell számolni, de még nincs késő ahhoz, hogy ezeken a kilátásokon egyénenként is változtassunk.

Sikeresen zárult a kocsányos tölgy védelmét célzó horvát-magyar projekt

A Mecsekerdő Zrt. a Horvát Állami Erdők Nasice-i Erdőgazdaságával június 11-én tartotta „A Kocsányos tölgy megóvása a határmenti térségben - Oak protection” című horvát-magyar projekt záró konferenciáját. A Gajic-i Csemetekertben tartott rendezvényen a projektben résztvevő partnerek és szakértők osztották meg az együttműködés tapasztalatait és eredményeit az érdeklődőkkel.

Évi 8 millió tonna műanyag jut az óceánokba - megoldás az új akcióterv?

A G20-ak környezetvédelmi miniszterei Japánban tartott találkozójukon megállapodtak a tengerek műanyaghulladék-szennyezésének kezeléséhez szükséges intézkedések bevezetésének és alkalmazásának globális hatókörű keretrendszerében.

A vásárlók többsége nem érti, mi szerepel az élelmiszerek címkéjén

A vásárlók közel fele megnézi az élelmiszerek címkéjét, de teljes mértékben alig egytizedük érti meg az ott feltüntetett információkat - derült ki a Felelős Élelmiszergyártók Szövetségének (FÉSZ) friss kutatásából.

Nagy brit összefogás az élelmiszer-pazarlás csökkentéséért

Hatalmas méreteket ölt a nyugati világ élelmiszer-pazarlása napjainkban. A brit kormány az ország legnagyobb élelmiszeripari szereplőivel - köztük a Tesco-val, az Aldival és a Sturbucks-szal - együtt készül a kritikus helyzet mérséklésére.

5 tipp, hogy kiválaszthassuk a tökéletes görögdinnyét

Nem kell a jó szerencsében bízni görögdinnye vásárláskor. Vannak módszerek, melyekkel érett, lédús és édes dinnyét választhatunk.

Több mint kétmilliárdos fejlesztés a veszprémi sajtgyárban

Több mint kétmilliárd forint értékű fejlesztést hajt végre veszprémi üzemében a Savencia Fromage & Dairy Magyarország Zrt. - közölte a társaság az MTI-vel.

Rosszul áll a tőzsdén a vegán húspogácsát gyártó vállalat

A JP Morgan leminősítette a vegán húspogácsákat gyártó Beyond Meat vállalatot, miután a cég részvényei már 600 százalékot erősödtek a májusi tőzsdére vonulás (IPO) óta, a kezdeti 25 dollárról.

Új vezető az Unilever Magyarország élén

Az Unilever Magyarország, valamint a három országot (Horvátország, Szlovénia és Bosznia-Hercegovina) felölelő Adria régió ügyvezető igazgatójának nevezték ki Alberto Di Leót, a szakember az ügyvezetői poszton Regina Kuzminát váltja - közölte az Unilever csütörtökön az MTI-vel.

Új nemzeti védjegyrendszer indul - Itt a Kiváló Minőségű Élelmiszer

Kiváló Minőségű Élelmiszer (KMÉ) néven egy két fokozatú új védjegyrendszer indul - jelentette be Zsigó Róbert, az Agrárminisztérium (AM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.