Back to top

A méhészek kedvelt fafaja lehet a kínai mézesfa

A Kína középső részéről származó kínai mézesfa a hársfa elvirágzása után biztosíthatja a további nektárgyűjtést, és alkalmas lehet arra is, hogy a méhek télire bespájzoljanak.

A Kína középső részéről származó kínai mézesfa (Euodia hupehensis) hazánkban mintegy 12 méteresre növő, alacsonyan elágazó, terebélyes koronájú fa, sima, szürke kéreggel. Levelei páratlanul szárnyaltak és 7-9 levélkéből állnak, nyúlánk tojásdad alakúak, 6-12 centiméter hosszúak. Virágai végálló bugákban nyílnak, 4-5 tagúak, a szirmok 2-3 milliméter hosszúak. Virágai színe dekoratívan fehér, hosszú virágzási ideje július közepétől szeptemberig tart. Termése 4-5 hasábú, erősen terpentinszagú, vöröses tok. Magja apró, fényes, fekete, októberben érik.

A szélsőségesen sovány vagy nedves termőhelyek kivételével minden talajon jól nő, de a meleg, napos fekvést részesíti előnyben.

Fiatal korában fagyérzékeny, így kerülni kell a fagyzugos helyekre való telepítését. Fényigényes és szárazságtűrő. Dekoratív megjelenésével – kissé fénylő, nagy leveleivel, továbbá feltűnő színű virágzatával és terméságazataival – értékes park- és sorfa. Kiváló mézelő, bőséges pollenképző, virágzáskor rengeteg rovar lepi el.

A hársfa elvirágzása után biztosíthatja a további nektárgyűjtést, és alkalmas lehet arra is, hogy a méhek télire bespájzoljanak.

Mindezekből következően az akác mellett a méhészek kedvelt fafajává válhat, bár ennek ellenére még csak szórványosan telepítik. Magról könnyen szaporítható. Ültetése optimális ideje a március, akkortól, amikor a talaj hőmérséklete megközelíti a 7 Celsius-fokot. A magonc csemeték gyorsan nőnek, magassági növekedésük eleinte az 1-1,5 métert is meghaladhatja.

A téli, gondosan vermelt tárolást követően gyakori az egy éves csemeték faiskolai visszaiskolázása, 100 x 50 centiméteres hálózatban. A fiatal növényeket a nagy hidegek, vagy sok csapadék esetén a szárrothadás veszélyeztetheti a leginkább, ám a nagyobb facsemetéket már nem érintik ezek a gondok. A 2 éves suhángokat, illetve az idősebb sorfákat a gyümölcsösökéhez hasonló tág hálózatba (pl. 6x8 m) érdemes kiültetni.

Érdemes lenne a kínai mézesfát agrárerdészeti kísérletekben is kipróbálni, mert elsősorban kiemelkedő méhészeti tulajdonságait lehetne jól kihasználni.

Fájának hasznosítása terén elsősorban – bár erre vonatkozóan alig rendelkezünk ismeretekkel – a szerszámipar, illetve a cellulózgyártás jöhet szóba.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság / Erdőgazdaság és Faipar
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2019/1 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Prédikálószéki-kilátó

A Visegrádi-hegység egyik legmagasabb pontján, 639 méterrel a tengerszint felett magasodó Prédikálószék előkelő helyet foglal el Magyarország legszebb kilátópontjai között, csúcsáról gyönyörű panoráma tárul a természetjárók elé.

Méz, de milyen? Fajtaméz, vegyes virágméz, vagy tájjellegű méz?

Minden évben visszatérő kérdés, vajon milyen méz termett az adott évben, adott területen? A fogyasztók szeretik a megszokott küllemű és ízvilágú mézet. Mivel a méz olyan termék, amelyre a biológiai sokféleség a jellemző, ezért a fajtaeredet erősen függ az adott évjárattól,

Svéd gyorsétterem-lánc a méhekért

Május 20-án a Méhek napját ünnepelte a világ. Erre a jeles napra a McDonald’s elkészítette a világ legkisebb éttermét, ami méretei ellenére több ezer vendéget szolgál ki naponta. No nem embereknek épült...

Csak képzett tanárok vezethetik a vándortáborozó gyerekeket

Mintegy 4000 gyermeket vezetnek majd végig az Erdei Vándortáborok útvonalain azok a pedagógusok, akik az Országos Erdészeti Egyesület és a Testnevelési Egyetem által koordinált gyalogos vándortáborvezető továbbképzésen részt vettek.

Mintha őserdőben járnánk

Az idén 50 éves Pilisi Parkerdő Zrt. területén található Erdőanyai-völgyben a Parkerdő alapítója, dr. Madas László több mint 60 éve indította el a maga korában forradalminak számító programot: egy erdőrészlet természetközeli gazdálkodási módszerrel történő kezelését. A Visegrádhoz közeli erdőrészlet ennek köszönhetően mára az őserdőket megközelítő állapotban van.

Élet a föld alatti ismeretlenben

Szinte nincs, ki ne ismerné a vakondot, noha igen keveseknek adatik meg, hogy élő példányát láthassa. Legtöbben a Kisvakond rajzfilmsorozat révén barátkoztunk meg vele, a mesékben bájos, nagy szemű, jószívű teremtménynek mutatja magát. De valójában hogyan is él ez a különös megjelenésű rovarevő?

Elérhetőek a legfrissebb erdészeti adatok a Nébih honlapján

Tájékoztatja a Nébih az érintett szakembereket és az érdeklődőket, hogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal honlapján elérhetőek a hazai erdők legfontosabb éves, illetve idősoros statisztikai adatai.

Egyre hatékonyabb az illegális fakitermelés és kereskedelem elleni küzdelem

Az elmúlt három év eredményei alátámasztják, hogy egyre hatékonyabban végzi a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a teljes faanyagkereskedelmi lánc ellenőrzését Magyarországon.

A növények a virágaikon keresztül "hallanak"

Először mutatták ki kutatók, hogy egy virágos növény képes érzékelni egy beporzó rovar közeledtét.

Für Anikó: A soknál több az elég

Fellélegzünk, amikor a tavaszi verőfényben magunk mögött hagyjuk a budapesti dugókat és zöldülő dombok között visz az utunk, hogy megérkezzünk a Zsámbéki-medence széléhez, ahol Für Anikó vár bennünket egy beszélgetésre.