Back to top

Megbízható pritaminpaprikák

Régóta termesztett fajtatípus hazánkban a paradicsom alakú paprika, a bolgár kertészek honosították meg. A kezdetben termesztett szabad elvirágzású (konstans) fajtákat idővel fölváltották a nagyobb termőképességű, jobb bogyóminőségű hibridek.

Varró Péter: az intézet korszerű üvegházában évente két nemzedékkel dolgozunk
Hazánkban az első prita­min­hib­ridet Túri István nemesítette, majd azt továbbiak követték a 2014 óta a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ hálózatához tartozó Zöldségtermesztési Kutató Intézet Zrt. nemesítőműhelyéből.

Munkájuk legújabb gyümölcse, a még csak kóddal jelzett ZKI-hibrid pedig az eddigi fajtáknál is biztonságosabban és jövedelmezőbben ter­meszthető szabadföldön, tudtuk meg Varró Péter nemesítőtől.

Jelenleg mintegy 400 hektáron termesztenek pritaminpaprikát hazánkban, zömmel szabadföldön, és túlnyomórészt ipari földolgozásra. Ennek a zöldségnek a termesztése is koncentrálódik, a jövedelmezőséghez és a piaci minőségi igények kielégítéséhez szükséges intenzív technológiára (csepegtetőöntözés, a bakhátak fóliás talajtakarása) ugyanis nem tud minden kertész átállni.

A megbízható termés érdekében a földolgozók, fölvásárlók a fajtákhoz is ragaszkodnak, elvárásaikat maradéktalanul kielégíti a Bihar F1 fajta, ezért is piacvezető. Nemcsak a földolgozók követelményeinek felel meg, a frisspiacon is kedvelik. A megtermelt paradicsom alakú paprikának mi csak a töredékét fogyasztjuk nyersen, és a hazai kínálatot nagyban befolyásolja a romániai termesztés sikere.

Romániában ugyan­is nagyon népszerű a pritaminpaprika, több mint 1000 hektáron termesztik kizárólag friss fogyasztásra.

Ott azonban még mindig nagy a konstans fajták aránya, ezért ha időjárási vagy növényvédelmi gondok miatt nem terem elég paprika, a Kecske­mét-Kunadacs környéki, valamint a hajdúsági termőtájból is sokat szállítanak keleti szomszédunkhoz. A román fogyasztók a nagy, darabos bogyókat keresik, így a Bihar F1 ott is piacvezető.

A hibridben rejlő kedvező tulajdonságok kiaknázásához intenzív technológiát kell alkalmazni
Megbízható termés

Kiváló bogyóminőségén, nagy termőképességén kívül a hibrid nagy előnye, hogy ellenálló a xantomonászos betegséggel szemben. Még erős fertőzéskor is biztonságosan termeszthető, nem kell permetezni a baktérium ellen a tenyészidőszakban. Ezzel megkönnyíti a kertészek dolgát, mert nedves, párás időszakban a kórokozó megtizedelheti az állományokat, főként, ha közvetlenül a kiültetés után fertőzi a növényeket. A beteg, lombjukat vesztett tövek nem kötnek be, „elúszik” a termelő haszna. A kasugamicin hatóanyag csak szükséghelyzeti engedéllyel használható paprikában a baktériumos betegség ellen, a rézkészítményekkel viszont már nem lehet biztonsággal megvédeni a paprikát.

A Bihar F1 az egyik első Xanthomonas-rezisztens paradicsom alakú paprika, amelyben az ellenállóság kiváló termésminőséggel társul.

A hibrid termesztése a kertészek és a földolgozók kockázatát egyaránt mérsékli, számíthatnak a tervezett mennyiségű és minőségű árualapra. Már a román gazdák közül is mind többen fölismerik a hibridek, illetve azokhoz kapcsolódóan az intenzív szabadföldi termesztés előnyeit. A Bihar F1 határon túli termesztésének terjesztésében segít a Zöldségtermesztési Kutató Intézet Zrt. romániai képviselete.

Ellenállóság, kiváló minőség

A xantomonászos betegségen kívül a paprikaállományokat is mind gyakrabban fertőzi az uborka mozaik vírus (CMV) a levéltetvek közvetítésével. Már néhány levéltetű is meglehetősen nagy gazdasági kárt okozhat a CMV terjesztésével. Minél korábbi fejlődési szakaszban fertőzi a vírus a növényt, annál nagyobb a kár: rövid szártagú hajtások fejlődnek keskeny levelekkel, a tövek nem kötnek, vagy torz bogyók képződnek. A seprűsödéssel, csokrosodással járó újhitűség kórokozójának sok a gazdanövénye, a szomszédos gyümölcsültetvényekről, más zöld­ségfajokról vagy gyomnövényekről is átvihetik a levéltetvek. A kockázat a levéltetvek elleni permetezés ellenére nagy, három éve például olyan nagymértékű volt a fertőzés Kelet-Magyarországon, hogy a fóliasátrakban is tönkretette a paprikaállományokat, több fajtatípusból is, emlékeztetett Varró Péter.

Az újdonság nemcsak ellenálló, sokat terem és a bogyóminősége is kiváló
A hazánkban forgalmazott két CMV-rezisztens tölteni való fehér hajtatási paprikahibrid mellett a ZKI Zrt. a szabadföldi paprikatermesztésben lépett előre:

hamarosan megjelenik az első CMV-ellenálló prita­minhibridje, és gőzerővel dolgoznak a fűszer- és almapaprikában is az ellenállóság beépítésén.

Mit sem ér azonban az ellenállóság, ha a fajta nem terem eleget és nem megfelelő a bogyóminősége. A nemesítés során ezért arra törekedtek, hogy az újdonság a CMV- és baktérium-ellenállóságon kívül hordozza a Bihar F1 kedvező tulajdonságait is: legyen nagy termőképességű, darabos, nagy bogyókat neveljen, és azokat lehetőleg könnyen lehessen szedni, ne szoruljanak az ágvillába, és pattintva törjön a kocsányuk. A napégés megelőzésének feltétele a jó lombborítottság.

Mivel elsősorban földolgozók igényére termesztik a kertészek, szintén elvárás a könnyű szeletelhetőség, a jó kihozatal, azaz a nagy bogyókban kicsi legyen a magház.

Ezek mellett a húsminőség és a beltartalom (szín, szárazanyag-tartalom) is mind fontosabb tulajdonság feldolgozói szempontból is. A zárt bibepont megakadályozza a magházpenészedést, és a vírus- és baktériumellenállóság sem csak a termésbiztonságot növeli, hanem a növényvédelmi kiadásokat is mérsékli, így még jövedelmezőbb lehet a termesztés. Ha nem kell rendszeresen permetezni, az ápolási munkák, szedések ütemezése is könnyebb.

Már termelők is tesztelhetik

Az ellenállóságot a ZKI nemesítői hagyományos visszakeresztezéssel érték el, a rezisztencia érdekében rendkívül távoli fajtatípushoz nyúltak vissza. Nagyszámú vonalból emelték ki a szülői vonalakat. A nemesítés gyorsításához évi két nemzedékkel dolgoztak, ehhez a központi kecskeméti telephelyen négy éve felépült egyhektáros, 13 egységből álló nemesítői üvegház teremtette meg a föltételeket. A GINOP pályázaton elnyert támogatással létrehozott berendezést pótmegvilágítással, korszerű tápoldatozó-rendszerrel, energiaernyővel, vektorhálóval is fölszerelték. A nemesítők munkáját klimatizált, mesterséges megvilágítással ellátott klímakamrák, valamint a fővárosi kórtani és a kecskeméti virológiai laboratórium is segíti.

A nemesítés csapatmunka, a rezisztencia beépítésében együtt dolgoztak a virológus és bakteriológus munkatársakkal.

Évente két nemzedékben tesztelték a vonalakat az újdonságot jelentő CMV-re és a xantomonászos betegséggel szembeni ellenállóságot adó Bs-2 gén jelenlétére.

Az üvegházban a mesterséges fertőzés után folyamatosan szelektálták a kókuszpaplanba ültetett vonalakat a szabadföldi körülmények ismeretében. A tesztelések elsődleges célkörnyezete a szabadföld, ezért ott is megfigyelték a vonalakat a gyakorlatban alkalmazott technológiával, termesztési körülmények közt. Később a kiválasztott vonalakból nemesített hibrideket is összehasonlították az intézet szabadföldi kísérleti területén, majd a legjobbakat az összes hazai és romániai ter­mesztő­körzetben próbára tették. A ZKI 09-032 kereskedelmi kóddal ellátott hibrid mindenütt jól teljesített, és a kétszeres ellenállóságon kívül még a Bihar F1-nél is nagyobb a termőképes­sége és a bogyómérete. Próbatermesztéshez már vetőmagot is tud adni belőle a ZKI Zrt.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2018/48 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Magyar születésű kajszik

Bár nem őshonos nálunk, szerencsénk van a kajszival, hiszen sok rendkívül finom, zamatos fajtát sikerült találni vagy keresztezéses nemesítéssel létrehozni. Két helyen, Cegléden és Budapesten születtek az új fajták.

Növényvédelmi előrejelzés – Szárazságkedvelők előnyben

Most a száraz és meleg időt kedvelő károsítók szaporodtak fel a kertekben: a lisztharmat, a molyok, a vértetű, és persze a túlságosan is jól ismert poloskák. A nedvességkedvelő gombás fertőzéseknek alapvetően nem kedvezett az időjárás, nagy lehet azonban a különbség az egyes kertek mikroklímája között, nem árt tehát a felderítés.

Szeretjük is, meg nem is a direkttermőket

Direkttermők alatt a szőlőfajták azon csoportját értjük, amelyek az amerikai Vitis labrusca leszármazottai, európai „vinifera-vért” nem is hordoznak. Nevüket onnan kapták, hogy részleges ellenállóságuk miatt alanyra oltást nem igényelnek, vagyis közvetlenül, direkt módon is képesek teremni. A termő fajták egy sokat vitatott csoportja ez, bizonyára sokan összekötik a nevüket a rókaízzel és a gyenge minőséggel.

Megnyílt a világ egyik legkülönösebb hotelje - szobanövényeknek

Sokféle hotel létezik már a bababaráttól a kutyabaráton át, de olyan, ahol csak szobanövények szállhatnak meg még nem volt. Álmodtak egy nagyot az alapítók, megkönnyítik a növénytulajdonosok nyaralását, és még jó reklámot is csinálnak maguknak.

ASP Bulgária: A termelők tüntettek, hogy ne kelljen leölniük állataikat

Az afrikai sertéspestis (ASP) terjedése elérte már Bulgáriát is, bár erről eddig keveset hallhattunk. Sajnos, a betegség itt a házisertés-állományt is érinti olyannyira, hogy az elmúlt hetekben mintegy 130 000 állatot kellett leölni a vírus megjelenése miatt az ország nagy, kereskedelmi gazdaságaiban.

Hungarikum extra dry, avagy szőlőfajták és pezsgő

Mint tudjuk, a bor és a szőlő minőségének egyik legfőbb kulcsa a fajta. Nincs ez másként a pezsgő esetében sem. Vannak egészen szélsőséges vélemények, melyek szerint Chardonnay nélkül nem készülhet minőségi pezsgő. Cikkünkben a pezsgőkészítésre használt fajták körét boncolgatjuk. Rendhagyó módon azonban nemcsak szőlész, de borász szemmel is értékeljük a fajtákat, pezsgőkészítési lehetőségeket, trendeket.

Szupercella, jégverés Észak-Magyarországon: hogyan alakulhatott ki?

Sok helyen tart még a helyreállítás a keddi vihar után, ami óriási károkat okozott főként Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Volt ahol teniszlabda nagyságú jég is esett. Az észak-keleti térséget már nem először éri nagy kár a jégeső miatt ezen a nyáron. Nem működik ott a jégkárelhárító rendszer - kérdeztük a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarától?

Már a toxintartalmat is vizsgálják

A sok csapadék kedvezett a kórokozók fertőzésének az ipari paradicsom állományokban is. Arra azonban különösen vigyázni kell a termesztőknek, hogy a védekezés során betartsák az élelmezés-egészségügyi várakozási időket, és a termésben kimutatható szermaradék véletlenül se haladja meg a megengedett értéket. Az alternáriás betegség elleni megelőző védekezés pedig más szempontból is fontos lett.

Kiszámolták, mennyivel kevesebb vegyszerrel lehet megvédeni a rezisztens szőlőket

Mint a világon mindenütt, Olaszországban is a betegség-ellenálló szőlőfajták felé fordul a figyelem. Saját nemesítésű fajtáik vannak, most pedig közreadták a számokat a növényvédelemben felhasznált szerek mennyiségéről. Ezek a szőlők nemcsak ellenállók a betegségekkel és a klímaváltozás hatásaival szemben, hanem lényeges megtakarítás is elérhető velük a hagyományos fajtákkal és művelésmódokkal szemben.

Az atka a méhek vérét szívja?

Az utóbbi 50 évben az a nézet uralkodott, hogy a varroa a méhek vérével, a hemolimfával táplálkozik, mint ahogy a kullancs vérrel. A legújabb kutatások szerint ez az álláspont nem igaz. Sőt, mára már az is igazolódott, hogy a varroa kártételében a legnagyobb kárt a vírusok okozzák, amelyeket az atka hordoz és visz át a méhekbe, illetve terjeszt és visz át más méhcsaládokba.