Back to top

Új tehén értékelési mutatót dolgoztak ki a francia charolais tenyésztők

Ez évtől új, komplex mutató segíti a francia charolais tenyésztőket, hogy a tenyészetükben termelő teheneket gazdasági hasznosságuk és életteljesítményük alapján gyorsan és egyszerűen tudják rangsorolni.

Az Ecow-nak elnevezett mutatót a Francia Charolais Tenyésztők Egyesülete a Francia Holstein-fríz Tenyésztők Egyesületével közösen dolgozta ki. Minden tehénnél borjazásonként számítanak egy Ecow indexet, majd ezekből az értékekből az állat teljes életciklusára vonatkozó összesített mutatót is meghatároznak.

Fotó: Magyar Charolais Tenyésztők Egyesülete
A mutató kiszámításához olyan adatokat vesznek figyelembe, mint az első elléskori életkor, a két ellés közti idő, a termékenység, a küllemi bírálati eredmények, az ellés lefolyása és a tehén vágás előtti hizlalási eredménye. Ezeken kívül a borjak alábbi eredményeit is beszámítják még: elhullás választásig, választási súly, küllemi bírálati eredmények és a tenyészérték.

A mutató egyetlen számban összesíti a tehén gazdasági értékét.

Általában a kiemelkedően jó vagy a nagyon rossz tenyészértékkel rendelkező egyedekre szoktak a tenyésztők jobban odafigyelni,

főleg nagyobb állományokban, ugyanakkor kevesebb figyelem összpontosul azokra a tehenekre, amelyekkel soha nincs gond, mert időben termékenyülnek, nincs nehézellésük és jó borjúnevelők. Az Ecow segítségével ezek a gazdaságos tehenek könnyen kiszűrhetők, amelyek tenyészértéke nem kimagasló, esetleg még el is marad az átlagtól, de jelentős gazdasági hasznot hoznak a gazdájuknak, ezért érdemes rájuk odafigyelni és megőrizni ezeket a vonalakat.

A mutató különösen hasznos a több száz állatból álló tenyészetek kézben tartására és a szelekció hatékonyabbá tételére. Az Ecow indexet a többi tenyészértékkel együtt célszerű használni, azokat nem tudja helyettesíteni. Ez egy kiegészítő információ a gazdáknak, aminek értékeléséhez a tenyésztőegyesület szakmai segítséget nyújt.

Az új mutatót a franciák 2019-től az egyesületi tagok teheneire ingyenesen kiszámolják és a tenyésztő kérésére ki is értékelik.

 

Forrás: 
allattenyesztok.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Egy farm, ami tisztítja a tengert

Szokatlan gazdaságot vezet egy amerikai anyuka: tengeri moszatot, kagylókat és osztrigát nevel, melyek nemcsak fenntartható élelmiszert szolgáltatnak, hanem hozzájárulnak a szennyezett vizek tisztulásához is.

Szarvasmarha-legeltetés a hüllők szolgálatában

A Kiskunsági Nemzeti Parkhoz tartozó Peszéradacsi-rét természetvédelmi szempontból különösen nagy jelentőségű terület. A fajok védelme elsősorban élőhelyeik megőrzésével biztosítható. A gyepterületek kezelésének két alapvető módja a kaszálás és a legeltetés.

Állatgyógyászat: középpontban az antibiotikum rezisztencia és a Brexit

Magyarországon üléseztek az Európai Unió állatgyógyászati készítmények engedélyezésével foglalkozó szakemberei.

Fagyasztott hússal jegelik a sertéspestis miatt elszállt árakat

Júliustól minden vágóhíd, hűtőház, feldolgozó cég köteles lesz minden egyes sertéshús tételét tesztelni afrikai sertéspestisre Kínában. Az eredmény? Aki tud, próbál szabadulni felhalmozott készleteitől, így egyelőre nem mutatkozik a termelés visszaesése az árakban.

Kis súlyúak hátrányban: születési súly szerepe a nyulaknál

Előző cikkekből megtudhattuk, mennyire lényeges, hogy egy nyúl elegendően nagy súllyal szülessen ahhoz, hogy életképes legyen, s a fészken belül megfelelő meleg helyet foglaljon el. E téren természetes körülmények között is végeztek vizsgálatokat.

Katonák és rendőrök segítenek az afrikai sertéspestis megfékezésében Vietnámban

Úgy tűnik, az afrikai sertéspestis Vietnámban is megállíthatatlan. Bár az utóbbi két hónapban nem érkezett hivatalos jelentés újabb kitörésekről, ez azonban nem a vírus terjedésének leállása, lelassulása miatt van, sokkal inkább a visszajelzések hiányosságának tudható be.

Ők a világ legokosabb állatai

Bármennyire hihetetlennek is tűnik, egyes állatok felveszik velünk a versenyt, ha intelligenciáról, kiváló memóriáról vagy kreativitásról van szó.

Nélkülözhetetlen szerepben a bivalyok

Bő 100 esztendővel ezelőtt még mintegy 150 ezer egyedből állt a magyarországi bivalypopuláció, a mezőgazdaság gépesítése azonban az állomány nagymértékű csökkenését eredményezte.

Kevesebb az élőmunka, több a tej

A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Mezőgazdasági Gépesítési Intézete (NAIK MGI), illetve jogelődei a magyar mezőgazdaságot 1869 óta szolgáló kutatóintézet, mely az agrárium gépesítését elősegítő műszaki-technológiai kutatással, fejlesztéssel és tudományos tevékenységgel foglalkozik. Fennállásának 150 éves fennállása jubileumát konferenciákkal is ünneplik.

A nagyfehér és a lapály a XXI. században

Hogyan válik sertéskutatóvá manapság egy friss diplomás Magyarországon? Milyen végzettség szükséges ehhez az izgalmas, nem mindennapi hivatáshoz? A többi között ezt kérdeztük Balogh Esztertől, a herceghalmi Állattenyésztési és Takarmányozási Kutatóintézet munkatársától.