0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Késik az USA gabonajelentése

Késik a már az egész világ által várt amerikai gabonajelentés, amely fontos fogódzót jelent a világ terménypiacain. A riportnak már meg kellett volna jelennie, de a kormányzati rendszer leállása miatt minden ilyen munka függőben van.

Az Egyesült Államok agrártárcája múlt héten bejelentette, hogy a kormányzati rendszer leállása miatt csúszik az ilyenkor szokásos jelentése a mezőgazdasági terményekről. A rendszeresen kiadott jelentés közli az aktuális amerikai készleteket, a vetésterületről, sőt, még a világ különböző részein várható terméseredményekről és egy sor egyéb körülményről beszámol, amely segít a piaci viszonyok felmérésében, és a helyes, megalapozott árszintek kialakításában. Most azonban a már így is tanácstalan piac enélkül a fontos információforrás nélkül maradt – írja a Weekly Times Now nevű ausztrál hírportál. Az, hogy az ausztrál lap is foglalkozik a kérdéssel, jól jelzi, hogy a jelentést világszerte számon tartják és várják.

Azzal, hogy a jelentés késik, egyre több a bizonytalanság a piacon. Todd Hultman, az Omaha nevű nebraskai mezőgazdasági tanácsadó és adatszolgáltató cég munkatársa a lapnak elmondta:

minél tovább tart ez a helyzet, annál nehezebb valós fogódzókat találni, és annál torzultabbak lesznek a piaci várakozások is. „Sok esetben csak becslésekre támaszkodhatunk” – tette hozzá a szakember.

Lassan három hete tart már az Egyesült Államokban a részleges kormányzati leállás. Donald Trump amerikai elnök ragaszkodik ahhoz, hogy a demokraták hagyják jóvá a mexikói határ építési költségének forrásait, ehhez köti a kormányzati munka újraindítását. Az államháztartási hiányra vonatkozó eltérő és rigorózus szabályok miatt az Egyesült Államokban gyakorta előfordul, hogy a kormányzati leálláshoz közel kerül az ország, és megesett már az is, hogy néhány napra valóban leállt az adminisztráció. Ez ugyan okoz kellemetlenségeket, de a szövetségi szerepvállalások Európához mérten visszafogottak, így az ország működését csak kismértékben zavarja az ilyesmi.

Forrás: weeklytimesnow.com.au