Back to top

Késik az USA gabonajelentése

Késik a már az egész világ által várt amerikai gabonajelentés, amely fontos fogódzót jelent a világ terménypiacain. A riportnak már meg kellett volna jelennie, de a kormányzati rendszer leállása miatt minden ilyen munka függőben van.

Az Egyesült Államok agrártárcája múlt héten bejelentette, hogy a kormányzati rendszer leállása miatt csúszik az ilyenkor szokásos jelentése a mezőgazdasági terményekről. A rendszeresen kiadott jelentés közli az aktuális amerikai készleteket, a vetésterületről, sőt, még a világ különböző részein várható terméseredményekről és egy sor egyéb körülményről beszámol, amely segít a piaci viszonyok felmérésében, és a helyes, megalapozott árszintek kialakításában. Most azonban a már így is tanácstalan piac enélkül a fontos információforrás nélkül maradt – írja a Weekly Times Now nevű ausztrál hírportál. Az, hogy az ausztrál lap is foglalkozik a kérdéssel, jól jelzi, hogy a jelentést világszerte számon tartják és várják.

Azzal, hogy a jelentés késik, egyre több a bizonytalanság a piacon. Todd Hultman, az Omaha nevű nebraskai mezőgazdasági tanácsadó és adatszolgáltató cég munkatársa a lapnak elmondta:

minél tovább tart ez a helyzet, annál nehezebb valós fogódzókat találni, és annál torzultabbak lesznek a piaci várakozások is. „Sok esetben csak becslésekre támaszkodhatunk” – tette hozzá a szakember.

Lassan három hete tart már az Egyesült Államokban a részleges kormányzati leállás. Donald Trump amerikai elnök ragaszkodik ahhoz, hogy a demokraták hagyják jóvá a mexikói határ építési költségének forrásait, ehhez köti a kormányzati munka újraindítását. Az államháztartási hiányra vonatkozó eltérő és rigorózus szabályok miatt az Egyesült Államokban gyakorta előfordul, hogy a kormányzati leálláshoz közel kerül az ország, és megesett már az is, hogy néhány napra valóban leállt az adminisztráció. Ez ugyan okoz kellemetlenségeket, de a szövetségi szerepvállalások Európához mérten visszafogottak, így az ország működését csak kismértékben zavarja az ilyesmi.

Forrás: 
weeklytimesnow.com.au

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Meggypiaci latolgatás

Az idén az első termésbecslés szerint 30-40 százalékkal kevesebb meggy terem nálunk, mint tavaly. A tavaszi fagyok még virágzás előtt érték a kerteket, de a hideg károsította a termőt, sok virág nem tudott megtermékenyülni emiatt. A virágzás alatt nagy volt a szárazság és kevés méh járt a gyümölcsösökben, ami tovább rontotta a megporzást.

Válságossá válhat a helyzet Afrikában - korábban érkezett a szárazság

A klímaváltozással együtt járó szárazság nyomán egyre nagyobb hiánnyal és egyre magasabb élelmiszerárakkal kell számolni, de még nincs késő ahhoz, hogy ezeken a kilátásokon egyénenként is változtassunk.

Nyugdíjba vonul a borkritikus

A világ legbefolyásosabb borkritikusa, az amerikai Robert Parker hivatalosan is bejelentette, hogy búcsút int 41 éve alapított szaklapjának, a The Wine Advocate-nek, és nyugdíjba vonul.

Egy hónap alatt csaknem a duplájára emelkedett a vágómarha-értékeítés

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) gyorstájékoztatója szerint 2019. I-IV. hónapokban - az előző évhez képest - az agrártermékek termelőiár-szintje 7,8 százalékkal nőtt, azáltal, hogy a növénytermesztési és a kertészeti termékek átlagára 11,7 százalékkal, az élő állatoké és az állati termékeké pedig 0,8 százalékkal drágult.

Jókor jött eső – csak nem a méhészeknek

Az aranyat érő májusi eső hiányára idén nem panaszkodhatnak a vajdasági gazdák. A magyar határtól 120 kilométerre délre fekvő Temerin határában májusban 181 milliméter esőt jegyeztek, a Délvidék más régióiban azonban a 200 millimétert is meghaladta a havi csapadékmennyiség.

Kurta kalászok évadja

A Debreceni Egyetemen május 28-án tartották az idei búza fajtabemutatót. A Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Karon Pepó Péter professzor szervezte meg a huszonhatodik szakmai tanácskozást. A helyszíni szemle a kedvezőtlen időjárás miatt idén elmaradt.

Türelmes kertész paprikája

A fogyasztók éhesek az újra, és ez a paprikapiacon is tükröződik, fokozatosan növekszik a piros bogyók kereslete. A kaliforniai és a kápia típus mellett mind nagyobb az érdeklődés a sokoldalúan felhasználható Dulce Italiano paprikák iránti is. Ezt is termesztik már hazánkban is, egyebek közt a Gráciakert kertészetben. A termést pedig zömmel márkázva, egyedi csomagolásban értékesítik.

Sikerágazat a szántóföldi növénytermesztés

A szántóföldi növénytermesztés a magyar mezőgazdaság egyik sikerágazata, pozitívan járul hozzá a magyar gazdaság növekedéséhez, és az elmúlt években számos történelmi rekordot is megdöntött - hangsúlyozta Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár, a XI. Bajai Gabona Partnerség Találkozón.

Június végén kezdődhet az aratás

Az őszi vetésű szántóföldi növények aratása az átlagos éveknek megfelelően június végén, Péter és Pál napját követően kezdődhet az idén is - közölte Petőházi Tamás, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) országos osztályelnöke az MTI megkeresésére.

Új piacokon veti meg lábát az Abonett

Az Abonett extrudált kenyerei a 80-as évek közepén „robbantak” be a magyar köztudatba, s tették egyszersmind piacvezetővé e szegmensben a vállalkozást. Mostanra eltelt bő három évtized, a cég vezetésében pedig megtörtént a generációváltás, ami jelentős vérfrissítést hozott: új termékekkel új piacokat célzott be az Abonett Kft.