Back to top

Szermaradékmentes technológia hagymában is

A magyar hagymatermesztés múltja szebb, mint a jelene, és hogy jövője is legyen, az alkalmazott technológia újragondolására van szükség. Ehhez kaptak ötleteket a termelők a FruitVeB és a ZFW Hortiservice Kft. közös rendezvényén.

A szermaradékmentes termesztéstechnológia már nem csak az ökológiai gazdálkodásban elvárás. Általában véve szigorodnak a friss zöldségekben kimutatható szermaradékokra vonatkozó előírások, főként az áruházláncoké, a német Aldi és Lidl követelményei pedig már alig különböznek a biotermékekre kiszabottól.

A piaci, fogyasztói, kereskedelmi igények tehát arra ösztönöznek, hogy minél inkább kihasználjuk a biológia által nyújtott lehetőségeket.

Sőt, lassan, már csak ezek a megoldások lesznek a kezünkben, hiszen a kártevők, kórokozók ellen használható engedélyezett készítmények köre rohamosan szűkül, hangsúlyozta Rózsa Tamás, ZFW Hortiservice Kft. vetőmag-kereskedelemért felelős munkatársa.

Az Aminoret® szermaradékmentes technológia révén a ZFW Hortiservice Kft. olyan eszközöket kínál a termelőknek, melyek sem a fogyasztók, sem a termelők egészségét nem veszélyeztetik, a természetes környezetet pedig építik és nem rombolják.

A szermaradékmentes technológia jelenleg a hagymatermesztés szinte minden kihívására választ ad. Három alapeleme: a talaj termőképességének fönntartása, javítása szervestrágya-pelletek alkalmazásával, a növények természetes védekezőképességének fokozása fizikai hatásokkal (pl. a kémhatás megváltoztatásával), illetve természetes anyagokkal, valamint a hatékonyabb víz- és tápanyag-felvételt, a növények jobb stressztűrését eredményező hasznos mikrobiológiai oltóanyagok termesztésbe vonása. 

Az Italpollina fermentált, pelletizált baromfitrágya-granulátumaival nemcsak a talaj termőképességét javíthatjuk, hasznos baktériumokat is adagolunk a talajba, melyek segítenek föltárni, és a növények számára fölvehetővé tenni a tápelemeket.

A természetesen alapanyagokból, például szójalecitinből, napraforgóolajból, rákpáncélból és növényi aminosavakból készített,  illetve például a citrusfélékből kivont terpéneket tartalmazó anyagok pedig a növények védekező képességét fokozva akadályozzák a kártételt. A Trichoderma gombák a talajban szűkítik a kórokozók életterét, a mikorrhiza gombák pedig különösen a tápanyagszegény talajokban serkentik lárványosan a növények növekedését azáltal, hogy gombafonalaik behálózzák a gyökerek környezetét, száz- vagy akár ezerszeresére növelik a növények víz- és tápanyagfelvevő gyökérfelületét.

HOgy pontosan mely készítményeket ajánlották az előadók a termelőknek, az a Kertészet és Szőlészet 4. számában elolvasható majd.

Érdemes a tápanyag-utánpótlást is átgondolni, és a megszokás helyett a talajvizsgálati eredményekre alapozni a tápanyagok adagolását, különben esetleg csak a költségeinket növeljük, a jövedelmünket nem.

 

 

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Elkezdődött a pollenszezon előtti visszaszámlálás

Ha a hűvös május idején lankadt a figyelmünk, akkor most még van esély némileg orvosolni az elmulasztott vagy sikertelen védekezéseket még a parlagfűvirágzás kezdete előtt. Most már legyünk azonban résen, mert az előttünk álló meleg, záporokkal tarkított időjárás ideális a parlagfű növekedése szempontjából.

Növényvédelmi előrejelzés – Támadnak a poloskák

Nagy kárt tesz a cseresznyében és a meggyben a monília, a késői érésű fajták még menthetők, de nagy a kihívás. Az almamoly egyelőre gyérebben rajzik, viszont van vértetű, varasodás és lisztharmat, sőt tűzelhalás is. A meleg időben általános támadásba lendültek a poloskák, most főleg a bogyósgyümölcsökön látni belőlük sokat. A virágzó szőlőt is számos betegség ellen kell védeni.

Levéltetvek a kajszibarackfákon

Az időjárás melegedésével a levéltetvek is megjelentek a gyümölcsfákon. A kajsziban a levéltetvek közül a valódi levéltetvek családjába tartozó zöld őszibarack-levéltetű és a hamvas őszibarack-levéltetű esetenkénti előfordulására számíthatunk, de ellenük általában nincs szükség külön védekezésre.

A biotermelés a dánok jövőképe

A statisztikák szerint Dánia az egyik legnagyobb bioélelmiszer fogyasztó Európában. A dán statisztikai hivatal adatai azt mutatják, hogy 2018-ban a kiskereskedelemben az összes bioélelmiszer-értékesítés új rekordot ért el, ami 1,73 milliárd eurónak felel meg. Ez a tendencia jelenik meg a 2050-ig meghatározott jövőképükben is.

Türelmes kertész paprikája

A fogyasztók éhesek az újra, és ez a paprikapiacon is tükröződik, fokozatosan növekszik a piros bogyók kereslete. A kaliforniai és a kápia típus mellett mind nagyobb az érdeklődés a sokoldalúan felhasználható Dulce Italiano paprikák iránti is. Ezt is termesztik már hazánkban is, egyebek közt a Gráciakert kertészetben. A termést pedig zömmel márkázva, egyedi csomagolásban értékesítik.

Az oltás a konzervuborka termésbiztonságát is egyértelműen fokozza

Elsősorban a Heves megyei Csány térségében termesztenek fóliasátrakban konzervuborkát. A zömmel fűtetlen berendezésekből a 10-12 centiméter hosszú, úgynevezett kovászolni való uborkával látják el a frisspiacot, valamint a vecsési savanyítókat. A tavaszi hűvös időjárás kedvezőtlen hatása a védett termesztésben is érzékelhető volt, az oltott növényeket azonban kevésbé viselte meg.

A precíz munka pénzben is megtérül

„Hektáronként akár 10-30 ezer forint profit különbség is elérhető a hagyományos és a precíziós gazdálkodás között”- hangzott el a Magtár Kft. és a az Agro Aim Hungária Kft. által Szolnokon szervezett első közös konferencián. Az előadók által legtöbbet hangoztatott kulcsszavak a tudatosabb gazdálkodás, a tervezhetőség, a hatékonyság növelése, és legfőképp a profit voltak.

Átadták Kárpát-medence legnagyobb sárgarépa-feldolgozó üzemét

Május végén átadták rendeltetésének a muzslyai Császárkert Kft. új üzemrészlegét, amelyben helyet kapott egy nagy kapacitású sárgarépa-feldolgozó vonal. Ekkora répafeldolgozó-kapacitás a környező országokban sehol nincs.

Lisztharmatrezisztens paprikaállomány

A szegedi Flóratom Kft. szentmihályi kertészetében több évtizede hajtatnak paprikát, ami az áttelelő technológiából, a termálvizes fűtésből adódóan, valamint a téli, kora tavaszi jó árak miatt jövedelmező. Ugyanakkor a termesztőberendezés, a termesztésmód jellegéből és a szélsőségessé vált időjárásból eredően keresik azokat a fajtákat, megoldásokat, amelyekkel növelhetnék a jelenlegi bevételeket és nyereséget.

Növényvédelmi előrejelzés – Minden egyszerre támad

Az átlagosnál hűvösebb május után nyáriasan meleg június köszöntött a mezőgazdaságra. A meleg és a bőséges vízellátottság hatására a növények intenzív hajtásnövekedésbe kezdtek. A jelenlegi időjárás nemcsak a növényeknek, hanem a betegségeknek és a kártevőknek is kedvez, ezért bőségesen akad növényvédelmi tennivaló.