0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Szermaradékmentes technológia hagymában is

A magyar hagymatermesztés múltja szebb, mint a jelene, és hogy jövője is legyen, az alkalmazott technológia újragondolására van szükség. Ehhez kaptak ötleteket a termelők a FruitVeB és a ZFW Hortiservice Kft. közös rendezvényén.

A szermaradékmentes termesztéstechnológia már nem csak az ökológiai gazdálkodásban elvárás. Általában véve szigorodnak a friss zöldségekben kimutatható szermaradékokra vonatkozó előírások, főként az áruházláncoké, a német Aldi és Lidl követelményei pedig már alig különböznek a biotermékekre kiszabottól.

A piaci, fogyasztói, kereskedelmi igények tehát arra ösztönöznek, hogy minél inkább kihasználjuk a biológia által nyújtott lehetőségeket.

Sőt, lassan, már csak ezek a megoldások lesznek a kezünkben, hiszen a kártevők, kórokozók ellen használható engedélyezett készítmények köre rohamosan szűkül, hangsúlyozta Rózsa Tamás, ZFW Hortiservice Kft. vetőmag-kereskedelemért felelős munkatársa.

Az Aminoret® szermaradékmentes technológia révén a ZFW Hortiservice Kft. olyan eszközöket kínál a termelőknek, melyek sem a fogyasztók, sem a termelők egészségét nem veszélyeztetik, a természetes környezetet pedig építik és nem rombolják.

A szermaradékmentes technológia jelenleg a hagymatermesztés szinte minden kihívására választ ad. Három alapeleme: a talaj termőképességének fönntartása, javítása szervestrágya-pelletek alkalmazásával, a növények természetes védekezőképességének fokozása fizikai hatásokkal (pl. a kémhatás megváltoztatásával), illetve természetes anyagokkal, valamint a hatékonyabb víz- és tápanyag-felvételt, a növények jobb stressztűrését eredményező hasznos mikrobiológiai oltóanyagok termesztésbe vonása. 

Az Italpollina fermentált, pelletizált baromfitrágya-granulátumaival nemcsak a talaj termőképességét javíthatjuk, hasznos baktériumokat is adagolunk a talajba, melyek segítenek föltárni, és a növények számára fölvehetővé tenni a tápelemeket.

A természetesen alapanyagokból, például szójalecitinből, napraforgóolajból, rákpáncélból és növényi aminosavakból készített,  illetve például a citrusfélékből kivont terpéneket tartalmazó anyagok pedig a növények védekező képességét fokozva akadályozzák a kártételt. A Trichoderma gombák a talajban szűkítik a kórokozók életterét, a mikorrhiza gombák pedig különösen a tápanyagszegény talajokban serkentik lárványosan a növények növekedését azáltal, hogy gombafonalaik behálózzák a gyökerek környezetét, száz- vagy akár ezerszeresére növelik a növények víz- és tápanyagfelvevő gyökérfelületét.

HOgy pontosan mely készítményeket ajánlották az előadók a termelőknek, az a Kertészet és Szőlészet 4. számában elolvasható majd.

Érdemes a tápanyag-utánpótlást is átgondolni, és a megszokás helyett a talajvizsgálati eredményekre alapozni a tápanyagok adagolását, különben esetleg csak a költségeinket növeljük, a jövedelmünket nem.

 

 

 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu