Back to top

Egyre menőbb a falusi turizmus

Óriási bővülést mutatott tavaly a falusi turizmus látogatottsága: a magyarok egyre inkább érdeklődnek a vidék értékei iránt, miközben népszerűbbek lettek a helyi termékek és a régiós nemzeti kincsek.

Fotó: MTI - Mohai Balázs
Tavaly 0,5–1 millió között alakult a vidéki szállodákon kívül értékesített vendégéjszakák száma, amely a 2012-es mélypont után nagyon jelentős piacbővülést mutat. Eközben a hagyományos hotelek látogatottsága is történelmi rekordot döntött; a felfutó tendencia idén folytatódik.

Fél–egymillió között lehet azon értékesített vendégéjszakák száma, amelyeket 2018-ban vettek igénybe a turisták a vidéki Magyarországon jellemző falusi turizmusban, a vendégek 80 százaléka belföldi volt – mondta a Magyar Időknek a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetségének (FATOSZ) alelnöke.

Szabó Géza, aki a Baranya Megyei Falusi Turizmus Közhasznú Szövetség elnöke is, felidézte:

a piac hét évvel ezelőtt volt a mélypontján, amikor a válság következtében mindössze 470 ezer vendégéjszakát sikerült értékesíteni a kisebb, jellemzően magánszemélyek, családi cégek által üzemeltetett vidéki házakban, mostanra azonban

– noha a hivatalos forgalmi adatok az évi egyszeri adatszolgáltatás miatt csak jóval később derülnek ki – a szövetség úgy tapasztalja, hogy számottevően bővült a vidéki pihenőhelyek látogatottsága.

– A regisztrált forgalom 2018-ban 500-600 ezer értékesített vendégéjszakát tehetett ki, de a valós értékesítés becslésünk szerint fél- és egymillió éjszaka között alakult a falusi turizmusban – mondta Szabó Géza.

Vázolta: a főszezon tavasztól késő őszig, a borgasztronómiai események végéig, illetve jellemzően Márton-napig tart, ezt követően a legtöbb falusi szolgáltató visszavonul, és fejlesztéseket, belső munkálatokat végez, készülve a következő évi szezonra.

Tavaly azonban több helyütt nagyon komoly látogatottság volt a főbb üdülőkörzetek vagy például a gyógyfürdők, borvidékek környékén még decemberben is, illetve az ünnepek alatt.

Fotó: MTI - Mohai Balázs
– Mivel a falusi turizmus a hazai kultúrát is közvetíti, leginkább a magyarok körében népszerű ez a pihenési forma, ráadásul tavaly azt tapasztaltuk, hogy szélesebb körben megjelent az igény a vidék sajátosságainak megismerésére, a hagyományos hazai értékek ápolására, továbbá a háztáji termékek fogyasztása iránt – mondta a szakember. Szavai szerint egyfelől a magyar bort főleg a magyarok keresik, ehhez több helyen már a hagyományos, fahordós borkészítés rejtelmeibe is beavatják a vendégeket, ami nagy csáberő a turistáknak. Emellett keresik a mézeket, a lekvárokat, a szörpöket, a sajtokat, a szürke marhából és a mangalicából készült ételeket egy-egy tájegységen. Ezeknek ugyancsak kialakult a hagyományuk, például Baranyában is egyre több termelőt látogatnak meg emiatt az ország minden pontjáról.

Nagy vonzerőt jelentenek továbbá a különféle fesztiválok, melyeket ugyancsak a helyi termékekre, gasztronó­miai értékekre alapozzák, illetve a borra, pálinkára – tavaly több mint kétszáz ilyen eseményt tartottak a vidéki turizmusban.

– Oldódik a szezonalitás ezen a pia­con is: a kiemelt üdülőkörzetekben egész évben nagy a mozgás, és egyre több a decemberi, ünnepi program. Mecseknádasdon évek óta például Mikulás-napi pincejárást tartanak, amikor a kóstoltatás mellett a borász kiválasztja a karácsonyi bort. Ez a program annyira népszerű volt tavaly, hogy telt házzal üzemeltek a környékbeli vendégfogadók – mondta a FATOSZ alelnöke. Hozzátette, hogy az év végén Egerben, Sárváron és környékén, Bükfürdőn, a baranyai borvidékeken, Orfű környékén, Hévízen, illetve az észak-balatoni részen, továbbá a Zselicben jelentős vendégforgalmat bonyolítottak a falusi turisztikai szolgáltatók, vagyis nem csupán a hagyományos szállodákban volt telt ház az ünnepek alatt.

– Kiváló évet zárt a falusi turizmus 2018-ban, és látva az idei évre tervezett vidéki programokat, 2019-ben is várhatóan nagy forgalmat bonyolítanak, miközben a szolgáltatóknak egyre több pénzük van fejlesztésekre, bővülésre – mondta az ernyőszervezet képviselője.

Fotó: Magyar Mezőgazdaság
A hagyományos piacon is folytatódik az emelkedő tendencia: lapunknak a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének új elnöke azt mondta, biztos, hogy sikerült rekordot állítani tavaly a hazai szállodákban, vagyis történelmi csúcsot döntött 2018-ban a magyarországi turizmus.

– Ahogy azt a Magyar Turisztikai Ügynökség előzetesen jelezte, a vendégéjszakák száma elérhette éves szinten a 31 milliót, amivel minden idők legjobb évét könyvelhettük el. Szállodáink karácsonykor és szilveszterkor 10-15 százalékkal haladták meg a tavaly mért ünnepi forgalmat – mondta Flesch Tamás. A szállodaszövetség vezetője szerint a belföldi lendület január első hetében is kitart, illetve a következő időszakban is élénk lesz főként a főváros látogatottsága.

– Habár sokan meghosszabbították az év végi pihenésüket, vidéken most visszafogottabb a vendégjárás, azonban közeledik a farsangi időszak, illetve például a március 15-i hosszú hétvége, amikor várhatóan ismét felfut a hotelek foglaltsága, mert érzékelhetően továbbra is élénk a belföldiek utazási kedve – jelezte. Mint mondta,

a forgalom élénkítésében a turisztikai ügynökség országos téli kampánya is szerepet játszik, emellett a Szép-kártya is bővíti a szálláshelyek látogatottságát, amely megmaradt kedvezményes adózású béren kívüli juttatásnak.

Flesch Tamás ennek kapcsán megjegyezte, hogy a sajtóban több helyütt megjelent, miszerint az év végén a kormány megemelte a kibocsátók által felszámolt forgalmi jutalék összegét, azonban nem tartanak attól a beváltóhelyként is működő piaci szereplők, hogy ez veszteséget okoz nekik.

– A forgalom növekedése, a stabillá vált vásárlóerő miatti többletbevételek kompenzálják a költségnövekedést – szögezte le a szállodaszövetség elnöke.

Forrás: 
Magyar Idők

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az EU 120 millió euróra növeli a méhészeti ágazat támogatását

Az Európai Bizottság 120 millió eurót (38,6 milliárd forint) biztosít az Európai Unió méhészeti ágazatának támogatására a következő három év folyamán. A finanszírozás 12 millió eurós növekedést jelent a 2017-2019 közötti időszakra nyújtott összeghez képest - közölte az uniós bizottság.

Intenzív szúnyoggyérítés – 436 településen, százezer hektáron dolgoznak a héten

A folyókon levonult árhullám, az esős május és a hirtelen jött meleg miatt országos szúnyoginvázióról lehet beszélni. Nehezítette a szúnyoggyérítést a múlt szerdától vasárnapig tartó hőség, amely miatt a légi permetezések többségét le kellett állítani, mivel nagy melegben a szúnyogok többsége a késői órákig megbújik a növényzetben, a repülési szabályok viszont az éjszakai munkavégzést nem engedik meg.

Nyugdíjba vonul a borkritikus

A világ legbefolyásosabb borkritikusa, az amerikai Robert Parker hivatalosan is bejelentette, hogy búcsút int 41 éve alapított szaklapjának, a The Wine Advocate-nek, és nyugdíjba vonul.

A poszméhekre is veszélyt jelent a varroa

A házi méhek közt is nagy gondot okozó varroa atkáról az Exeteri Egyetem tudósai kimutatták, hogy a vadonélő poszméhekre is veszélyt jelent. Ugyan maga a parazita nem telepszik meg ezeken a szőrös beporzókon, azonban az általa terjesztett vírus továbbterjed.

Nevezzük el együtt a Lovassy lócsaládot!

Egyedi játékkal hívta fel a borkedvelők figyelmét a vadonatúj Lovassy LIFE borcsalád: a címkéken szereplő 8 különböző színű ló elnevezéséhez várják a szavazatokat, hogy a jövőben dedikáltan, játékos formában lehessen a borokról kommunikálni.

A pórul járt méhcsempész

12 méhcsaládot próbált meg Svájcba másodszor is bevinni személyautójában egy férfi. Miután nem vetette magát alá a vámvizsgálatnak és gyorsan továbbhajtott, a svájci vámosok kisebb autós üldözésbe kezdtek.

A szúnyogoknak is jót tett a májusi arany, folytatódik a védekezés

Június második hetében biológiai és kémiai módszerrel egyaránt fellépnek az elszaporodott vérszívók ellen. Az előzetes tervek szerint 156 településen és kilenc budapesti kerületben permeteznek a szakemberek, összesen 70 ezer hektárnyi területet kezelnek.

Grandiózus méhkolónia a hálószobában

Egy házaspár Spanyolországban Pinos Puente városában, óriási, nyolcvanezer méhet számláló méhkast talált a hálószobájuk falában. A falból hallatszó folyamatos furcsa zúgás vezette el őket a meghökkentő felfedezéshez.

Védd az erdőt, vidd haza a szemeted!

A Szombathelyi Erdészeti Zrt. célul tűzte ki, hogy megszünteti a hulladék lerakását az erdőkben. Ezt szemléletmódosítással, környezeti nevelési kampánnyal kívánja elérni.

A méz ára

Miután az Aldi akciója heves vitát váltott ki a német méhészek között – az áruházlánc "csak" 4,99 Euróért értékesítette a félkilós hazai mézet-, a német méhészújság (Deutsches Bienenjournal) legújabb számában két cikket is szentel a méz árának, melyekben többek között a főállású méhészek megélhetési nehézségeiről, valamint a helyzet javításának két lehetőségéről értekezik.