Back to top

Több száz odú a hévízi tó körül

A város világhírű gyógytava körüli égeresekben, valamint a tófürdő területén és parkjában több mint száz odúba költözhetnek be énekes madarak és egyéb kistestű állatok. Ezeket az „albérleteket” gondos emberi kezek telepítették és ellenőrzik azóta is rendszeresen.

A munkát 2011-ben kezdte meg Csiszár Viktor, akkor még a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őreként. Mostanság pedig ugyanő, már civil természetvédőként végzi a teleppel kapcsolatos teendőket - számol be róla a zaol.hu. Mint például ősszel az odúk takarítását.

Elvégre ezek mesterséges képződmények és így a tisztán tartásukat sem szabad a természetre bízni.

A felhalmozott fészekanyagot ősszel/télen célszerű eltávolítani, így az esetleges parazitáktól mentesen, "tiszta lappal" kezdhetik a költést a madarak
A felhalmozott fészekanyagot ősszel/télen célszerű eltávolítani, így az esetleges parazitáktól mentesen, "tiszta lappal" kezdhetik a költést a madarak
Fotó: Tóth-Gál Enikő
– Minden évben számba veszem azt is, hogy „kik” költöztek be a ládikákba – mondta Csiszár Viktor a mostani szezonban elvégzett munkálatok kapcsán. – 2015-ben merült fel az ötlet, hogy ennek keretében elvégezhetnék egy vizsgálatot a tó körüli szúnyoggyérítések, illetve vegyszeres növényvédelmi kezelések hatását illetően. Ehhez az odútelep bővítésére, a költési időszakban (március második felétől június végéig) gyakoribb ellenőrzésekre, valamint egy másik odútelepre volt szükség. Utóbbinak vegyszeres kezeléstől mentes területen kellett lennie, hogy alkalmas legyen az összehasonlításra.

Az ökológus elmondta: a tavalyi eredmények, az elhullott fiókák elhelyezkedése alapján nem volt kimutatható hatása a vegyszerezéseknek a madarakra, és miután az ember sokkal kevésbé érzékeny ezekre a kemikáliákra, mint a kistestű énekesek,

kimondható az is, hogy a szúnyoggyérítések az emberre sem veszélyesek.

Az elvégzett vizsgálat a madarakra hulló, illetve a táplálékláncba bekerülő vegyszer hatásait érintette, ugyanakkor nem szabad megfeledkezni róla, hogy továbbra is fennáll egy elsősorban a fecskéket veszélyeztető probléma. Madarászok minden fórumon hangsúlyozzák:

a szúnyogirtások miatt nyáron vészesen kevés a táplálék, és ez negatív hatással van a madarak egyedszámára.

Az odúkat a hévízi kórház segítségével helyezték ki, és némelyeknek télen is akad albérlője. A takarításkor előkerülhetnek mogyorós és nagy pelék, korai, illetve törpe denevérek is, melyek téli álmukat alusszák a védett zugokban. Ilyenkor természetesen a takarítás elmarad, hiszen a hibernáló állatokat nem szabad megzavarni! A zavarás hatására ugyanis idő előtt felébredhetnek, amely akár végzetes is lehet a kistestű emlősökre.

Forrás: 
zaol.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A világ tíz legcsapadékosabb városa

Az angolok megnyugodhatnak, nem is esik olyan sok eső náluk. Egy angliai város sem került be a világ tíz legcsapadékosabb helye közé.

Mérgező alga pusztítja a lazacokat Norvégiában

Több millió tenyésztett lazac pusztult el Norvégia északi részén az utóbbi napokban egy mérgező alga miatt, és a helyzetet még nem sikerült ellenőrzés alá vonni - közölték a norvég hatóságok.

Élet a föld alatti ismeretlenben

Szinte nincs, ki ne ismerné a vakondot, noha igen keveseknek adatik meg, hogy élő példányát láthassa. Legtöbben a Kisvakond rajzfilmsorozat révén barátkoztunk meg vele, a mesékben bájos, nagy szemű, jószívű teremtménynek mutatja magát. De valójában hogyan is él ez a különös megjelenésű rovarevő?

Az EU új szabályokat fogadott el a trágyák forgalomba hozataláról

Az Európai Unió új szabályokat fogadott el a termésnövelő anyagok forgalomba hozataláról az uniós piacon - közölte az uniós tanács kedden.

Elérhetőek a legfrissebb erdészeti adatok a Nébih honlapján

Tájékoztatja a Nébih az érintett szakembereket és az érdeklődőket, hogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal honlapján elérhetőek a hazai erdők legfontosabb éves, illetve idősoros statisztikai adatai.

Betiltják a műanyag tányérokat és evőeszközök

Az Európai Unió általános ügyekkel foglalkozó tanácsa a műanyagszennyezéssel szembeni fellépés jegyében tilalmat fogadott el bizonyos egyszer használatos műanyagokra vonatkozóan - közölte az uniós tanács kedden.

Miért fontos a gyep ápolása?

Milyen módszerekkel lehet felújítani a leromlott hazai gyepeket, és mennyire hatásosak ezek? Hogyan befolyásolják a termőképességet, az állateltartó képességet, illetve a takarmány minőségét? - ezek voltak a fő kérdései a tegnapi gödöllői Gyepápolási szakmai napnak, ami délután terepi gépbemutatóval zárult.

Több mint 8 százalék szerint a Föld lapos

A Szlovák Tudományos Akadémia (SAV) pszichológusai azt vizsgálták, hogy a lakosság milyen mértékben dől be a tudománytalan állításoknak és az összeesküvés-elméleteknek.

Egyre hatékonyabb az illegális fakitermelés és kereskedelem elleni küzdelem

Az elmúlt három év eredményei alátámasztják, hogy egyre hatékonyabban végzi a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a teljes faanyagkereskedelmi lánc ellenőrzését Magyarországon.

Szarvasmarha-legeltetés a hüllők szolgálatában

A Kiskunsági Nemzeti Parkhoz tartozó Peszéradacsi-rét természetvédelmi szempontból különösen nagy jelentőségű terület. A fajok védelme elsősorban élőhelyeik megőrzésével biztosítható. A gyepterületek kezelésének két alapvető módja a kaszálás és a legeltetés.