Back to top

Almavédelem poszméhekkel?

A növényvédelemben mind nagyobb gond lehet a tűzelhalás elleni védekezés, mert a melegedő időjárás miatt másodvirágzásra lehet számítani az almánál, amikor nagyobb a fertőzés veszélye, mint tavasszal. Belga kutatók kísérleteztek azzal, hogy poszméhekkel juttassanak antagonista élesztőgombát az alma és körte virágaira, amivel meg lehet előzni a tűzelhalás fertőzését.

Belgiumban általános gyakorlat a foszetil-alumínium és a laminarin (ezek a növény ellenálló képességét fokozzák), valamint réz permetezés az Erwinia amylovora baktérium ellen. Használják az Aureobasidim pullulans élesztőgombát (Blossom Protect) is, de azt legalább 2-3 alkalommal kell kijuttatni virágzás közben, hogy minden nyíló virágon megtelepedjen a gomba és kiszorítsa a kórokozót.

A poszméhes kijuttatás előnye az lenne, hogy miközben virágport és nektárt gyűjtenek a virágokról, a testükön hurcolt hasznos mikrobákat pontosan a porzókra és bibére juttatnák, ahol a kórokozó is bejut a növénybe.

Ráadásul a poszméhek hidegben, szeles időben és jégháló alatt is röpülnek, a háziméhektől eltérően.

Virágzó almaültetvény
Fotó: Horváth Csilla
A kísérletekben először fölmérték belgiumi alma, és körteültetvényben a virágokon jelenlevő mikrobákat: kiderült, hogy körtén sokkal többféle él belőlük, mint almán. Ez azért érdekes, mert az eddig azonosított antagonista baktériumok és gombák alapvetően nem a virágokon élnek, sokkal hatékonyabb lenne onnan származó mikrobát bevetni az Erwinia ellen. Kipróbálták a Aureobasidium pullulans mellett a Bacillus subtilis, a Pantoea agglomerans, valamint egy új Paenibacillus sp. törzset is.

Az első eredmények alapján megállapították, hogy a baktériumokat jobban képesek szállítani a poszméhek, mint az élesztőgombát, de nem elég gyakori, hatékony viráglátogatók ahhoz, hogy megvédjék az ültetvényt a fertőzéstől. 

Üvegházban először a kiválasztott mikrobával kezelték a Conference körtefajta virágait, majd 24 óra elteltével mesterségesen fertőzték a kórokozóval. Mindegyik mikroba megtelepedett a bibén, legnagyobb számban a Pantoea agglomerans, és a kolonizáció nagyságrendjének különbségétől függetlenül mindegyik kiszorította a kórokozót. A legjobb eredményt a por formájában kijuttatott Aureobasidium pullulans adta, a következő a Bacillus subtilis, majd a citromsavas oldatként adagolt élesztőgomba, végül a Pantoea agglomerans következett, de a kezeletlen kontrollhoz képest minden eredmény megbízható volt.

 

Forrás: 
kp.eufrin.eu/magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Így lehet bevetni a szamuráj darazsat a poloskák ellen

Az Oregoni Állami Egyetem tudósai azt vizsgálták, miképpen használható a parazita darázs szabadföldi körülmények között. Az apró rovar azonban igen érzékenynek bizonyult az általánosan elterjedt rovarölő-szerekre.

Meggypiaci latolgatás

Az idén az első termésbecslés szerint 30-40 százalékkal kevesebb meggy terem nálunk, mint tavaly. A tavaszi fagyok még virágzás előtt érték a kerteket, de a hideg károsította a termőt, sok virág nem tudott megtermékenyülni emiatt. A virágzás alatt nagy volt a szárazság és kevés méh járt a gyümölcsösökben, ami tovább rontotta a megporzást.

Elkezdődött a pollenszezon előtti visszaszámlálás

Ha a hűvös május idején lankadt a figyelmünk, akkor most még van esély némileg orvosolni az elmulasztott vagy sikertelen védekezéseket még a parlagfűvirágzás kezdete előtt. Most már legyünk azonban résen, mert az előttünk álló meleg, záporokkal tarkított időjárás ideális a parlagfű növekedése szempontjából.

Az EU 120 millió euróra növeli a méhészeti ágazat támogatását

Az Európai Bizottság 120 millió eurót (38,6 milliárd forint) biztosít az Európai Unió méhészeti ágazatának támogatására a következő három év folyamán. A finanszírozás 12 millió eurós növekedést jelent a 2017-2019 közötti időszakra nyújtott összeghez képest - közölte az uniós bizottság.

Intenzív szúnyoggyérítés – 436 településen, százezer hektáron dolgoznak a héten

A folyókon levonult árhullám, az esős május és a hirtelen jött meleg miatt országos szúnyoginvázióról lehet beszélni. Nehezítette a szúnyoggyérítést a múlt szerdától vasárnapig tartó hőség, amely miatt a légi permetezések többségét le kellett állítani, mivel nagy melegben a szúnyogok többsége a késői órákig megbújik a növényzetben, a repülési szabályok viszont az éjszakai munkavégzést nem engedik meg.

Növényvédelmi előrejelzés – Támadnak a poloskák

Nagy kárt tesz a cseresznyében és a meggyben a monília, a késői érésű fajták még menthetők, de nagy a kihívás. Az almamoly egyelőre gyérebben rajzik, viszont van vértetű, varasodás és lisztharmat, sőt tűzelhalás is. A meleg időben általános támadásba lendültek a poloskák, most főleg a bogyósgyümölcsökön látni belőlük sokat. A virágzó szőlőt is számos betegség ellen kell védeni.

Levéltetvek a kajszibarackfákon

Az időjárás melegedésével a levéltetvek is megjelentek a gyümölcsfákon. A kajsziban a levéltetvek közül a valódi levéltetvek családjába tartozó zöld őszibarack-levéltetű és a hamvas őszibarack-levéltetű esetenkénti előfordulására számíthatunk, de ellenük általában nincs szükség külön védekezésre.

Európára is kihat a marokkói szamóca helyzet

Marokkóban a szamócaföldeken a kedvezőtlen időjárási körülmények akadályozták a virágok és a gyümölcsök fejlődését, ami kihatott a mennyiségre és a minőségre is.

Duplájára is nőhet a meggy ára

A meggy ára a tavalyinak a duplájára is nőhet idén a tavaszi aszályok és a nagy hőmérséklet-ingadozások miatt - mondta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) országos kertészeti és beszállítói osztályának elnöke hétfőn az M1 aktuális csatornán.

A biotermelés a dánok jövőképe

A statisztikák szerint Dánia az egyik legnagyobb bioélelmiszer fogyasztó Európában. A dán statisztikai hivatal adatai azt mutatják, hogy 2018-ban a kiskereskedelemben az összes bioélelmiszer-értékesítés új rekordot ért el, ami 1,73 milliárd eurónak felel meg. Ez a tendencia jelenik meg a 2050-ig meghatározott jövőképükben is.