Back to top

A legkülönfélébb módon „élnek” tovább a karácsonyfák az újévben

Az elmúlt napokban tömegével „kerültek utcára” a karácsonyfák, azonban nincs miért aggódni: a fenyőfák egyebek közt tüzelőanyagként vagy éppen talajtakaróként hasznosulnak hamarosan. Idén rendkívül népszerűek voltak ugyanakkor a „kölcsönözhető” cserepes fenyők is.

Az újév első hetei amellett, hogy alkalmat adhatnak az új tervek és célok kitűzésére, az idő gyors múlását is kiválóan mutatják: mintha csak most kezdődött volna a karácsonyi ünnepi időszak, amelynek végét a többség számára vízkereszt napja jelentette. Ekkor kerültek le a díszek a legtöbb karácsonyfáról, amelyek sorsa ezt követően igencsak változatos képet mutat, az esetek többségében azonban elmondható, hogy fontos szerep jut a fáknak ezután is.

Budapesten az elmúlt napokban kezdték begyűjteni a kidobott fenyőfákat a Fővárosi Közterület-fenntartó Nonprofit (FKF) Zrt. munkatársai, akiknek a tervek szerint körülbelül másfél hónap alatt mintegy 500 ezer fa elszállításáról kell majd gondoskodniuk.

A lakosoknak a fák kihelyezésére két lehetőségük van: kitehetik azokat a szeméttárolók mellé, illetve elvihetik a főváros 250 gyűjtőpontjának egyikébe is. A fák egyébként mindkét esetben a Fővárosi Hulladékhasznosító Mű kazánjaiban végzik tüzelőanyagként. A magas gyantatartalmú fenyők elégetése több tízezer budapesti háztartás számára biztosít fűtési gőzt és villamos áramot. E megoldás persze nem precedens nélküli, hiszen például Pécsett is bevett szokás, hogy a begyűjtött fenyőfákat a város hőerőművében égetik el, hozzájárulva ezzel mintegy 31 500 pécsi lakás távfűtéséhez.

Az elmúlt évek karácsonyfákkal összefüggő tendenciái ugyanakkor azt is mutatják, hogy egyre többen visznek haza az ünnepekre élő fenyőfát. Ezt az igényt elégíti ki – egyúttal pedig ösztönöz is rá – például az Oázis Kertészet is. A náluk vásárolt cserepes fenyő ugyanis visszavihető, a fa árának fele pedig levásárolható. Boross Dávid ügyvezető lapunknak elmondta, bő húsz esztendeje, elsősorban környezettudatossági okokból indították e kezdeményezést.

„Kezdetben pár tucat cserepes fenyőt adtunk el, manapság azonban már több ezret” – mondta a cégvezető, hozzátéve, hogy az 1 méter körüli fák a legnépszerűbbek a vásárlók körében.

Az ilyen méretű fáknak ugyanis 25-30 kilogrammos földlabdájuk van, s ezeket még viszonylag könnyen haza tudják vinni a vevők. Boross Dávid hozzátette, ezeknek a fáknak Budapesten a 70-80%-át, vidéken pedig a 20-30%-át viszik vissza a vásárlók, ami az ültetésre alkalmas lakóhelyek arányát mutatja.

S ha már ültetés: Szegeden a kidobott fenyőfákat – nagyjából 30 tonnányit – a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. munkatársai a város komposztáló üzemébe szállítják, ahol

mulcsot készítenek belőlük, amelyet aztán például köztereken és parkokban, ösvényeknél, illetve virágágyásoknál hasznosítanak.

Mindezeken felül több helyen hagyomány, hogy a fákat összegyűjtik, felaprítják, majd pedig rászorulóknak vagy közintézményeknek juttatják el tüzelőanyagként. Végezetül fontos megjegyezni, hogy a fenyőfák nem megfelelő helyre történő kidobása illegális hulladéklerakásnak számít – úgy a városban, mint például az erőszélen is.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kimérák a kertünkben… Miért oltunk növényeket?

A növények oltása elég misztikusnak tűnhet, hiszen két külön növény összenövesztésével jön létre egy harmadik. A művelet fontos célja, hogy az így létrehozott új növény, mindkét eredeti példány jó tulajdonságait ötvözze, egymást segítve…

ModulaJet ültetőgép: segít a gyomok elleni küzdelemben is

A biológiailag lebontható műanyag fóliák használata nagy hagyományokkal bír a kapásnövények termesztésében. A sor műanyag fóliával való fedése a gyomirtás igen praktikus módja. Ezenkívül a fólia csökkenti a víz párolgási sebességét, és melegíti a talajt, ami mind elősegíti a korai kelést és csökkenti a vegetációs időszakot.

Allergiásnak is lehet kertje

Akik allergiások, bizonyos pollenek kapcsán úgy érezhetik, hogy házhoz mennek a pofonért, ha kertészkedni kezdenek. Némi tervezéssel azonban lehet olyan kertet kialakítani, ami nem rontja az ott élők egészségi állapotát.

#maradjotthon: csíráztassunk, kertészkedjünk

Ha már az ember egész nap össze van zárva a gyermekével, nyugodtan lehet a hagyományos csíráztatási kísérletet egy kicsit másképp is végezni. Ha nem éppen a tananyaghoz, hanem a tavaszhoz igazodva kísérletezünk, bátran szót ejthetünk másról is, mint sziklevelekről, oxigénről vagy mitokondriumról.

Gyógynövényipar: csökken a gyűjtés, döcög a termesztés

A gyógynövényipar az átlagosnál összetettebb, sajátos szakmai terület, hiszen más kertészeti ágazatokhoz képest nagyobb a fajgazdagság, valamint a termesztés mellett gyűjtésből is származik alapanyag. Emellett a gyógynövényeket a gyógy-, az élelmiszer-, a kozmetikai és a vegyipar is hasznosítja.

Az oroszok már a spájzban vannak

A tavasz szerencsére nem állítható meg! Most éppen jókor jön, hogy elfoglalhatjuk magunkat a szabadban, és alkalmazhatjuk a kertterápiát. Számtalan időszerű teendőt kell elvégeznünk ezekben a hetekben, amiben érdemes megfogadni Bálint gazda bölcs tanácsait, aki azt mondja, ne késlekedjünk, mert „az oroszok már a spájzban vannak.”

Virágos erkély mozgalom a kertészetek megmentéséért

Interneten lehet megrendelni és házhoz szállítják a növényeket annak, aki részt vesz a most meghirdetett Virágos erkélyek elnevezésű mozgalomban, Olaszországban. A kampányt azzal a céllal indították, hogy színt, szépséget és reményt vigyenek a nehéz napokba és enyhítsék a virágkertészek veszteségeit.

Váratlan hideg idején – Növényvédelmi előrejelzés 14. hét

Nagy károkat okozott a markáns hidegfront, a növények kondíciójának javításával menthetjük, amit lehet. A monília elleni permetezést is folytatni kell, őszibarackban pedig a hidegben újra aktuális lett a tafrina elleni védekezés. Az alma most fogékony a varasodásra, a szőlőben pedig most érdemes az atkák ellen fellépni.

Szőlészeti melléktermékből sikeres vállalkozás

A Kertészet és Szőlészet 14. heti számában azon kívül, hogy fontos híreket olvashatnak a koronavírussal kapcsolatos intézkedésekről és változásokról, bemutatunk többek között három sikeres vállalkozást. a néhány hete Szegeden megrendezett Zsendülés kertészeti konferenciáról szóló tudósításunkban.

A kertészek így segítenek. Köszönjük!

Nemcsak a Dél-pesti Centrumkórházba, hanem más egészségügyi intézmény dolgozóinak is szállítanak ingyen friss és felfoldozott zöldséget és gyümölcsöt a kertészek, hogy hozzájáruljanak egészségük megőrzéséhez és megköszönjék fáradságos munkájukat.