Back to top

Drónok segítik a megporzást

Tavaly a méhek munkáját egy drón is segítette az USA New York államában a 150 hektáros Beak and Skiff almáskertben. Peter Fleckenstein, a cég friss gyümölcs értékesítéssel foglalkozó ügyvezetője talált rá arra a start-up cégre a közeli Syracuse-ban, amelyik mandulában kísérletezett drónos megporzással.

A méheknek azért van szükségük az apró repülő szerkezetek segítségére, mert New York államban az almavirágzáskor gyakran változékony az időjárás. Májusban előfordul, hogy egy hétig 24-27 °C meleg van, aztán hirtelen 4 °C-ra csökken a hőmérséklet és esni kezd az eső. Olyankor a megporzás nem megfelelő.

Amikor az ügyvezető meghallotta, hogy a Dropcopter cég kísérletezni kezdett mandulában, azonnal fölmerült benne a gondolat, hogy nekik is érdemes lenne kipróbálni a módszert. A drónos megporzásra akkor van szükség, amikor a méhek valamilyen oknál fogva nem repülnek. A Kaliforniában alapított Dropcopter cég 2015-ben kezdett foglalkozni a mandulaültetvények drónos megporzásával a természetes eljárás kiegészítőjeként. Tavaly a mandula mellett cseresznyében is kísérletezni kezdtek egy 150 hektáros ültetvényben.

Fotó: Dropcopter
A cég szabadalmazott eszköze meghatározott mennyiségű pollent szór ki közvetlenül a fák koronájába.

Egy drón óránként 20 hektárt képes lefedni és éjszaka is dolgozhat, amikor a méhek nem repülnek, bár a virágok nyitva vannak. Előre programozott térkép alapján repül a drón az ültetvény fölött olyan sebességgel, amit optimálisnak tartanak a pollen kiszórásához az időjárás függvényében. Az eddigi eredmények szerint, az időjárástól és a kultúrától függően 25-60 százalékkal javult a megtermékenyülés mandulában és cseresznyében.

Almában nem cél, hogy minden virág megtermékenyüljön, mert félő, hogy akkor a ritkítási költségek lesznek rendkívül magasak.

A Beak and Skiff cégnél cideralma termesztés az egyik fő terület, saját feldolgozójukban pedig az 1911 márkájú cidert készítik. Az ital a cég alapításának évéről kapta a nevét. Frisspiacra Gala, Honeycrisp és Fuji fajtákat termesztenek, de megtalálható még ültetvényeikben az Empire, a McIntosh és a Cortland is, amelyeket az alapítás óta termesztenek. Az új telepítések már körülbelül 1 x 4 méter térállásúak. Ezekben az almásokban 2018-ban próbálták ki a drónt, de nem lehetett megállapítani, mennyit adott hozzá a méhek munkájához, mert ragyogó volt az idő, a megporzás tökéletes lett.

Éppen ezért jövőre egy elkülönített, takart ültetvényrészben következik az újabb próba, mert Peter Fleckenstein szerint minden új módszer figyelmet érdemel, ami javíthatja vagy hatékonyabbá teheti a termesztést.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/Good Fruit Grower

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Növényvédelmi előrejelzés – Támadnak a poloskák

Nagy kárt tesz a cseresznyében és a meggyben a monília, a késői érésű fajták még menthetők, de nagy a kihívás. Az almamoly egyelőre gyérebben rajzik, viszont van vértetű, varasodás és lisztharmat, sőt tűzelhalás is. A meleg időben általános támadásba lendültek a poloskák, most főleg a bogyósgyümölcsökön látni belőlük sokat. A virágzó szőlőt is számos betegség ellen kell védeni.

Nehéz harc elé néz az agrárium

Agrártechnológiai eljárásokat kell elsajátítania a gazdáknak, hogy megőrizhető legyen a földben lévő víz és biztonságosabbá váljon a termelés – közölte az InfoRádiónak nyilatkozva az agrárminiszter.

Kubota-Buhler együttműködés traktorfejlesztésre

A Kubota, amely a világ harmadik legnagyobb multinacionális mezőgépipari konszernje, megállapodást kötött, a 80 százalékban az orosz Rosztszelmas tulajdonában lévő Buhler Industries Inc. kanadai vállalkozással.

Hazánkban is gyorsan fejlődik a biotermesztés

A csengeri Szatmári-Ízek Kft. 7000 tonna almájának a harmada biotermesztésű, amit frissen és földolgozva is forgalmaznak. A termelői szervezet vezetője, Gulácsi Mihály szerint a bióban van a jövő, ezért is rendeztek már harmadszor szakmai tanácskozást és bemutatót.

Kitart a bioalma-készlet

Az új szüretig kitart a bioalma – olvasható a biogyümölcs-termesztő szervezeteket tömörítő Európai Biogyümölcs Fórum közleményében.

A precíz munka pénzben is megtérül

„Hektáronként akár 10-30 ezer forint profit különbség is elérhető a hagyományos és a precíziós gazdálkodás között”- hangzott el a Magtár Kft. és a az Agro Aim Hungária Kft. által Szolnokon szervezett első közös konferencián. Az előadók által legtöbbet hangoztatott kulcsszavak a tudatosabb gazdálkodás, a tervezhetőség, a hatékonyság növelése, és legfőképp a profit voltak.

Tovább bővült a mezőgéppiac az első negyedévben

Az előző évek értékesítési rekordjai után tovább bővült a mezőgéppiac: Magyarországon a gazdálkodók, mezőgazdasági vállalkozók 37,4 milliárd forint értékben vásároltak új mezőgazdasági gépeket 2019 első negyedévében, ami 17 százalékos növekedés éves összevetésben – derült ki a NAIK Agrárgazdasági Kutató Intézet (NAIK-AKI) összesítéséből.

Tejporgyár épülhet Hajdúnánáson

Kínai forrásból felépülő tejporgyár lehet az első konkrét eredménye annak a stratégiai együttműködési megállapodásnak, amelyet szerdán írt alá a Debreceni Egyetem (DE) rektora és a Morgan Star Group elnöke.

Digitális infrastruktúra térkép készül

A magyar mezőgazdaság versenyképességének alapvető feltétele a mezőgazdaság modernizációja – mondta Juhász Anikó agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közös szervezésében megrendezett, a „Digitalizációs eszközök a 2020 utáni Közös Agrárpolitikában” című műhelynapon.

Százak futottak Pünkösdkor az erdőben

Az előző napi esők szerencsére senki kedvét nem vették el a tömegsporttól: mintegy négyszázan vettek részt szombaton, a már hagyományos Pünkösdnapi NYÍRERDŐ Futáson. A Baktalórántházi erdőben 14. alkalommal mérhették össze gyorsaságukat kicsik és nagyok.