Back to top

Hagymasirató optimista felhangokkal

A vöröshagyma a paradicsom és a sárgarépa mellett a világon a legnagyobb felületen termelt zöldség, és vetésterülete – valamint hozama - folyamatosan nő. Európában szinte minden országban dobogós helyen áll. Míg 1990-ben 27 millió tonnát termeltek a világon, az elmúlt esztendőben ez 70-74 millió tonnára nőtt, és a prognózisok szerint 2050-ben elérheti a 150 millió tonnát.

Kína 21 millió tonnával áll az első helyen, amit India követ a maga 13 millió tonnájával. Törökország, Pakisztán, Irán és Egyiptom együttesen 8 millió tonnával képviseltetik magukat, az USA 3,2, míg Brazília 1,6 millió tonnával zárja a „nagyok” sorát. Szinte korlátlan piacot jelent Ázsia és Afrika, amit a népesség növekedése és a fogyasztói szokások megváltozása támaszt alá. Az általunk oly nagy figyelemmel kísért Hollandia termésének 90-95 százalékát hajógyomorban – összesen 150 országba – juttatja el a harmadik világbeliek számára.

Fotó: viniczai

Itthon a termelői összefogás fontosságát hangsúlyozzák egyre többen. Ha sikerülne 40-50 ezer tonna vöröshagymát „összerakniuk” a gazdáknak, akkor komolyabban vennék őket az értékesítési hálózatokban.

Ez ellen hatnak azok a negatív tapasztalatok, melyeket sokan a TÉSZ-ek kapcsán idáig gyűjtöttek, így sokan egyedül igyekeznek érvényesülni, a szőnyeg széléről értékesítenek.

Pedig 20-30 ezer tonna termelés növekedés reális volna itthon. Ma mintegy 1500 hektáron 65-70 ezer tonnányi vöröshagymát állítunk elő. Ehhez képest közel 20 ezer tonna importtal számolhatunk. Ráadásul 1-2 ezer tonna exportra is lenne kilátás.

Az elmúlt évben 350 hektárnyi áttelelő hagymát állítottunk elő, jellemzően 30-50 tonnás átlagterméssel.

A kilónkénti 100-130 forintos ár nyugodt termelőket, stresszmentes kereskedőket eredményezett. Tavaly a tavaszi vöröshagymánál a szakemberek 20-30 százalékos terméskieséssel, 40-50 tonnás átlagterméssel számoltak. Ugyanez elmondható más európai országok kapcsán is.

Ősszel Európában 28-32 eurocent volt az induló ár, most 40-45 eurocentnél tartunk, s úgy tűnik, a növekedés megállt. Ez az ár a kereskedők számára is a lélektani határ, nem mernek ennél feljebb menni, ráadásul a minőség sem kifogástalan. A szakemberek véleménye szerint stabil, magas ár várható egészen októberig, ami a hazai kereskedelmet is meghatározza.

A kialakult piaci helyzet lustává teszi a gazdákat a problémamegoldás terén, pedig nem lehet lazítani, számtalan fehér folttal találkozhatunk a technológiában. Ráadásul nem mutogathatunk kifelé, mert a holland, vagy az olasz termelőket ugyanazok a kérdések foglalkoztatják, folyamatos kísérletek, vizsgálatok folynak. Elsősorban a baktérium és a fuzárium kérdésének megoldása, a betakarítás idejének optimális meghatározása, a helyes tárolás megválasztása vagy éppen az egységes árualap előállítása a kritikus pont.

Fotó: viniczai

Emellett lényeges kérdés a piacszerzés, amit térben és időben kell megszervezni. Áruházláncokban kel el a magyar hagyma 60-70 százaléka, ami kiszolgáltatottakká teszi a gazdákat.

Pedig ott vannak például a lengyelek– bármilyen idegenül is hangzik, hiszen az öreg kontinens jelentős hagymatermelői -, ahová korai időszakban jó néhány kamionnyi árut lehetne szállítani. Komoly zavart okoz a virtuális hagymapiac is, hiszen egy termelő akár 6-7 helyre is kiajánlja a termést, átláthatatlanná téve ezzel a kereskedelmet.

Abba pedig nem is érdemes belegondolni, mi lesz, ha a törökök egy jó évben 10 százalékkal többet termelnek. A német – ami a valóságban arab – kereskedők elsősorban onnan szerzik majd be az árualapot, s a többi országban megtermelt felesleg a mi piacunkat is nyomni fogja. A lengyelek az évi 600 ezer tonnányi termésükből most is 25 ezer tonnát Angliába visznek, s tőlük vásárolnak mintegy 29 ezer tonnányi mennyiséget a hollandok, amiről nem tudni, hová kerül.

Forrás: 
magyarmezogazdasag

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Meggypiaci latolgatás

Az idén az első termésbecslés szerint 30-40 százalékkal kevesebb meggy terem nálunk, mint tavaly. A tavaszi fagyok még virágzás előtt érték a kerteket, de a hideg károsította a termőt, sok virág nem tudott megtermékenyülni emiatt. A virágzás alatt nagy volt a szárazság és kevés méh járt a gyümölcsösökben, ami tovább rontotta a megporzást.

Válságossá válhat a helyzet Afrikában - korábban érkezett a szárazság

A klímaváltozással együtt járó szárazság nyomán egyre nagyobb hiánnyal és egyre magasabb élelmiszerárakkal kell számolni, de még nincs késő ahhoz, hogy ezeken a kilátásokon egyénenként is változtassunk.

Egy hónap alatt csaknem a duplájára emelkedett a vágómarha-értékeítés

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) gyorstájékoztatója szerint 2019. I-IV. hónapokban - az előző évhez képest - az agrártermékek termelőiár-szintje 7,8 százalékkal nőtt, azáltal, hogy a növénytermesztési és a kertészeti termékek átlagára 11,7 százalékkal, az élő állatoké és az állati termékeké pedig 0,8 százalékkal drágult.

Európára is kihat a marokkói szamóca helyzet

Marokkóban a szamócaföldeken a kedvezőtlen időjárási körülmények akadályozták a virágok és a gyümölcsök fejlődését, ami kihatott a mennyiségre és a minőségre is.

Duplájára is nőhet a meggy ára

A meggy ára a tavalyinak a duplájára is nőhet idén a tavaszi aszályok és a nagy hőmérséklet-ingadozások miatt - mondta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) országos kertészeti és beszállítói osztályának elnöke hétfőn az M1 aktuális csatornán.

A biotermelés a dánok jövőképe

A statisztikák szerint Dánia az egyik legnagyobb bioélelmiszer fogyasztó Európában. A dán statisztikai hivatal adatai azt mutatják, hogy 2018-ban a kiskereskedelemben az összes bioélelmiszer-értékesítés új rekordot ért el, ami 1,73 milliárd eurónak felel meg. Ez a tendencia jelenik meg a 2050-ig meghatározott jövőképükben is.

Türelmes kertész paprikája

A fogyasztók éhesek az újra, és ez a paprikapiacon is tükröződik, fokozatosan növekszik a piros bogyók kereslete. A kaliforniai és a kápia típus mellett mind nagyobb az érdeklődés a sokoldalúan felhasználható Dulce Italiano paprikák iránti is. Ezt is termesztik már hazánkban is, egyebek közt a Gráciakert kertészetben. A termést pedig zömmel márkázva, egyedi csomagolásban értékesítik.

Az oltás a konzervuborka termésbiztonságát is egyértelműen fokozza

Elsősorban a Heves megyei Csány térségében termesztenek fóliasátrakban konzervuborkát. A zömmel fűtetlen berendezésekből a 10-12 centiméter hosszú, úgynevezett kovászolni való uborkával látják el a frisspiacot, valamint a vecsési savanyítókat. A tavaszi hűvös időjárás kedvezőtlen hatása a védett termesztésben is érzékelhető volt, az oltott növényeket azonban kevésbé viselte meg.

Miért ennyire drága egy virágcsokor?

Az egyik legszebb ajándék a virágcsokor. Változatos, színpompás és illatos, de vajon miért ilyen drága?

Átadták Kárpát-medence legnagyobb sárgarépa-feldolgozó üzemét

Május végén átadták rendeltetésének a muzslyai Császárkert Kft. új üzemrészlegét, amelyben helyet kapott egy nagy kapacitású sárgarépa-feldolgozó vonal. Ekkora répafeldolgozó-kapacitás a környező országokban sehol nincs.