Back to top

Hullámzó kínai kukoricapolitika

Kína alig három éve még a túl sok kukoricával küzdött, így készletcsökkentő és fogyasztásösztönző lépéseket tett. A program olyan jól sikerült, hogy a Rabobank már kínálati bővítésre figyelmezteti az országot.

A megnövekedett kukoricaárak és az egyes országok növekvő igénye miatt várhatóan mérséklődik majd Kína kukoricafogyasztása a következő években – áll a Rabobank egy a témában kiadott friss jelentésében. A „Kína kukorica-válaszúton – a szűkösség változásokat követel” című kiadvány szerint

Kína belföldi kukoricafelhasználása látványos, évi 15 százalékos növekedést élt meg 2016-tól mostanáig.

Ez lényegesen nagyobb mértékű bővülés volt, mint amire az elemzők korábban számítottak. A 2016-os kereskedelempolitikai változtatásokkal a távol-keleti ország sikerrel kezelte a túlkínálati helyzetet a készletek kezelésével, a termőterület csökkentésével, a takarmánygabonák importjának részleges korlátozásával, valamint a belföldi fogyasztás ösztönzésével. Ahogy a folyamat látványosan haladt előre, a belföldi kukoricaárak is meredeken emelkedni kezdtek. Csakhogy a növekvő árak a vetésterület növekedését is magukkal hozták 2018-ban és 2019-re vonatkozóan is vélhetően ez lesz a helyzet.

A készletek a vártnál gyorsabb csökkenése, valamint a belföldi – takarmánycélú és ipari – fogyasztás látványos bővülése viszont már újból a kínálat növelését követelné meg. A kukoricára ugyanis számos okból van egyre nagyobb szükség a távol-keleti országban, amelynek állattartása és feldolgozóipara egyre nagyobb mennyiségben használja ezt a terményt. A Rabobank szerint éppen ezért most a túl jól sikerült készletcsökkentő és fogyasztásnövelő intézkedések miatt újból a kínálat bővítésén kellene dolgoznia a kínai döntéshozóknak, ugyanis a magas árak miatt kényszerű visszaesés következhet be akkor is, ha egyébként az állattartás és az ipar igényei bővebb felhasználást tennének indokolttá.

Forrás: 
world-grain-com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Válságossá válhat a helyzet Afrikában - korábban érkezett a szárazság

A klímaváltozással együtt járó szárazság nyomán egyre nagyobb hiánnyal és egyre magasabb élelmiszerárakkal kell számolni, de még nincs késő ahhoz, hogy ezeken a kilátásokon egyénenként is változtassunk.

Jókor jött eső – csak nem a méhészeknek

Az aranyat érő májusi eső hiányára idén nem panaszkodhatnak a vajdasági gazdák. A magyar határtól 120 kilométerre délre fekvő Temerin határában májusban 181 milliméter esőt jegyeztek, a Délvidék más régióiban azonban a 200 millimétert is meghaladta a havi csapadékmennyiség.

Kurta kalászok évadja

A Debreceni Egyetemen május 28-án tartották az idei búza fajtabemutatót. A Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Karon Pepó Péter professzor szervezte meg a huszonhatodik szakmai tanácskozást. A helyszíni szemle a kedvezőtlen időjárás miatt idén elmaradt.

Sikerágazat a szántóföldi növénytermesztés

A szántóföldi növénytermesztés a magyar mezőgazdaság egyik sikerágazata, pozitívan járul hozzá a magyar gazdaság növekedéséhez, és az elmúlt években számos történelmi rekordot is megdöntött - hangsúlyozta Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár, a XI. Bajai Gabona Partnerség Találkozón.

Június végén kezdődhet az aratás

Az őszi vetésű szántóföldi növények aratása az átlagos éveknek megfelelően június végén, Péter és Pál napját követően kezdődhet az idén is - közölte Petőházi Tamás, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) országos osztályelnöke az MTI megkeresésére.

Öntözés hiányában jelentős terméskiesést okozhat a klímaváltozás

A klímaváltozás a gabonafélék magyarországi termesztésére is jelentős hatással lehet: változhat az optimális vetési idő és csökkenhetnek a terméshozamok – derül ki a NAIK Agrárgazdasági Kutató Intézet (NAIK-AKI) legfrissebb felméréséből.

Új piacokon veti meg lábát az Abonett

Az Abonett extrudált kenyerei a 80-as évek közepén „robbantak” be a magyar köztudatba, s tették egyszersmind piacvezetővé e szegmensben a vállalkozást. Mostanra eltelt bő három évtized, a cég vezetésében pedig megtörtént a generációváltás, ami jelentős vérfrissítést hozott: új termékekkel új piacokat célzott be az Abonett Kft.

Tejporgyár épülhet Hajdúnánáson

Kínai forrásból felépülő tejporgyár lehet az első konkrét eredménye annak a stratégiai együttműködési megállapodásnak, amelyet szerdán írt alá a Debreceni Egyetem (DE) rektora és a Morgan Star Group elnöke.

Százak futottak Pünkösdkor az erdőben

Az előző napi esők szerencsére senki kedvét nem vették el a tömegsporttól: mintegy négyszázan vettek részt szombaton, a már hagyományos Pünkösdnapi NYÍRERDŐ Futáson. A Baktalórántházi erdőben 14. alkalommal mérhették össze gyorsaságukat kicsik és nagyok.

Létezik panda foltok nélkül?

A kutatók eddig csak gyanították, hogy él valahol albínó, vagyis teljesen fehér panda. Áprilisban sikerült lencsevégre kapni az első foltok nélküli példányt egy kínai természetvédelmi területen.