Back to top

Németországba csomagolt árut szállítók figyelmébe

A német piacra konzervet, fagyasztott és frisspiaci termékeket, húsárut és italokat szállító vállalkozások zömét érinti a január 1-jével életbe lépett új német csomagolásra vonatkozó szabályozás, hívta fel a figyelmet a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

A Verpack G elnevezésű új jogszabály szerint 2019. január 1-jétől a német piacra csak abban az esetben lehet élelmiszernek minősülő terméket szállítani, ha a szállítmányokban lévő csomagolóanyagok mennyiségét előzetesen bejelentik a Csomagolóanyagokat Nyilvántartó Alapítvány Központi Irodájánál (Stiftung Zentrale Stelle Verpackungsregister, ZSVR).

A csomagolásra vonatkozó korábbi Verpack V törény helyett életbe lépő Verpack G előírja, hogy mindegyik Németországban élelmiszer – vagy más, csomagolással ellátott termék – kereskedelmével foglalkozó vállalkozásnak online kell regisztrálnia az elektronikus nyilvántartó rendszerbe (LUCID),

melyet az említett ZSVR üzemeltet. A regisztráció után a nyilvántartást folyamatosan frissíteni kell, abban föltüntetve minden, országba belépő árutétel csomagolóanyagait.

A LUCID nyilvántartó rendszert arra tervezték, hogy az országba bekerülő csomagolóanyagok nyomon követhetőek legyenek. A ZSVR össze tudja majd vetni a cégek által előre lejelentett csomagolóanyagok mennyiségét azzal, amit a kettős hulladékkezelési és hasznosítási rendszer utólagosan jelent. Mindezt annak érdekében, hogy a hulladék mennyisége újrahasznosítással csökkenjen.

A LUCID rendszerben olyan gyártók, forgalmazók vagy importőrök regisztrálnak, amelyek a német piacon a végfelhasználóknak értékesítenek csomagolt termékeket. A regisztrációs kötelezettség a határ átlépésekor az áruért felelős félre száll. Ott a nemzetközi exportőröknek meg kell majd állapodnia az importőrökkel és a forgalmazókkal, jogilag kötelező erejű dokumentumban lefektetve a feltételeket. A részleteket a szerződésekben foglalt kereskedelmi megállapodások rögzítik majd, magyarázza a spanyol gazdasági és kereskedelmi iroda, az ICEX.

A Verpack G szerinti regisztrációs kötelezettség az online értékesítéssel foglalkozó vállalkozásokra is vonatkozik, ha németországi vevőknek adnak el csomagolt terméket, függetlenül attól, hogy saját webes felületen vagy más platformon – mint az Amazon – keresztül értékesítenek.

Ezeknek a cégeknek is regisztrálniuk kell a LUCID rendszerben és a csomagolt tételeket rendszeresen jelenteniük kell. Saját márkás termékek esetén a kötelezettség a márka tulajdonosára vonatkozik, amely a csomagolt árut megrendelte és harmadik félnek értékesíti.

A Verpack G weboldal jelenleg csak német nyelven elérhető, de az üzemeltetők azt ígérik, hogy hamarosan angol nyelven is hozzáférhető lesz.

Forrás: 
Hunyadi István/FruitVeB

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Meggypiaci latolgatás

Az idén az első termésbecslés szerint 30-40 százalékkal kevesebb meggy terem nálunk, mint tavaly. A tavaszi fagyok még virágzás előtt érték a kerteket, de a hideg károsította a termőt, sok virág nem tudott megtermékenyülni emiatt. A virágzás alatt nagy volt a szárazság és kevés méh járt a gyümölcsösökben, ami tovább rontotta a megporzást.

Válságossá válhat a helyzet Afrikában - korábban érkezett a szárazság

A klímaváltozással együtt járó szárazság nyomán egyre nagyobb hiánnyal és egyre magasabb élelmiszerárakkal kell számolni, de még nincs késő ahhoz, hogy ezeken a kilátásokon egyénenként is változtassunk.

Egy hónap alatt csaknem a duplájára emelkedett a vágómarha-értékeítés

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) gyorstájékoztatója szerint 2019. I-IV. hónapokban - az előző évhez képest - az agrártermékek termelőiár-szintje 7,8 százalékkal nőtt, azáltal, hogy a növénytermesztési és a kertészeti termékek átlagára 11,7 százalékkal, az élő állatoké és az állati termékeké pedig 0,8 százalékkal drágult.

Magyar találmány a vadgázolásos balesetek elkerülésére

Évente több ezer bejelentett vadbaleset történik hazánkban, a gépjárművekben jelentős anyagi kár keletkezik, az utakon elpusztult nagyobb állatok számát pedig harmincezerre teszik a szakértők. Egy szabadalmaztatott magyar találmánynak köszönhetően ezeknek a baleseteknek a döntő többsége elkerülhető – nyilatkozta a feltaláló.

Európára is kihat a marokkói szamóca helyzet

Marokkóban a szamócaföldeken a kedvezőtlen időjárási körülmények akadályozták a virágok és a gyümölcsök fejlődését, ami kihatott a mennyiségre és a minőségre is.

Oldalára borult egy gyümölcsöt szállító kamion az M7-esen

Oldalára borult egy gyümölcsöt szállító kamion, fülkéje pedig kigyulladt az M7-es autópálya 177-es kilométerszelvényénél, Szegerdő térségében, a főváros felé vezető irányban.

Duplájára is nőhet a meggy ára

A meggy ára a tavalyinak a duplájára is nőhet idén a tavaszi aszályok és a nagy hőmérséklet-ingadozások miatt - mondta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) országos kertészeti és beszállítói osztályának elnöke hétfőn az M1 aktuális csatornán.

A biotermelés a dánok jövőképe

A statisztikák szerint Dánia az egyik legnagyobb bioélelmiszer fogyasztó Európában. A dán statisztikai hivatal adatai azt mutatják, hogy 2018-ban a kiskereskedelemben az összes bioélelmiszer-értékesítés új rekordot ért el, ami 1,73 milliárd eurónak felel meg. Ez a tendencia jelenik meg a 2050-ig meghatározott jövőképükben is.

A vásárlók többsége nem érti, mi szerepel az élelmiszerek címkéjén

A vásárlók közel fele megnézi az élelmiszerek címkéjét, de teljes mértékben alig egytizedük érti meg az ott feltüntetett információkat - derült ki a Felelős Élelmiszergyártók Szövetségének (FÉSZ) friss kutatásából.

Nagy brit összefogás az élelmiszer-pazarlás csökkentéséért

Hatalmas méreteket ölt a nyugati világ élelmiszer-pazarlása napjainkban. A brit kormány az ország legnagyobb élelmiszeripari szereplőivel - köztük a Tesco-val, az Aldival és a Sturbucks-szal - együtt készül a kritikus helyzet mérséklésére.