Back to top

Essen a nehézség a kaptárainkba – megújult a Méhészet(videó)

Melyek a hazai méhészet Achilles-sarkai? Miért beteg a mézpiac, hogyhogy jobban megy a hamis méz? Miként növelhető a hazai mézfogyasztás? Hogyan álljunk neki a méhcsaládok gyors tavaszi fejlesztésének? A megújult Méhészet magazinból kiderül!

Új esztendő, új forma

Szakmánk változásaihoz igazodó tartalom –, üzenjük a 67. (107.) évfolyamába lépett Méhészet hasábjairól. Rohamtempóban járó világunkban rohanunk mi is –, még ha észre sem vesszük. Nem csak napjainkban van ez így, hisz’ a komótos tempójúnak gondolt régmúltban Arany János is így írt: „Hajt az idő gyorsan - rendes útján eljár - / Ha felűlünk, felvesz, ha maradunk, nem vár; / Változik a világ:”

MMG - Miért beteg a mézpiac? - Megjelent a Méhészet 2019. januári száma

 

A méhek társadalma

A méhek példaként szolgálhatna az emberiségnek is –, vallják a méhészek. Igazuk aligha cáfolható, hiszen a méhcsalád olyan szuperorganizmus, amelyben a munkamegosztás eleve meghatározott. Egyetlen méhanya a „főnök”, akinek feromonját az összes méh átcsápolja másikra. Az életkoruknak megfelelően szigorú munkamegosztást követő dolgozók vannak legtöbben.

A heréket, miután a „szerencsés” keveseknek az életükbe került a rájuk rótt nemes feladat, a télre kiűzik, pusztulásra ítélik: nem véletlen „a here életmódot folytat” hasonlatunk.

A szorgalom és a szigorú munkamegosztás jelképeinek, a méheknek a sorsa, mégsem méltó jelzőikhez – emberi nyelven szólva – mégsem boldogok. Még nagy méhészeti szakírónk Sőtér Kálmán, akit a maga korában (1834-1915) a legnagyobb magyar méhésznek tartottak, nos, ő is így jellemzi „a méhet, a rovarok eme legnemesebbjét”. „A méhek születnek önkéntelen, / Élnek örömtelen, / Dolgoznak szüntelen, / Meghalnak jutalmazatlanul, / S elvegyülnek a föld porával nyomtalanul.”

Essen a nehézség a kaptárainkba

– tartja a méhészeknek a jóra, a gazdag hordásra utaló, évente ismétlődő kívánsága. Legyen így –, az idén is! Ami szaklapunkra hárul, azt legjobb tudásunk szerint megtesszük. Célunk a tudomány, és haladó gyakorlat terjesztésével szolgálni a méhészeket.

 

 

 

 

 

 

 

 

Dögei Imre

főszerkesztő

Forrás: 
Méhészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Méhészet 2019/1 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Méz, de milyen? Fajtaméz, vegyes virágméz, vagy tájjellegű méz?

Minden évben visszatérő kérdés, vajon milyen méz termett az adott évben, adott területen? A fogyasztók szeretik a megszokott küllemű és ízvilágú mézet. Mivel a méz olyan termék, amelyre a biológiai sokféleség a jellemző, ezért a fajtaeredet erősen függ az adott évjárattól,

Svéd gyorsétterem-lánc a méhekért

Május 20-án a Méhek napját ünnepelte a világ. Erre a jeles napra a McDonald’s elkészítette a világ legkisebb éttermét, ami méretei ellenére több ezer vendéget szolgál ki naponta. No nem embereknek épült...

A növények a virágaikon keresztül "hallanak"

Először mutatták ki kutatók, hogy egy virágos növény képes érzékelni egy beporzó rovar közeledtét.

Ők a világ legokosabb állatai

Bármennyire hihetetlennek is tűnik, egyes állatok felveszik velünk a versenyt, ha intelligenciáról, kiváló memóriáról vagy kreativitásról van szó.

Méhek, hajók, műrajok

A nálunk honos kárpáti méh nagyszerű tulajdonságait, elsősorban munkabírását, szívósságát és kezelhetőségét rég felismerték más régiók méhészei. Még a szovjet érába nyúlik vissza az a gyakorlat, hogy Kárpátaljáról – akkor még repülőgépeken (is) – ezerszámra szállították őket a birodalom keleti vidékeire.

A repce bizonytalan jövője

A repce a méhcsaládok számára remek virágpor- és nektárforrás. Ugyanakkor marcipánszerű íze miatt közkedvelt a méze is. A német méhészújság arról számol be, hogy a repce termésterülete a tavalyihoz képest 25%-al esett vissza. Ennek oka a repce termesztésének egyre nehezebb körülményei között keresendő: aszály/hidegbetörés, továbbá a pálmaolajból készült biodízel behozatali vámjának megszűnése.

A Szigetközben, Komáromnál és a Körösöknél irtják a szúnyoglárvákat

Ezen a héten is csökkentik a szúnyoglárvák számát. A szakemberek eddig összesen 3600 hektárnyi vízfelületre juttatták ki azt a biológiai készítményt, amely a szúnyoglárvákat elpusztítja. A Szigetközben, Komárom környékén, illetve a Körösöknél lépnek fel a lárvák ellen, összesen több mint 1200 hektáron.

Vadvirágos körút a méheknek

A kanadai Calgary város tanácsosai úgy döntöttek, hogy segítenek a méheknek és a darazsaknak, azzal hogy a beépítetlen területeken a hasznos rovarok számára egy vadvirágos körutat alakítanak ki. A kezdeményezés felkeltette az iskolák és a kutatók érdeklődését.

Egyre több a méhész

Németországban mintegy 50%-al nőtt a méhészek száma az utóbbi 10 évben. A trend más fejlett nyugati országokban is megfigyelhető. A méz árának ez csak akkor tehet jót, ha egyúttal növekszik a mézfogyasztás és a hamis mézeket sikerül visszaszorítani. Fontos lenne a kezdő méhészek szaktudásának növelése.

Méhtetemekkel borították az utcát a demonstrálók

Számos aktivista tüntetett a Bayer közgyűlésének ideje alatt az agrár-vegyipari konszern székháza előtt, a méhészek kivonulása volt a leghatásosabb, akik elpusztult méhekkel szórták tele a járdát – számolt be róla a német média. Werner Baumann, az igazgatótanács elnöke elismerte, hogy a helyzet nem rózsás, a vállalat megítélése komoly veszteségeket kell lenyelniük a részvényeseknek. Ezzel együtt jó döntésnek nevezte a Monsanto megvásárlását.