0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Essen a nehézség a kaptárainkba – megújult a Méhészet(videó)

Melyek a hazai méhészet Achilles-sarkai? Miért beteg a mézpiac, hogyhogy jobban megy a hamis méz? Miként növelhető a hazai mézfogyasztás? Hogyan álljunk neki a méhcsaládok gyors tavaszi fejlesztésének? A megújult Méhészet magazinból kiderül!

Új esztendő, új forma

Szakmánk változásaihoz igazodó tartalom –, üzenjük a 67. (107.) évfolyamába lépett Méhészet hasábjairól. Rohamtempóban járó világunkban rohanunk mi is –, még ha észre sem vesszük. Nem csak napjainkban van ez így, hisz’ a komótos tempójúnak gondolt régmúltban Arany János is így írt: „Hajt az idő gyorsan – rendes útján eljár – / Ha felűlünk, felvesz, ha maradunk, nem vár; / Változik a világ:”

youtube://v/IAZBLq-OioU

 

A méhek társadalma

A méhek példaként szolgálhatna az emberiségnek is –, vallják a méhészek. Igazuk aligha cáfolható, hiszen a méhcsalád olyan szuperorganizmus, amelyben a munkamegosztás eleve meghatározott. Egyetlen méhanya a „főnök”, akinek feromonját az összes méh átcsápolja másikra. Az életkoruknak megfelelően szigorú munkamegosztást követő dolgozók vannak legtöbben.

A heréket, miután a „szerencsés” keveseknek az életükbe került a rájuk rótt nemes feladat, a télre kiűzik, pusztulásra ítélik: nem véletlen „a here életmódot folytat” hasonlatunk.

A szorgalom és a szigorú munkamegosztás jelképeinek, a méheknek a sorsa, mégsem méltó jelzőikhez – emberi nyelven szólva – mégsem boldogok. Még nagy méhészeti szakírónk Sőtér Kálmán, akit a maga korában (1834-1915) a legnagyobb magyar méhésznek tartottak, nos, ő is így jellemzi „a méhet, a rovarok eme legnemesebbjét”. „A méhek születnek önkéntelen, / Élnek örömtelen, / Dolgoznak szüntelen, / Meghalnak jutalmazatlanul, / S elvegyülnek a föld porával nyomtalanul.”

Essen a nehézség a kaptárainkba

– tartja a méhészeknek a jóra, a gazdag hordásra utaló, évente ismétlődő kívánsága. Legyen így –, az idén is! Ami szaklapunkra hárul, azt legjobb tudásunk szerint megtesszük. Célunk a tudomány, és haladó gyakorlat terjesztésével szolgálni a méhészeket.

 

 

 

 

 

 

 

 

Dögei Imre

főszerkesztő

Forrás: Méhészet