Back to top

A kínai sertéságazat megsínyli az ASP-t

Kína legnagyobb sertéstenyésztői jelentősen csökkentették a 2018-as profit becsléseiket, mivel a gyorsan terjedő afrikai sertéspestis (ASP) erősen befolyásolja a sertéshús árakat és a keresletet. Ez pedig érzékenyen érinti a világ legnagyobb sertéshús előállító országát.

A Muyuan Foods Co. cég a 2018-as nettó profit előrejelzését 500-550 millió jüanra csökkentette (kb. 20,5-22,5 milliárd forint), ami legalább 20 százalékkal kevesebb az októberben becsülttől – áll a Shenzen Értéktőzsdére benyújtott adatokban.

Az átértékelt számok közel 80 százalékkal alacsonyabbak a 2017-re bejelentett 2,4 milliárd jüanos profitnál (kb. 102 milliárd forint).

A Wens Foodstuff Group Co. becslései szerint a 2018-as profitja 3,9 és 4,0 milliárd jüan között várható (160-164 milliárd forint), ami 40 százalékos visszaesés az előző évi 6,75 milliárd jüanhoz képest (kb. 277 milliárd forint).

A most kiadott előrejelzések csökkenésének az az előzménye, hogy Kína megerősítette: augusztus óta 100 ASP fertőzéses eset volt 23 tartományban. A vírus ellen nincs sem gyógymód, sem vakcina. A sertésekre halálos, az emberre azonban nem veszélyes.

A Muyuan tájékoztatása szerint az élősertés árak az utolsó negyedévben várakozáson aluliak voltak, ez pedig hatással volt a profit előrejelzésére. A cég sertéstelepeinek nagyobb része Kína északi részén van, ahol a betegség terjedésének megakadályozását célzó intézkedések erősen befolyásolták az árakat.

A Wens nyilatkozata szerint 2018 első félévének alacsony sertésárai után a második félévben az ASP is súlyosan érintette azok alakulását.

A cég a baromfi-piacon is jelen van, és profitálni tud a csirke árak erőteljes növekedéséből, valamint abból, hogy 2018-ban 17,1 százalékkal növelni tudta az általa eladott sertések számát.

Az afrikai sertéspestis feltornászta a csirkehús árát. Ennek oka, hogy a vásárlók egyre inkább az ország második legnépszerűbb húsféléje, a baromfi felé fordulnak.

Az is erre tereli a fogyasztókat, hogy a sertéshús helyenként hiánycikké válik, és élelmiszerbiztonsági szempontból is problémák merültek fel vele kapcsolatban.

A fehér tollú brojler-csirke telepek azonban ellátási nehézségekkel küzdenek, mivel Kína megtiltotta a tenyészmadarak importját az előállító országokból, a madárinfluenza miatt.

Az egyik jelentős baromfi előállító, a Fujian Sunner Develpoment Co. cég túlszárnyalta a 2018-as előrejelzett profitját, részben annak köszönhetően, hogy szűkös a csirkehús-kínálat.

„Köszönhetően a csirkehúsnál jelentkező szűkös készleteknek, a szektor teljesítménye folyamatosan nő, az eladások túlszárnyalják az előrejelzéseket és a profit is jelentősen nőtt”

- írja a cég egy adatközlő nyilatkozatban.

A várakozások szerint a profitja 1,5 milliárd jüan lesz (kb. 61,5 milliárd forint), ami 380 százalékos növekedés az előző évi 315 millió jüanhoz képest (kb. 13 milliárd forint).

Forrás: 
Thomson Reuters Foundation/World Economic Forum

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Több ezer hektár legelőt ad bérbe a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság

Az egykori bombázólőtér tájrehabilitációjának köszönhetően a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság (HNPI) területén csaknem 4000 hektár legelőterület bérbe adása vált lehetővé a helyben lakó, állattartással foglalkozó gazdák számára - nyilatkozta Nagy István agrárminiszter az MTI-nek.

Mangalica: a fajta második újraélesztése

„Az elmúlt évben a mangalica egyesület hajója viharos vizekre került, de mind ez ideig sikerült a felszínen tartani azt!” Ez a nem túl vigasztaló kijelentés a Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének debreceni közgyűlésén hangzott el. A tenyészetek száma tavaly csökkent, amiben közrejátszhatott az is, hogy április 23-án hazánkban is megjelent az afrikai sertéspestis.

Egy hónap alatt csaknem a duplájára emelkedett a vágómarha-értékeítés

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) gyorstájékoztatója szerint 2019. I-IV. hónapokban - az előző évhez képest - az agrártermékek termelőiár-szintje 7,8 százalékkal nőtt, azáltal, hogy a növénytermesztési és a kertészeti termékek átlagára 11,7 százalékkal, az élő állatoké és az állati termékeké pedig 0,8 százalékkal drágult.

Reményt keltő a burgundi nyúl helyzete hazánkban

A mesékből ismert Burgundia Franciaország középső területén található, innen származtatják a burgundi vörös nyúlfajtát, mely a múlt század derekán igen nagy népszerűségnek örvendett. Kialakulásában a helyi parlagi nyulak mellett a belga parlagi vörös is szerepet játszott. Később a megszilárdult burgundi vöröst felhasználták az új-zélandi vörös kialakításában.

„Bio-fűnyírók” a brüsszeli reptéren

Belgium egyik legforgalmasabb légi kikötőjének fenntartója úgy döntött, néhány tucat birka segítségével oldja meg a fűnyírást a Zavantem reptér zajvédő zónájában. Ez nemcsak környezetbarát, de a terület biodiverzitásának növekedését is elősegíti.

Dióhéjban a veszélyes állatok tartásáról

A veszélyesnek minősülő állatok tartásának témaköre meglehetősen kényes terület. A ritkán – 5-10 évente – előforduló, valós problémát okozó esetekre a törvényalkotóknak természetesen reagálnia kellett, ám azt is el kell ismerni, hogy a régebben napvilágot látott szabályok némelyike betarthatatlan volt. 2015-ben átdolgozták a veszélyes állatok tartásával foglalkozó törvényt...

Ne hagyj az autóban! – matricakampány újratöltve

Újra matricakampánnyal próbálja felhívni a Nébih az emberek figyelmét arra, hogy a hőségben ne hagyják gyermekeiket és házi kedvencüket az autóban. A napon ugyanis percek alatt felforrósodik az autó belseje, és az emberi felelőtlenségnek súlyos egészségkárosodás, rosszabb esetben halál is lehet a következménye.

A tollazat az egészség tükre: húsgalambjaink vedlése

Vedlésen azt a folyamatot értjük, amikor a galambok régi tollaikat eldobják, újakra cserélik ki, és a folyamat során a test védőtakarója megújul. A tollak saját maguktól nem tudnak megújulni, az új tollakat a szervezetnek kell kitermelnie.

Ausztráliában is nő a darvak száma

A Hortobágyon megfigyelhető daruvonulás, a szürkedarvak tömege óriási élményt jelent sokak számára. Évről évre egyre nagyobb számban érkeznek hozzánk ezek a gyönyörűséges madarak. Sőt, a közelmúltban megfigyelték azt is, hogy újra költenek nálunk. A hathatós környezetvédelmi intézkedéseknek s a természetközeli mezőgazdaságnak köszönhetően a világ más területein is hasonló sikereket érnek el.

Tejporgyár épülhet Hajdúnánáson

Kínai forrásból felépülő tejporgyár lehet az első konkrét eredménye annak a stratégiai együttműködési megállapodásnak, amelyet szerdán írt alá a Debreceni Egyetem (DE) rektora és a Morgan Star Group elnöke.