Back to top

A poszméh, mint eleven drón - videó

A mezőgazdasági termelők már használják a drónokat a növények megfigyelésére és a hőmérséklet vagy a páratartalom ellenőrzésére. Ezek az eszközök azonban eléggé energiaigényesek. Új módszereket keresnek. Az energiafogyasztó drónok helyett a Washingtoni Egyetem kutatói egy olyan rendszert hoztak létre, amely elég kis érzékelővel rendelkezik ahhoz, hogy azokat egy poszméh hátán helyezzék el.

Ahogy a kutatók az egyetem honlapján bejelentették, az érzékelők csak egy kis akkumulátort igényelnek, amelynek az üzemideje mintegy hét órányi, majd feltöltődik, amíg a dongók a kaptárban vannak.

Egy drón 10-20 percnyi időt tud folyamatosan repülni, ezzel szemben a poszméhek hátán lévő szenzorok több órán át gyűjthetnek adatokat a környezetükről.

- Elsőként mutattuk be, hogy az ilyen jellegű mérések drónok nélkül rovarokkal is elvégezhetőek, mondta  Shyam Gollakota, a Washingtoni Egyetem  vezető tudósa.

Bár a poszméhek alkalmazása megoldja az energiafogyasztás problémáját, voltak más megoldandó feladatok is: a rovarok túl nagy terhet nem tudnak magukkal vinni. A GPS-vevők, amelyek lehetővé teszik a rovarok helyzetének meghatározását, szintén sok energiát fogyasztanak. Ezért a kutatóknak mindkét kérdéssel foglalkozniuk kellett.

- Úgy döntöttünk, hogy a poszméheket használjuk, mert elég nagyok ahhoz, hogy kis elemeket szállítsanak a szenzor áramellátására,

és minden este visszatérnek a kaptárhoz, ahol távolról tölthetjük az érzékelő akkumulátorait - mondta Vikram Iyer, a Washington Egyetem PhD hallgatója.

- A poszméhek felszerelését a kutatóknak sikerült mintegy 100 milligrammra csökkenteni, ebből 70 mg az akkumulátor, 30 mg pedig az érzékelő súlya. Ez mintegy hét rizsszemnek felel meg,   magyarázta a tanulmány társszerzője,  Rajalakshmi Nandakumar doktori hallgató.

A GPS-vevők használata helyett a tudósok olyan módszert alkalmaztak, amely nem igényel energiát a poszméhek lokalizálásához. Az adott területen a bázisállomásról jelet kibocsátó antennákat helyeztek el. A rovar hátoldalán lévő vevő a jelerősséget és a szögek közötti különbséget használta a poszméh helyzetének meghatározásához háromszögelési módszerrel.

Ehhez a rendszerhez tartozik egy kis érzékelő, a hőmérséklet, a páratartalom és a napfény intenzitásának ellenőrzésére. A kaptárba való visszatérés után pedig az adatok összegyűjthetőek.

Living IoT: A Flying Wireless Platform on Live Insects

 

 

 

 

Forrás: 
farmer.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az EU 120 millió euróra növeli a méhészeti ágazat támogatását

Az Európai Bizottság 120 millió eurót (38,6 milliárd forint) biztosít az Európai Unió méhészeti ágazatának támogatására a következő három év folyamán. A finanszírozás 12 millió eurós növekedést jelent a 2017-2019 közötti időszakra nyújtott összeghez képest - közölte az uniós bizottság.

Intenzív szúnyoggyérítés – 436 településen, százezer hektáron dolgoznak a héten

A folyókon levonult árhullám, az esős május és a hirtelen jött meleg miatt országos szúnyoginvázióról lehet beszélni. Nehezítette a szúnyoggyérítést a múlt szerdától vasárnapig tartó hőség, amely miatt a légi permetezések többségét le kellett állítani, mivel nagy melegben a szúnyogok többsége a késői órákig megbújik a növényzetben, a repülési szabályok viszont az éjszakai munkavégzést nem engedik meg.

A biotermelés a dánok jövőképe

A statisztikák szerint Dánia az egyik legnagyobb bioélelmiszer fogyasztó Európában. A dán statisztikai hivatal adatai azt mutatják, hogy 2018-ban a kiskereskedelemben az összes bioélelmiszer-értékesítés új rekordot ért el, ami 1,73 milliárd eurónak felel meg. Ez a tendencia jelenik meg a 2050-ig meghatározott jövőképükben is.

A poszméhekre is veszélyt jelent a varroa

A házi méhek közt is nagy gondot okozó varroa atkáról az Exeteri Egyetem tudósai kimutatták, hogy a vadonélő poszméhekre is veszélyt jelent. Ugyan maga a parazita nem telepszik meg ezeken a szőrös beporzókon, azonban az általa terjesztett vírus továbbterjed.

A precíz munka pénzben is megtérül

„Hektáronként akár 10-30 ezer forint profit különbség is elérhető a hagyományos és a precíziós gazdálkodás között”- hangzott el a Magtár Kft. és a az Agro Aim Hungária Kft. által Szolnokon szervezett első közös konferencián. Az előadók által legtöbbet hangoztatott kulcsszavak a tudatosabb gazdálkodás, a tervezhetőség, a hatékonyság növelése, és legfőképp a profit voltak.

A pórul járt méhcsempész

12 méhcsaládot próbált meg Svájcba másodszor is bevinni személyautójában egy férfi. Miután nem vetette magát alá a vámvizsgálatnak és gyorsan továbbhajtott, a svájci vámosok kisebb autós üldözésbe kezdtek.

Nyáron népszerű az egyszerűsített foglalkoztatás

Ilyen jogviszony a mezőgazdasági és turisztikai idénymunka, ami alkalmi munka keretében létesíthető. Az egyszerűsített foglalkoztatás kedvező adózással és egyszerű adminisztrációval jár.

A beporzók védelméről tanácskoztak a V4 országok környezetvédelmi vezetői

Magyarország számára kiemelt fontosságú mind a vadon élő beporzó rovarok, mind pedig a mézelő méhek védelme – jelentette ki Balczó Bertalan természetvédelemért felelős helyettes államtitkár a V4 országok környezetvédelmi vezetőinek a biodiverzitás védelméről folytatott megbeszélésen a szlovákiai Tatranska Lomnicaban.

Villámárvizek kezelésére készült magyar okostelefon-alkalmazás

Villámárvizek elleni védekezést segítő okostelefon-alkalmazást fejlesztett ki a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig) a Technokrats Kft. közreműködésével - tájékoztatta a vízügyi igazgatóság az MTI-t.

Digitális infrastruktúra térkép készül

A magyar mezőgazdaság versenyképességének alapvető feltétele a mezőgazdaság modernizációja – mondta Juhász Anikó agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közös szervezésében megrendezett, a „Digitalizációs eszközök a 2020 utáni Közös Agrárpolitikában” című műhelynapon.