A legújabb génszerkesztési technológiáknak köszönhetően lehetőség van arra, hogy létrehozzák a kapszaicinoidokat (ebbe a vegyületcsoportba tartozik a kapszaicin is) termelő paradicsomot – ami persze nem könnyű feladat. Az erről szóló, a Trends in Plant Science tudományos magazinban megjelent cikk írói ugyan
Ezek a molekulák ugyanis tápanyagként és antibiotikus hatású szerekként is értékesek, illetve fájdalomcsillapítók és a paprika spray összetevőiként is ismertek.
„Ha sikerülne a kapszaicinoidok előállításához szükséges géneket beültetni a paradicsomba, akkor sokkal könnyebb és olcsóbb lenne előállítani ezeket a vegyületeket.” – mondta a tanulmány egyik szerzője, Agustin Zsögön, a brazíliai Viçosa Szövetségi Egyetem biológusa. „Megvannak az eszközeink, hogy a fajok génkészletét átalakítsuk. A kihívás abban rejlik, hogy tudjuk, melyik gént hová kell tenni.”
A bizonyítékok arra utalnak, hogy a kapszaicinoidok evolúciójának segítségével a növény elriasztotta a kisebb emlősöket a termése elfogyasztásától. A madaraknál ezzel szemben – melyek kiváló magterjesztők – nem mutatható ki fájdalom a molekulák hatására.
Legalább 23 típusú kapszaicinoid létezik, mind a csilipaprikából származik. A paprikák csípősségét a kapszaicinoidok termelését szabályozó gén határozza meg, a kevésbé csípősek olyan mutációval rendelkeznek, mely befolyásolja ezt a folyamatot.
A korábbi génszekvenálási munkák bebizonyították, hogy a paradicsom is rendelkezik a kapszaicinoidok termeléséhez szükséges génekkel, csak hiányzik a gépezet, amely aktiválja ezeket.
„Elméletben felhasználhatjuk ezeket a géneket kapszaicinoidok termeltetésére a paradicsomnál” mondta Zsögön. Azonban nincs megfelelő adat arról, hogy a paradicsomban milyen úton indul meg a kapszaicinoidok termelődése, így alternatív megoldásokra van szükség. Az egyik ilyen lehetőség, hogy egyesével aktiválják a kijelölt géneket, és megnézik, mi történik, mely anyagok termelődése indul be. Többek között ez az egyik módszer, amit a kutatók ki fognak próbálni.
A kutatók szerint ez nem csak segít jobban megérteni az egyedi botanikai tulajdonságok evolúcióját, de lehetővé teszi a kapszaicinoid termelő ipari paradicsom-ültetvények létrehozását, és talán arra is lehetőséget ad, hogy az élelmiszerüzletekben is megjelenjen néhány új fajta.