Back to top

Szükség van-e csípős paradicsomra?

A csilipaprika evolúciós szempontból nézve a paradicsom távoli, undok unokatestvére. 19 millió évvel ezelőtt váltak le a közös őstől, de még mindig vannak közös szakaszok a DNS-ükben. Két különböző irányba fejlődtek: a paradicsom egy húsosabb, ásványi anyagokban gazdag gyümölcsöt, a csili azonban erőteljes védelmi vonalat hozott létre a kapszaicinoidok kifejlesztésével.

A legújabb génszerkesztési technológiáknak köszönhetően lehetőség van arra, hogy létrehozzák a kapszaicinoidokat (ebbe a vegyületcsoportba tartozik a kapszaicin is) termelő paradicsomot – ami persze nem könnyű feladat. Az erről szóló, a Trends in Plant Science tudományos magazinban megjelent cikk írói ugyan

nem egy új kulináris forradalmat kívánnak ezzel elindítani – bár ez sem épp a földtől elrugaszkodott ötlet – hanem könnyebbé tennék a kapszaicinoidok kereskedelmi célú előállítását nagy mennyiségben.

Közös őstől származnak, mindkettőben jelen vannak a kapszaicinoid vegyületek termeléséhez szükséges gének
Közös őstől származnak, mindkettőben jelen vannak a kapszaicinoid vegyületek termeléséhez szükséges gének
Ezek a molekulák ugyanis tápanyagként és antibiotikus hatású szerekként is értékesek, illetve fájdalomcsillapítók és a paprika spray összetevőiként is ismertek.

„Ha sikerülne a kapszaicinoidok előállításához szükséges géneket beültetni a paradicsomba, akkor sokkal könnyebb és olcsóbb lenne előállítani ezeket a vegyületeket.” – mondta a tanulmány egyik szerzője, Agustin Zsögön, a brazíliai Viçosa Szövetségi Egyetem biológusa. „Megvannak az eszközeink, hogy a fajok génkészletét átalakítsuk. A kihívás abban rejlik, hogy tudjuk, melyik gént hová kell tenni.”

A kapszaicinoidok csípős íze nem valódi íz, hanem a fájdalomra adott reakció. A nyelvben olyan idegsejteket aktivál, melyek a hőmérséklet okozta fájdalomra reagálnak, így azt az agy égető érzésnek fogja fel.

A bizonyítékok arra utalnak, hogy a kapszaicinoidok evolúciójának segítségével a növény elriasztotta a kisebb emlősöket a termése elfogyasztásától. A madaraknál ezzel szemben – melyek kiváló magterjesztők – nem mutatható ki fájdalom a molekulák hatására.

Legalább 23 típusú kapszaicinoid létezik, mind a csilipaprikából származik. A paprikák csípősségét a kapszaicinoidok termelését szabályozó gén határozza meg, a kevésbé csípősek olyan mutációval rendelkeznek, mely befolyásolja ezt a folyamatot.

A korábbi génszekvenálási munkák bebizonyították, hogy a paradicsom is rendelkezik a kapszaicinoidok termeléséhez szükséges génekkel, csak hiányzik a gépezet, amely aktiválja ezeket.

A paprikák csípősségét a kapszaicinoidok termelését szabályozó gén határozza meg
A paprikák csípősségét a kapszaicinoidok termelését szabályozó gén határozza meg
„Elméletben felhasználhatjuk ezeket a géneket kapszaicinoidok termeltetésére a paradicsomnál” mondta Zsögön. Azonban nincs megfelelő adat arról, hogy a paradicsomban milyen úton indul meg a kapszaicinoidok termelődése, így alternatív megoldásokra van szükség. Az egyik ilyen lehetőség, hogy egyesével aktiválják a kijelölt géneket, és megnézik, mi történik, mely anyagok termelődése indul be. Többek között ez az egyik módszer, amit a kutatók ki fognak próbálni.

A csilipaprika genomjának feltárása, illetve a felfedezés, hogy a paradicsom is rendelkezik a csípősséghez szükséges génekkel már megalapozzák a lehetőségét a csípős paradicsom megalkotásának.

A kutatók szerint ez nem csak segít jobban megérteni az egyedi botanikai tulajdonságok evolúcióját, de lehetővé teszi a kapszaicinoid termelő ipari paradicsom-ültetvények létrehozását, és talán arra is lehetőséget ad, hogy az élelmiszerüzletekben is megjelenjen néhány új fajta.

Forrás: 
phys.org

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Így lehet bevetni a szamuráj darazsat a poloskák ellen

Az Oregoni Állami Egyetem tudósai azt vizsgálták, miképpen használható a parazita darázs szabadföldi körülmények között. Az apró rovar azonban igen érzékenynek bizonyult az általánosan elterjedt rovarölő-szerekre.

Meggypiaci latolgatás

Az idén az első termésbecslés szerint 30-40 százalékkal kevesebb meggy terem nálunk, mint tavaly. A tavaszi fagyok még virágzás előtt érték a kerteket, de a hideg károsította a termőt, sok virág nem tudott megtermékenyülni emiatt. A virágzás alatt nagy volt a szárazság és kevés méh járt a gyümölcsösökben, ami tovább rontotta a megporzást.

Növényvédelmi előrejelzés – Támadnak a poloskák

Nagy kárt tesz a cseresznyében és a meggyben a monília, a késői érésű fajták még menthetők, de nagy a kihívás. Az almamoly egyelőre gyérebben rajzik, viszont van vértetű, varasodás és lisztharmat, sőt tűzelhalás is. A meleg időben általános támadásba lendültek a poloskák, most főleg a bogyósgyümölcsökön látni belőlük sokat. A virágzó szőlőt is számos betegség ellen kell védeni.

Levéltetvek a kajszibarackfákon

Az időjárás melegedésével a levéltetvek is megjelentek a gyümölcsfákon. A kajsziban a levéltetvek közül a valódi levéltetvek családjába tartozó zöld őszibarack-levéltetű és a hamvas őszibarack-levéltetű esetenkénti előfordulására számíthatunk, de ellenük általában nincs szükség külön védekezésre.

Európára is kihat a marokkói szamóca helyzet

Marokkóban a szamócaföldeken a kedvezőtlen időjárási körülmények akadályozták a virágok és a gyümölcsök fejlődését, ami kihatott a mennyiségre és a minőségre is.

Varsó virágba borul és versenyez

Hétfőn kezdődik a legnagyobb lengyel ökofesztivál a Varsó zöldben és virágban elnevezésű mozgalom. Az elmúlt évek alatt a legnagyobb és legszebb fesztivál lett Lengyelországban.

Zenélő kertészet

A kertművészet és a zeneművészet találkozásának lehettek szem- és fültanúi azok, akik szombat délelőtt ellátogattak Szombathely herényi városrészébe, az Innoflora Évelőkertészetbe, ahol andalító kamaramuzsika és vérpezsdítő gitárdallamok közepette ismerkedhettek meg az érdeklődők az évelő dísznövények változatosságával, sokoldalúságával, igényeivel és tartásával.

Türelmes kertész paprikája

A fogyasztók éhesek az újra, és ez a paprikapiacon is tükröződik, fokozatosan növekszik a piros bogyók kereslete. A kaliforniai és a kápia típus mellett mind nagyobb az érdeklődés a sokoldalúan felhasználható Dulce Italiano paprikák iránti is. Ezt is termesztik már hazánkban is, egyebek közt a Gráciakert kertészetben. A termést pedig zömmel márkázva, egyedi csomagolásban értékesítik.

Hazánkban is gyorsan fejlődik a biotermesztés

A csengeri Szatmári-Ízek Kft. 7000 tonna almájának a harmada biotermesztésű, amit frissen és földolgozva is forgalmaznak. A termelői szervezet vezetője, Gulácsi Mihály szerint a bióban van a jövő, ezért is rendeztek már harmadszor szakmai tanácskozást és bemutatót.

Az oltás a konzervuborka termésbiztonságát is egyértelműen fokozza

Elsősorban a Heves megyei Csány térségében termesztenek fóliasátrakban konzervuborkát. A zömmel fűtetlen berendezésekből a 10-12 centiméter hosszú, úgynevezett kovászolni való uborkával látják el a frisspiacot, valamint a vecsési savanyítókat. A tavaszi hűvös időjárás kedvezőtlen hatása a védett termesztésben is érzékelhető volt, az oltott növényeket azonban kevésbé viselte meg.