Az emberek többsége 20 grammnál kevesebb élelmi rostot fogyaszt naponta, ez legfőképpen a szénhidráttal kapcsolatban kialakult előítéleteknek és téves információknak köszönhető. Egy új-zélandi egyetemi kutatás kimutatta, hogy ideális esetben
Íme néhány ötlet, hogyan pótoljuk a rostokat étrendünkben.
Reggeli:
A reggeli nagyszerű lehetőség az élelmi rostok bevitelére, ugyanis a legtöbb müzli és zabpehely tartalmazza ezeket. A zabkása is jó választás lehet.
Amennyiben szendvicset ennénk reggelire, válasszunk teljes kiőrlésű kenyeret, mely körülbelül 2 gramm rostot tartalmaz szeletenként.
Reggelinket egészítsük ki gyümölcsökkel, például almával és banánnal, hiszen ezek körülbelül 3 gramm értékes rostot tartalmaznak.
Ebéd:
A kiegyensúlyozott táplálkozás érdekében ebédünket egészítsük ki salátával, melyhez a legkülönfélébb zöldségeket adhatjuk hozzá. Emellett megéri burgonyát is fogyasztani, hiszen egy darab burgonya körülbelül 4 gramm rostot juttat a szervezetünkbe. Növelhetjük a rostbevitelt, amennyiben a burgonyát a héjával együtt fogyasztjuk.
Vacsora:
Vacsoraidőben is nagyon sok lehetőség adott, hogy növeljük a napi rostbevitelt. 100 gramm lencse körülbelül 8 gramm rostot tartalmaz, de emelett a csicseriborsó és a babfélék is magas rosttartalommal rendelkeznek. A rizs is remek választás.
Egészséges nassolás:
Ha megéheznénk az étkezések között, rágcsálnivalónak válasszunk friss gyümölcsöt és zöldséget, rozsból vagy zabból készült édességeket, vagy nem sózott mogyorót, magvakat. Elég egy kis marék mogyoró, és szervezetünk máris gazdagabb 3 gramm élelmi rosttal!