Koreai kutatók több, mint 1000 nyers élelmiszer tápanyag információit felhasználva becsülték meg minden étel tápanyag összetevőjét, a napi tápanyag szükséglet kielégítésének tekintetében. Egyes ételek tápanyag egyensúlyát számszerűsítették és egy úgynevezett tápanyag-fitness állandóval fejezték ki.
Ez az érték, az élelmiszerek táplálkozási szempontból megfelelő táplálék-kombinációkban való előfordulási gyakoriságán alapult.
Képzeljük el az ideális ételt, amely csak olyan mennyiségű és minőségű tápanyagot tartalmazna, amire a napi tápanyagigényünk kielégítéséhez szükséges. Ha létezne ilyen élelmiszer, akkor az optimális táplálkozási egyensúlyt biztosítana testünk számára, anélkül, hogy bármi mást fogyasztanánk – de ilyen étel nem létezik. Akkor mégis mi legjobb, amit tehetünk?
A kulcs az, hogy magas tápanyag tartalmú élelmiszerek keverékét fogyasszunk, de mégse lépjük túl a napi ajánlott tápanyag mennyiséget.
Minél nagyobb a táplálkozási-fitnessz érték, annál valószínűbb, hogy az egyes élelmiszerek megfelelnek a napi táplálkozási igényeknek, más élelmiszerekkel együtt fogyasztva.
Íme a tudósok által kiszámított és rangsorolt 10 legtáplálóbb étel:
10. Csattogóhal
100 kcal, táplálkozási-fitness pont: 69
A Mexikói-öböl és az Atlanti-Óceán délkeleti partján őshonos tengeri hal tápláló, fehérjében gazdag, zsírszegény, de veszélyes toxinokat hordozhat. Legismertebb fajtája a vörös csattogóhal.
9. Cékla levél
22 kcal, táplálkozási-fitness pont: 70
A cékla zöldség levelei magas kalcium-, vas-, K- és B-vitamin-vitaminokat, riboflavinokat tartalmaznak.
8. Sertészsír
632 kcal, táplálkozási-fitness pont: 73
Kiváló B-vitamin és ásványi anyag forrás. A sertészsír több telítetlen zsírokat tartalmaz, mint a bárány- vagy marhahús, ezáltal egészségesebb.
7. Mángold
19 kcal, táplálkozási-fitness pont: 78
A cékla közeli rokona, levele a kínai kelhez hasonlít. A-, B1-, B2- és C-vitamin tartalma magas, emellett antioxidánsokat foszfort, káliumot, kalciumot, vasat és magnéziumot is tartalmaz.
6. Tökmag
559 kcal, táplálkozási-fitness pont: 85
Beleértve a többi tökféle magját is. A vas és a mangán egyik leggazdagabb növényalapú forrása.
5. Chia mag
486 kcal, táplálkozási-fitness pont: 85
A Közép- és Dél-Amerikában őshonos apró fekete magokat az azték és maja harcosok állóképességük és erejük megőrzésére érdekében fogyasztották. Nagy mennyiségben tartalmaznak rostot, fehérjét, kalciumot, magnéziumot, a-linolénsavat, fenolsavat, növényi eredetű omega-3 zsírsavakat és vitaminokat.
4. Lepényhal
70kcal, táplálkozási-fitness pont: 88
A Skandinávia, Közép- Európa, és a Földközi- tenger partjain megtalálható lepényhal magas fehérje tartalommal rendelkezik és főleg D-, B1- és B12-vitaminban gazdag.
3. Óceáni sügér
79 kcal, táplálkozási-fitness pont: 89
A Csendes-ócán északi részén és az Aleut-szigetnél előforduló mélytengeri hal. Magas fehérje tartalommal és alacsony telített zsírokat tartalmaz.
2. Cserimoja
75 kcal, táplálkozási-fitness pont: 96
Közép- és Dél-Amerikában őshonos. Cukrokban és A, C, B1, B2 és kálium vitaminokban gazdag.
1. Mandula
579 kcal, táplálkozási-fitness pont: 97
Mono-telítetlen zsírsavakban gazdag. A szív- és érrendszeri egészség megőrzésében és cukorbetegség megelőzésében segít.