0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

A világ 10 legtáplálóbb étele

Egy új tanulmányban koreai kutatók több mint 1000 nyers élelmiszer elemzését követően rangsorolták azokat az összetevőket, amelyek a legkiegyensúlyozottabbá teszik a napi tápanyag szükségletet. Meglepő eredményeket találtak.

Koreai kutatók több, mint 1000 nyers élelmiszer tápanyag információit felhasználva becsülték meg minden étel tápanyag összetevőjét, a napi tápanyag szükséglet kielégítésének tekintetében. Egyes ételek tápanyag egyensúlyát számszerűsítették és egy úgynevezett tápanyag-fitness állandóval fejezték ki.

Ez az érték, az élelmiszerek táplálkozási szempontból megfelelő táplálék-kombinációkban való előfordulási gyakoriságán alapult.

A táplálkozási fitnesz lehetőséget biztosít az ajánlott élelmiszerek rangsorolására az élelmiszerek globális hálózatán belül.

Képzeljük el az ideális ételt, amely csak olyan mennyiségű és minőségű tápanyagot tartalmazna, amire a napi tápanyagigényünk kielégítéséhez szükséges. Ha létezne ilyen élelmiszer, akkor az optimális táplálkozási egyensúlyt biztosítana testünk számára, anélkül, hogy bármi mást fogyasztanánk – de ilyen étel nem létezik. Akkor mégis mi legjobb, amit tehetünk?

A kulcs az, hogy magas tápanyag tartalmú élelmiszerek keverékét fogyasszunk, de mégse lépjük túl a napi ajánlott tápanyag mennyiséget.

Minél nagyobb a táplálkozási-fitnessz érték, annál valószínűbb, hogy az egyes élelmiszerek megfelelnek a napi táplálkozási igényeknek, más élelmiszerekkel együtt fogyasztva.

Íme a tudósok által kiszámított és rangsorolt 10 legtáplálóbb étel:

10. Csattogóhal 

100 kcal, táplálkozási-fitness pont: 69

A Mexikói-öböl és az Atlanti-Óceán délkeleti partján őshonos tengeri hal tápláló, fehérjében gazdag, zsírszegény, de veszélyes toxinokat hordozhat. Legismertebb fajtája a vörös csattogóhal.

9. Cékla levél

22 kcal, táplálkozási-fitness pont: 70

A cékla zöldség levelei magas kalcium-, vas-, K- és B-vitamin-vitaminokat, riboflavinokat tartalmaznak.

8. Sertészsír

632 kcal, táplálkozási-fitness pont: 73

Kiváló B-vitamin és ásványi anyag forrás. A sertészsír több telítetlen zsírokat tartalmaz, mint a bárány- vagy marhahús, ezáltal egészségesebb.

7. Mángold

19 kcal, táplálkozási-fitness pont: 78

A cékla közeli rokona, levele a kínai kelhez hasonlít. A-, B1-, B2- és C-vitamin tartalma magas, emellett antioxidánsokat foszfort, káliumot, kalciumot, vasat és magnéziumot is tartalmaz.

6. Tökmag

559 kcal, táplálkozási-fitness pont: 85

Beleértve a többi tökféle magját is. A vas és a mangán egyik leggazdagabb növényalapú forrása.

5. Chia mag

486 kcal, táplálkozási-fitness pont: 85

A Közép- és Dél-Amerikában őshonos apró fekete magokat az azték és maja harcosok állóképességük és erejük megőrzésére érdekében fogyasztották. Nagy mennyiségben tartalmaznak rostot, fehérjét, kalciumot, magnéziumot, a-linolénsavat, fenolsavat, növényi eredetű omega-3 zsírsavakat és vitaminokat.

4. Lepényhal

70kcal, táplálkozási-fitness pont: 88

A Skandinávia, Közép- Európa, és a Földközi- tenger partjain megtalálható lepényhal magas fehérje tartalommal rendelkezik és főleg D-, B1- és B12-vitaminban gazdag.

3. Óceáni sügér

79 kcal, táplálkozási-fitness pont: 89

A Csendes-ócán északi részén és az Aleut-szigetnél előforduló mélytengeri hal. Magas fehérje tartalommal és alacsony telített zsírokat tartalmaz.

2. Cserimoja

75 kcal, táplálkozási-fitness pont: 96

Közép- és Dél-Amerikában őshonos. Cukrokban és A, C, B1, B2 és kálium vitaminokban gazdag.

1. Mandula

579 kcal, táplálkozási-fitness pont: 97

Mono-telítetlen zsírsavakban gazdag. A szív- és érrendszeri egészség megőrzésében és cukorbetegség megelőzésében segít.

Forrás: http://www.bbc.com/future