Back to top

Egyre több az elhízott ló

A lovak fele túlsúlyosnak számít, mert a lótulajdonosok elfelejtették az egészséges lótartás alapelveit – figyelmeztetnek angol állatorvosok.

Az angol British Equine Veterinary Assocation (BEVA) szakértői szerint az elhízás a lovak modern kori betegsége, mely évente több száz állat és elhullását okozza. David Rendle, a BEVA etikai és jóléti bizottságának tagja felhívja a figyelmet arra a kutatásra, mely szerint az Angliában tartott lovak körülbelül fele túlsúlyos. Egy másik kutatás pedig rávilágít arra, hogy az angol pónifajták 70 százaléka elhízott.

A lovak körében tapasztalt elhízás az utóbbi években sem csökken. Ez annak a következménye, hogy a gazdák már nem képesek felismerni, hogy lovuk egészséges vagy pedig túlsúlyos – figyelmeztet Rendle.

„Manapság az elhízott ló számít normálisnak, egyszerűen azért, mert a tulajdonosok már nem tudják, milyen egy egészséges ló. A bemutatók lovai is túlsúlyosak, és ezek az állatok hamis példát mutatnak.”

A túlsúlynak veszélyes következményei lehetnek a lovakra nézve. Az ideálisnál magasabb súlyú lovak fogékonyabbak a laminitiszre, azaz a savós patairha-gyulladásra, mely betegség során nem jut elegendő vér a patákhoz, minek következtében duzzanat és gyulladás alakul ki a lábvégeken. Évente körülbelül 600 ló pusztul el laminitisz következtében.

Dr. Mark Kennedy, az RSPCA angol állatvédő szervezet egyik vezetője figyelmeztet: az a ló, amely egyszer már szenvedett laminitiszben, egész további életében fogékony lesz a betegségre, hiába kezelték megfelelően. A túlsúly pedig bizonyítottan növeli a betegség kialakulásának esélyét.

A lovak testsúlyának változása természetes folyamat: télen veszítenek súlyukból, tavasszal pedig visszaveszik azt. A modern állattartás azonban nem teszi lehetővé, hogy ez a természetes folyamat végbemenjen.

Az emberi gondoskodás, mint például a téli lótakaró használata megakadályozza, hogy az állat a hideg következtében több kalóriát égessen, és ezáltal megtörténjen a természetes súlyvesztés. A hobbiállatként tartott lovak, főleg a csikók esetében pedig fennáll a túletetés veszélye, ami szintén elhízáshoz vezet.

A World Horse Welfare Association nevében Sam Chubbock figyelmeztet minden lótartót:

„A lovak és pónik elhízása napjaink legégetőbb problémája. Javasoljuk minden lótulajdonosnak, hogy rendszeresen mérje lovai testsúlyát, kombinálva azt mérőszalagos méréssel.”
Forrás: 
telegraph.co.uk

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Innováció a sertés sperma­hígításban

Az olasz Medi Nova spermahígító gyártó cég kutatás-fejlesztési osztályának és a Pármai Egyetem Állatorvostani és Gyógyszerészeti Karának együttműködése eredményeként megszületett egy új sertés spermahígító.

160 ezer tonna sertéshúst importált Kína

Jelentősen nőtt Kína sertéshús importja júniusban. Az ázsiai ország ugyan a világ vezető sertéshús előállítója, az állományt azonban tizedeli a sertéspestis.

Új szerves starter trágya

Az utóbbi évtizedekben szinte Európa teljes területén, köztük Magyarországon is, jelentősen romlott a művelt talajok tápanyag-gazdálkodása. Ezzel párhuzamosan, a ’90-es évektől folyamatos csökkenés figyelhető meg a makro- és mikroelem-kijuttatásban. Az állatállomány csökkenésével a kijuttatott istállótrágya mennyisége is jelentősen visszaesett.

Ezért fogynak a verebek

Valaha Londonban is gyakoriak volta a házi verebek (Passer domesticus), azonban számuk itt is évtizedek óta csökken. 1995-höz képest 71 százalékára csökkent az állományunk. Most úgy tűnik, a kutatóknak sikerült megfejteniük a fogyásuk okát.

Egy kedves énekes a távoli Venezuelából és Kolumbiából

A kanári már hosszú évszázadok óta töretlen népszerűségnek örvend kontinensünkön, különösen rokonait becsülik nagyra azok a madarászok, akik elsősorban énekükért tartanak otthonukban apró tollasokat. Így nem meglepő, hogy Amerika felfedezése után nem sokkal már megérkeztek az Újvilágból a különféle papagájok mellett olykor apró énekesek is.

Méhészeti dendrológia 3. rész - a tavaszi fás hordásnövények

Ahogyan a hőmérő higanyszála napról-napra egyre följebb húzódik, úgy kezdenek tömegével virítani a tavaszi aszpektus fás hordásnövényei: a vadgyümölcsök. Ilyenkor már a napi középhőmérséklet tartósan 10 oC fölött van, ez kedvez a méhek gyűjtögető-megporzó munkájának.

A szépséges világos nagyezüst nyúl

Ha a nyúlfajták között szépségversenyt rendeznének, biztos, hogy a világos nagyezüst nyúl dobogós helyen végezne, talán a szépségkirálynőnek járó aranyalmát is elnyerhetné. Bár Franciaországból eredeztetik, nálunk német világos nagyezüst néven terjedt el.

Fürjek „sündisznóállásban”

Hazánkban az utóbbi időkben egyre többen vállalkoznak fürjtartásra. Vannak, akik pusztán kedvtelésből választják a fürjeket: díszes megjelenésük, kedves lényük miatt tartanak otthonukban néhányat, mások gazdasági célt szem előtt tartva választanak japán gazdasági fürjet vagy éppen virginiai fogasfürjet.

Kölyökkutyákra veszélyes vírus jelent meg a fővárosban

A pesterzsébeti Tölgyesi Állatorvosi rendelő tette közzé felhívását, miszerint a parvo vírus által okozott betegségben, a parvovírusos bélgyulladásban szenvedő kutyák száma annyira megnőtt a térségben, hogy a járvány veszélye is felmerült.

Változások az állategészségügyi bizonyítványmintákban

Módosultak az állategészségügyi bizonyítványminták, és az egyes patás állatok és a friss hús Európai Unióba történő behozatalára engedéllyel rendelkező harmadik országok jegyzékei.