Back to top

Borbemutatási lehetőség Varsóban, OBV-aranyérmeseknek díjmentesen

Felhívást tett közzé a honlapján a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, lengyelországi üzleti borbemutatón ajánl kiállítói lehetőséget az Országos Borverseny díjnyertes termelői számára. Huszonhat borászat jelentkezését várják január 22-ig.

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) második alkalommal szervez „B2B”, azaz üzleti borbemutatót Varsóban, az ötcsillagos Westin Hotelben. A 2019. február 26-án tartandó rendezvényen kizárólag szakmai látogatók – lengyel és más európai kiskereskedők, importőrök, Horeca-partnerek, sommelier-k stb. és a szaksajtó képviselői – vesznek részt.

A rendezvény célja az Országos Borverseny (OBV) díjnyertes tételeiből álló válogatás révén a magyar borok gazdag választékának és prémium minőségének bemutatása, ezért a részvételi lehetőség az utóbbi három OBV legalább egyikén nagyarany-, arany- vagy ezüstérmet nyert tételek termelői számára biztosított. A tervek szerint maximum 26 borászat vehet részt kiállítóként.

A borbemutató keretében három mesterkurzusra („masterclass kóstolóra”) is sor kerül, amelyeken három lengyel szakember segít megismertetni a magyar bortermelés legfontosabb jellemzőit.

A kiállítói összterület: 300 négyzetméter lesz, egy kiállító legfeljebb 10 db mintával, illetve mintánként 3 palackkal jelenhet meg. Saját roll-up felállítható, szórólapok és a borászatot ismertető kiadványok terjesztésére is lesz mód, árusításra azonban nem. A cél a borok, illetve a pincészet bemutatása, megismertetése, információnyújtás.

Olyan termelők jelentkezését várja a HNT, akik a 2016., 2017., 2018. évi Országos Borversenyek legalább egyikén nagyarany-, arany- vagy ezüstérmet nyertek; tudnak angolul vagy lengyelül kommunikálni a rendezvény látogatóival (a rendezvény hivatalos nyelve az angol, tolmácsolás nem biztosított); továbbá nincs lejárt tartozásuk a HNT felé.

A részvételi díj összege 60 000 Ft + áfa kiállítóként, de a 2018. évi Országos Borversenyen nagyaranyérmet, illetve aranyérmet nyert borászatok részvételi díját a HNT átvállalja.

A jelentkezési lapokat az obv@hnt.hu e-mail címre 2019. január 22-én 12:00 óráig kell megküldeni.

A kiválasztásnál alapvetően a beérkezési sorrend számít, de emellett előnyt élveznek a legutóbbi három OBV-n több, illetve magasabb rangú elismerést elnyert borok termelői (a rangsorolás az elnyert díjak, illetve érmek presztízse és száma alapján történik, tehát a több díjat, nagyarany érmet, illetve aranyérmet nyert borászatok részesülnek előnyben).

A jelentkezés elbírálásának eredményről a HNT minden jelentkezőt értesít. Az a jelentkező, aki a kiválasztás során nem kerül a kiállítók közé, várólistára kerül, kivéve, ha külön jelzi, hogy nem kíván élni ezzel a lehetőséggel.

A részletek a HNT honlapján olvashatók.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Balla Géza birodalma

Arad-hegyaljai birtokán, a történelmi Ménesi Borvidéken látogattuk meg Balla Gézát, aki határon túliként első ízben nyerte el az Év Bortermelője Magyarországon címet. Kíváncsiak voltunk, mi a titka.

Hungarikum extra dry, avagy szőlőfajták és pezsgő

Mint tudjuk, a bor és a szőlő minőségének egyik legfőbb kulcsa a fajta. Nincs ez másként a pezsgő esetében sem. Vannak egészen szélsőséges vélemények, melyek szerint Chardonnay nélkül nem készülhet minőségi pezsgő. Cikkünkben a pezsgőkészítésre használt fajták körét boncolgatjuk. Rendhagyó módon azonban nemcsak szőlész, de borász szemmel is értékeljük a fajtákat, pezsgőkészítési lehetőségeket, trendeket.

Kiszámolták, mennyivel kevesebb vegyszerrel lehet megvédeni a rezisztens szőlőket

Mint a világon mindenütt, Olaszországban is a betegség-ellenálló szőlőfajták felé fordul a figyelem. Saját nemesítésű fajtáik vannak, most pedig közreadták a számokat a növényvédelemben felhasznált szerek mennyiségéről. Ezek a szőlők nemcsak ellenállók a betegségekkel és a klímaváltozás hatásaival szemben, hanem lényeges megtakarítás is elérhető velük a hagyományos fajtákkal és művelésmódokkal szemben.

Tért hódítanak az új rezisztens szőlőfajták

A minőségi borkészítés világában rossz hírük van az ellenálló szőlőfajtáknak, de ez a visszautasítás enyhülni látszik az utóbbi időben. Az USA szőlőtermesztői is ódzkodnak tőlük, és annak ellenére ragaszkodnak az elismert európai fajtákhoz, hogy azok különösen érzékenyek a peronoszpórára és a lisztharmatra, erre a két Amerikából eredő betegségre. Most új francia rezisztens hibrideket próbálhatnak ki.

Nyomás alatt a szőlő felvásárlási ára

Önköltség alatti borszőlő-felvásárlási árakat hirdettek meg a felvásárlók a idei szüret elején, és a mostani kilátások alapján a vártnál kisebb mennyiséget vásárolnának fel - írja csütörtöki számában a Világgazdaság.

Pompás lehet az idei évjárat, már elkezdődött a szüret

Megkezdődött az idei szüret hétfőn. A gyümölcs minősége több borvidéken kiváló lehet idén – nyilatkozta az InfoRádiónak Tornai Tamás, a Magyar Szőlő- és Bortermelők Szövetségének elnökségi tagja.

Alattomos borkonkurencia

A Szlovákiai Borászok és Szőlészek Céhe (CVVS) 2019 első félévében is a borértékesítés jelentős csökkenését volt kénytelen elkönyvelni. A céh elnöke, Miroslav Fondrk leszögezte, hogy évről évre alattomosabb a borkonkurencia, aminek következtében több becsületes szlovákiai szőlő- és bortermelő felszámolhatja vállalkozását.

Megkezdődött a szüret a Csabagyöngye szedésével

A legkorábbi érésű szőlőfajta, a Csabagyöngye szedésével hétfőn megkezdődött a szüret Magyarországon és ezzel az északi féltekén is - mondta Varga Máté, a Varga Pincészet Kft. ügyvezetője a Somogy megyei Ordacsehiben.

A Muravidék ízei

Huzimec Zolán és felesége, Ica Szentlőrincen „első bálozók”, a szlovéniai Lendva ízeit hozták el a Gazdanapokra. Elsősorban bioborászattal foglalkoznak, de mellette falusi konyhát is működtetnek.

Jót tett a német bornak a forró és száraz nyár

A 2018. évi száraz és forró nyár 1999 óta a legjobb borterméshez segítette a német pincészeteket, a bor- és musttermelés elérte az 1,03 milliárd litert - közölte hétfőn a német statisztikai hivatal.