Back to top

Két fiatal magyar kertépítő a WorldSkills-en

Átadták az Országos Parképítő Tehetséggondozó Tanbázist Budapesten, az Agrárminisztérium Közép-Magyarországi Agrár Szakképző Központ Varga Márton Kertészeti és Földmérési Szakgimnáziumában. Ugyanezen a napon hirdették ki a WordSkills Kazan 2019 Szakmák Világbajnoksága kertépítő szakma nemzeti válogatójának eredményét is.

Az Agrárminisztérium, az Agrárminisztérium Közép Magyarországi Agrár Szakképző Központ, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Magyar Díszkertészek Szövetsége, a Magyar Kertépítők Országos Szövetsége, a Magyar Kertészeti Szakképző Intézmények Szövetsége támogatásával létrejött Országos Parképítő Tehetséggondozó Tanbázist ünnepélyes keretek között adták át pénteken. A rendezvényen részt vett Budapest Főváros Zugló polgármestere, Karácsony Gergely is.

A Wordskills Kazan 2019 Szakmák Világbajnoksága kertépítő szakma nemzeti válogatójának eredményhirdetése
A Wordskills Kazan 2019 Szakmák Világbajnoksága kertépítő szakma nemzeti válogatójának eredményhirdetése
Fotó: Megyesi Éva

A kertészszakma, a szakoktatás, a gazdasági élet szereplőinek együttműködéséből létrejött országos tehetséggondozó tanbázis lehetőséget ad arra, hogy hazánk szakintézményeinek diákjait az oktatók magas színvonalon felkészítsék a kertépítő szakmai versenyekre.

A tanbázis célja a kiváló szakemberek képzésén kívül az agrárium, a kertészet, azon belül a parképítés szélesebb körű népszerűsítése, a szakma fontosságának bemutatása.

A parképítés értékteremtő szakma. Környezetünk, életünk minősége jobbá tehető általa, hisz olyan problémákra tud megoldást adni, mint a klímaváltozás, a városi hősziget hatások és az árvizek kezelése, melyek javításához minden zöldfelület hozzá járul.

Az elkészült versenykertek a tanbázison, előtérben az 1. helyezett munkával
Az elkészült versenykertek a tanbázison, előtérben az 1. helyezett munkával
Fotó: Megyesi Éva

Január 9-11 között zajlott le a WorldSkills Kazán 2019 országos nemzeti kertépítő válogatóverseny. Az elért eredményeik alapján hazánkat Homokay Ádám, a budapesti Varga Márton Kertészeti és Földmérési Szakgimnázium és Stummer Gergő, a szombathelyi Herman Ottó Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola volt tanulója, jelenleg a Skills képzési program résztvevője képviselik majd. A Skills versenyek rendszere szerint lebonyolított megmérettetésen a résztvevő öt csapat 15 négyzetméteres területen három nap alatt építette fel a versenykerteket a megadott terv szerint.

Az eseményekről részletesen a Kertészet és Szőlészetben olvashat.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Fenntarthatóság az almatermesztésben

Hetven országból érkezett tizenhatezer látogatóval zárta háromnapos rendezvénysorozatát a 12. Interpoma kiállítás Bolzanóban. Négy év kihagyás után került sor a nemzetközi találkozóra, és rekordot döntött a külföldi érdeklődés.

Növénynemesítésők találkozója

Emléknappal ünnepelte meg a Növénynemesítők Egyesülete azt a korszakos jelentőségű, első magyar növénynemesítési könyvet, amelyet éppen 200 évvel ezelőtt adtak ki. A jeles alkalmat konferenciával is egybekötötték, ahol a magyar növénynemesítés kiváló professzorai ismertették az szántóföldi és kertészeti növénynemesítés kutatás-fejlesztésének és oktatásának helyzetét és kihívásait.

Idén is lesz Ügetőszilveszter a Kincsem Parkban

Az idén is "Ügetőszilveszterre" várja a lovassportot kedvelő nagyközönséget december 31-én a Kincsem Park.

Beruházási vidékfejlesztési támogatások

A KAP Stratégiai Terv keretében, a korábbi támogatási ciklusokhoz hasonlóan, ismét fontos szerepet kapnak a beruházás típusú beavatkozások, amelyek nagymértékben hozzájárulnak a versenyképes mezőgazdaság és élelmiszer-előállításhoz, illetve vidékfejlesztéshez.

Főként díszít a lopótök

Az ősz második felének régi-új divatja a tökfélékből készített dekoráció, emiatt a piacon sokfelé találkozhatunk dísztökökkel. A nyakas lopótök is közéjük tartozik, bár zsenge termésének húsából készíthetünk rántott vagy rakott tököt, megtölthetjük, vagy legyalulva megfőzhetjük főzeléknek.

Aszálycsillapítók: a jövő agrármenedzserei

A MATE és a Debreceni Egyetem vegyes csapata, az Aszálycsillapítók nyerték az idei Agrovirtus vetélkedőt. Az ágazat tehetséggondozó programjába összesen háromszáz agrárhallgató kapcsolódott be. Az első helyezett összeállítás egymillió, a második 500 ezer, a harmadikak pedig 300 ezer forintot nyert.

Magyar páros a világranglista élén

A Spanyolországi Vicben rendezték meg a nyolcéves fiatal lovak távlovas világbajnokságát. A rendkívül taktikus 120 kilométeres pályát negyvenkét indulóból mindösszesen tizenhat ló-lovas páros fejezte be, köztük dr. Fekete Patrícia, Janita de S. José nevű lovával.

Zöldfelületek - Egy falatnyi természet

Ahogy a Kertészet és Szőlészet korábbi lapszámában már beszámoltunk róla, a Magyarország Zöld Városa díj első helyezettje 2022-ben a Budapest 13. kerületében megépült Vizafogó Park lett. A tervezés projektvezetőjét, Ripszám Eszter tájépítészt kérdeztük azokról a tervezési szempontokról, melyek segítették őket az ökologikus szemléletű új közterületi park létrejöttében.

Tulipánünnep és ingyen tulipán

A tulipán hazájában külön ünnepnapot szánnak a tavasz egyik legnépszerűbb virágjának. Január harmadik szombatján virágtengerré változik Amszterdam egyik híres, múzeumok ölelésében fekvő tere, hogy örömöt csempésszenek az emberek életébe.

GaLaBau 2022

A zöldfelületek és a szabad terek tervezésének, építésének, karbantartásának teljes körét lefedi Európa egyik legrangosabb szakkiállítása, a GaLaBau. A Magyar Kertépítők Országos Szövetsége által, a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezetével, a Magyar Tájépítészek Szövetségével és a Magyar Faápolók Egyesületével közösen szervezett őszi tanulmányúton részt vevő szakemberek a nürnbergi szakkiállítást is megtekintették.