Back to top

Két fiatal magyar kertépítő a WorldSkills-en

Átadták az Országos Parképítő Tehetséggondozó Tanbázist Budapesten, az Agrárminisztérium Közép-Magyarországi Agrár Szakképző Központ Varga Márton Kertészeti és Földmérési Szakgimnáziumában. Ugyanezen a napon hirdették ki a WordSkills Kazan 2019 Szakmák Világbajnoksága kertépítő szakma nemzeti válogatójának eredményét is.

Az Agrárminisztérium, az Agrárminisztérium Közép Magyarországi Agrár Szakképző Központ, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Magyar Díszkertészek Szövetsége, a Magyar Kertépítők Országos Szövetsége, a Magyar Kertészeti Szakképző Intézmények Szövetsége támogatásával létrejött Országos Parképítő Tehetséggondozó Tanbázist ünnepélyes keretek között adták át pénteken. A rendezvényen részt vett Budapest Főváros Zugló polgármestere, Karácsony Gergely is.

A Wordskills Kazan 2019 Szakmák Világbajnoksága kertépítő szakma nemzeti válogatójának eredményhirdetése
A Wordskills Kazan 2019 Szakmák Világbajnoksága kertépítő szakma nemzeti válogatójának eredményhirdetése
Fotó: Megyesi Éva

A kertészszakma, a szakoktatás, a gazdasági élet szereplőinek együttműködéséből létrejött országos tehetséggondozó tanbázis lehetőséget ad arra, hogy hazánk szakintézményeinek diákjait az oktatók magas színvonalon felkészítsék a kertépítő szakmai versenyekre.

A tanbázis célja a kiváló szakemberek képzésén kívül az agrárium, a kertészet, azon belül a parképítés szélesebb körű népszerűsítése, a szakma fontosságának bemutatása.

A parképítés értékteremtő szakma. Környezetünk, életünk minősége jobbá tehető általa, hisz olyan problémákra tud megoldást adni, mint a klímaváltozás, a városi hősziget hatások és az árvizek kezelése, melyek javításához minden zöldfelület hozzá járul.

Az elkészült versenykertek a tanbázison, előtérben az 1. helyezett munkával
Az elkészült versenykertek a tanbázison, előtérben az 1. helyezett munkával
Fotó: Megyesi Éva

Január 9-11 között zajlott le a WorldSkills Kazán 2019 országos nemzeti kertépítő válogatóverseny. Az elért eredményeik alapján hazánkat Homokay Ádám, a budapesti Varga Márton Kertészeti és Földmérési Szakgimnázium és Stummer Gergő, a szombathelyi Herman Ottó Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola volt tanulója, jelenleg a Skills képzési program résztvevője képviselik majd. A Skills versenyek rendszere szerint lebonyolított megmérettetésen a résztvevő öt csapat 15 négyzetméteres területen három nap alatt építette fel a versenykerteket a megadott terv szerint.

Az eseményekről részletesen a Kertészet és Szőlészetben olvashat.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Magyar lovasok a vb felé félúton

Legutóbbi számunkban bemutatkozott a munkalovaglás mint sportág, és hazai képviselője, a Working Equitation Magyarország Egyesület. Bár fiatal a sportág és alig négyéves múlttal rendelkezik hazánkban, máris két versenyzőjének sikerült kiemelkedő teljesítményt nyújtva akkreditációt szereznie az idén júliusban rendezendő franciaországi világbajnokságra.

Cserepes növények átültetése: érdemes figyelni a gyökér-levél arányra

A cserepes növények ideálisak a lakásban, vagy a teraszon, hiszen elég mobilak ahhoz, hogy oda helyezzük őket ahol díszítenénk velük, és arrább tegyük onnan, ahol épp útban vannak. Ám a cserép, mint élettér általában nem a legideálisabb a növények számára, hiszen gyökereik növekedése így korlátok közé szorul.

Kiből lehet sajtbíra?

Sem a dohányosok, sem pedig a rendszeres ivók nem alkalmasak a sajtok bírálatára, mivel ízlesésük és szaglásuk nagy valószínűséggel nem tökéletes. Ez a két legfontosabb képesség a feladat ellátásához, de a június végén avatott 37 új magyar sajtbíra többsége agrár-, illetve élelmiszeripari végzettségű – mondta el Hegedűs Imre, a Magyar Sajtkészítők Egyesületének elnöke.

Félmillió élővirág, ezerhatszáz felvonuló az idei debreceni virágkarneválon

Az idén ismét a hagyományos formájában rendezik meg a debreceni virágkarnevált augusztus 20-án: a karneváli menetben félmillió élővirággal feldíszített tizenkét virágkocsit, és ezerhatszáz felvonulót láthat majd a közönség - jelentették be a szervezők a rendezvény beharangozó sajtótájékoztatóján a Nagyerdőben.

Töretlen fejlődés 25 éven át

A Specialmix Kertészeti Kft. a közelmúltban ünnepelte fennállásának 25. évfordulóját, ebből az alkalomból nyílt napot szerveztek magánszemélyek és szakmai érdeklődők részére a cég gödöllői telephelyén.

Az adatelemzés akár életmentő is lehet a versenylovaknak

A versenylovak esetében a legtöbb sérülés nem egy nap alatt alakul ki, eltekintve azoktól a ritka kivételektől, amikor valamilyen baleset (például kerítésnek fut a ló) miatt sérülnek meg. A tréningek során fellépő terhelés hosszú időn át terheli a csontozatot, mire látható eredménye lesz.

A selyemakác veszélyes kártevője

A lilás rózsaszínű, hosszú, sokporzós, borzas virágcsomóival feltűnő díszt adó selyemakác az utóbbi időben hazánkban is közkedvelt ültetett fa, parkban és házikertben, még utcai sorfának is láthatjuk. Sajnos az ország különböző részein (de nem mindenhol), így Kecskeméten és környékén is jelen van a selyemakác-levélbolha, amely az utóbbi években telepedett meg hazánkban.

Tápoldat vágott virágokhoz

A Lisianthus a hosszabb vázatartósság, a több virág és a szirmok szín­intenzitása érdekében vágott virágként is folyamatos tápanyag- utánpótlást igényel.

Levendula és rózsa napokat rendeznek Szegeden az egyetemi füvészkertben

A virágzó rózsák és levendulák mellett családi programokkal, színvonalas koncertekkel, színházi és tánc produkciókkal, ismeretterjesztő, egészségmegőrző előadásokkal várják a látogatókat a hétvégén a levendula és rózsa napokon Szegeden az egyetemi füvészkertben - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

Ismét Farkaslaka lovasa nyerte a Székely vágtát

Rekkenő hőségben és felfokozott hangulatban vette kezdetét a 11. Székely Vágta legvártabb pillanata, a két döntő futam. Népes közönség várta a legjobb nyolc lovast, akik a szombati kvalifikációs futamokból küzdötték magukat a vasárnapi döntőkbe.