Back to top

Két fiatal magyar kertépítő a WorldSkills-en

Átadták az Országos Parképítő Tehetséggondozó Tanbázist Budapesten, az Agrárminisztérium Közép-Magyarországi Agrár Szakképző Központ Varga Márton Kertészeti és Földmérési Szakgimnáziumában. Ugyanezen a napon hirdették ki a WordSkills Kazan 2019 Szakmák Világbajnoksága kertépítő szakma nemzeti válogatójának eredményét is.

Az Agrárminisztérium, az Agrárminisztérium Közép Magyarországi Agrár Szakképző Központ, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Magyar Díszkertészek Szövetsége, a Magyar Kertépítők Országos Szövetsége, a Magyar Kertészeti Szakképző Intézmények Szövetsége támogatásával létrejött Országos Parképítő Tehetséggondozó Tanbázist ünnepélyes keretek között adták át pénteken. A rendezvényen részt vett Budapest Főváros Zugló polgármestere, Karácsony Gergely is.

A Wordskills Kazan 2019 Szakmák Világbajnoksága kertépítő szakma nemzeti válogatójának eredményhirdetése
A Wordskills Kazan 2019 Szakmák Világbajnoksága kertépítő szakma nemzeti válogatójának eredményhirdetése
Fotó: Megyesi Éva

A kertészszakma, a szakoktatás, a gazdasági élet szereplőinek együttműködéséből létrejött országos tehetséggondozó tanbázis lehetőséget ad arra, hogy hazánk szakintézményeinek diákjait az oktatók magas színvonalon felkészítsék a kertépítő szakmai versenyekre.

A tanbázis célja a kiváló szakemberek képzésén kívül az agrárium, a kertészet, azon belül a parképítés szélesebb körű népszerűsítése, a szakma fontosságának bemutatása.

A parképítés értékteremtő szakma. Környezetünk, életünk minősége jobbá tehető általa, hisz olyan problémákra tud megoldást adni, mint a klímaváltozás, a városi hősziget hatások és az árvizek kezelése, melyek javításához minden zöldfelület hozzá járul.

Az elkészült versenykertek a tanbázison, előtérben az 1. helyezett munkával
Az elkészült versenykertek a tanbázison, előtérben az 1. helyezett munkával
Fotó: Megyesi Éva

Január 9-11 között zajlott le a WorldSkills Kazán 2019 országos nemzeti kertépítő válogatóverseny. Az elért eredményeik alapján hazánkat Homokay Ádám, a budapesti Varga Márton Kertészeti és Földmérési Szakgimnázium és Stummer Gergő, a szombathelyi Herman Ottó Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola volt tanulója, jelenleg a Skills képzési program résztvevője képviselik majd. A Skills versenyek rendszere szerint lebonyolított megmérettetésen a résztvevő öt csapat 15 négyzetméteres területen három nap alatt építette fel a versenykerteket a megadott terv szerint.

Az eseményekről részletesen a Kertészet és Szőlészetben olvashat.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Öt vidám asztali -és partidekor-ötlet muskátliból a nyári összejövetelekhez

Legyen szó születésnapról, kerti partiról vagy egy laza grillezésről - megannyi apropónk lehet arra, hogy összehozzunk egy kellemes hangulatú nyári találkozót. A sikeres parti legfontosabb elemei nemcsak a jó társaság, a finom ételek és italok, hanem a szép dekoráció is: miért ne használhatnánk erre a célra muskátlit?

A tavasz idén sem maradt el

Az idei ültetési szezonra, az anyák napjára, valamint a ballagásra való fölkészülést megannyi kérdés, bizonytalanság előzte meg, a növényházi kertészek, a díszfaiskolai termelők és a dísznövény-kereskedők sem voltak könnyű helyzetben. Nemcsak az elszabadult infláció, a mindenkit sújtó drágulás, hanem a hűvös, csapadékos tavasz is kiszámíthatatlanná tette, hogy milyen lesz a kereslet, a vásárlási kedv.

Már néhány szem pollen végzetes lehet a macskák számára

Azok a liliom imádó kerttulajdonosok, akiknek macskája is van, jó ha tudják, hogy ezek a pompás virágok nagyon veszélyesek az állatokra nézve. Ha szőrmókunk a kelleténél kíváncsibb természetű és szívesen időzik a virágok közelében, azonnal vigyük állatorvoshoz, ha különös jeleket tapasztalunk nála.

Világrekord született

Csúcsot döntött a BAUHAUS barkácsáruház-lánc Németországban. A világ leghosszabb virágládasorát ültették be, amely a mannheimi BUGA2023 kertészeti kiállítást díszítette. A nem mindennapi ötletet „világrekord az éghajlatért” mottóval valósították meg.

Jó reklám volt

III. Károly királlyá koronázásának helyszínét Nagy-Britanniában termesztett virágok sokasága díszítette. A Flowers from the Farm egyesület mintegy 80 tagja több mint 120 virágfajt nevelt külön erre a célra.

Kertörökség és tájépítészet

Kertörökség és kommunikáció címmel hirdette meg ez évi konferenciáját a Magyar Kertörökség Alapítvány. A rangos külföldi és hazai szakemberek részvételével megtartott esemény helyszínéül a nemrég egybenyitott Petőfi Irodalmi Múzeumot és Károlyi-kertet választották a szervezők.

Hogyan váljunk klímapozitív kertésszé?

Mi kell ahhoz, hogy bolygóbarát kertésszé váljunk? Sokszor elég, ha átgondoljuk a kertben végzett munkát, átnézzük a szerszámokat, vagy átépítés során a „zöld” vonalat” választjuk, javasolják az angol Garden Bridgewater, a fenntartható látogató kert kertészei.

Átalakulóban a díszfaiskolai termesztés

Az idei Tavaszkert dísznövényvásár nyitónapján a MATE Dísznövénytermesztési és Dendrológiai Tanszék munkatársai tematikus szakmai előadásokat is szerveztek. A tanácskozáson Rónai Gergely, a Magyar Díszfaiskolások Egyesületének elnöke a hazai díszfaiskolai ágazat helyzetét, jövőképét, illetve a faiskolák fajtakínálatát összegezte.

„Növénypláza” rendezvényt tartottak Budapesten…

...a különleges szobanövények rajongóinak. Kibírják a szobában, és mégis különlegesek is! Május 19-21. között zöldbe borult az Europeum Bevásárlóközpont a Blaha Lujza téren, ugyanis megrendezték az első Növényplázát.

Egy kevéssé ismert idegenhonos liszteske

Az utóbbi évtizedben számos idegenhonos faj jelent meg hazánkban. Közülük több gyorsan a figyelem középpontjába került a mérete vagy feltűnő kártétele miatt, míg más apró termetű fajok észrevétlenül hódították meg Magyarországot, és rejtőzködve lettek szélesen elterjedtek.