Back to top

Elismert az uniós élelmiszerbiztonsági modell, de nem elég ambíciózus

Az Európai Számvevőszék új jelentése szerint, noha a fogyasztókat az élelmiszerekben található veszélyes vegyi anyagoktól megvédő uniós rendszer kellően megalapozott, jelenleg túl ambiciózusnak bizonyul. Az Európai Bizottság és a tagállamok nem rendelkeznek kellő kapacitással ahhoz, hogy a rendszer működését maradéktalanul biztosítsák.

Az uniós élelmiszerbiztonsági politika célja az emberi élet és egészség magas szintű védelmének garantálása és a polgárok védelme az élelmiszerekben előforduló háromféle veszélytől: a fizikai, a biológiai és a vegyi anyagok jelentette veszélyektől. Ellenőrzésünk a vegyi anyagok jelentette veszélyekre helyezte a hangsúlyt.

A számvevők jelentésükben megállapították, hogy az uniós élelmiszerbiztonsági modell világszerte elismert, azonban jelenleg túl ambiciózus.

Véleményük szerint az élelmiszerekben, takarmányokban, növényekben és élő állatokban jelen lévő vegyi anyagokra irányadó uniós jogi keret továbbra is befejezetlen,

és még nem érte el azt a végrehajtási szintet, amelyet az élelmiszer-termelésre vonatkozó uniós jogszabályok előirányoztak. Ezen túlmenően az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA), amely tudományos tanácsadást nyújt az európai szakpolitikai döntéshozatalhoz, a vegyi anyagokkal kapcsolatos munkája terén lemaradásokkal küzd. Ez hátrányosan érinti a rendszer egyes részeinek megfelelő működését és a modell egészének a fenntarthatóságát.

– Az élelmiszerbiztonság fontos prioritás az Unió számára, hiszen valamennyi uniós polgárt érint és szorosan kapcsolódik a kereskedelemhez – jelentette ki Janusz Wojciechowski, a jelentésért felelős számvevőszéki tag. – A jelenlegi uniós rendszert azonban számos következetlenség jellemzi és több nehézség is fenyegeti.

Egyes tagállamok ellenőrzései gyakrabban irányulnak a vegyi anyagok bizonyos csoportjaira, mint más csoportokra, és a jogi keret annyira terjedelmes, hogy a hatóságok nehezen tudják egyedül ellátni a rájuk háruló összes feladatot.

A számvevők szerint a hatóságok által végzett ellenőrzések az összes elvégzett ellenőrzésnek csak kis részarányát adhatják, és az uniós modell csak akkor maradhat hiteles, ha a hatósági és a magánszektorbeli ellenőrzési rendszerek kiegészítik egymást. A két rendszer közötti szinergiák feltárása azonban csak mostanában kezdődött meg.

Az Unió bizonyos növényvédő szerek használatát veszélyességi kritériumok alapján korlátozta. A számvevők azonban felhívják a figyelmet: egyes növényvédőszer-maradványok ennek ellenére elfogadhatónak minősülhetnek az Unióba importált termékekben, amennyiben kockázatértékelés kimutatta, hogy nem jelentenek veszélyt a fogyasztókra nézve. Megállapították továbbá:

korlátot jelent az ellenőrzési rendszer működésében, hogy a tagállamok nehezen tudják meghatározni, milyen jellegű végrehajtási intézkedéseket foganatosítsanak szabálytalanság esetén.

A Számvevőszék a következő ajánlásokat teszi az Európai Bizottságnak:

  • értékelje a vegyi anyagok jelentette veszélyekre vonatkozó jogszabályok lehetséges módosításait annak fényében, hogy milyen kapacitások állnak rendelkezésre ezek egységes alkalmazásához;
  • ösztönözze a komplementaritást, hogy a tagállami hatóságok szélesebb körben támaszkodhassanak a magánszektor által elvégzett ellenőrzésekre;
  • fejtse ki, milyen intézkedésekkel kívánja biztosítani, hogy azonos biztonsági követelmények vonatkozzanak az Unióban előállított és az oda behozott élelmiszerekben található növényvédőszer-maradványokra, miközben továbbra is gondoskodik a WTO-szabályok betartásáról;
  • nyújtson további iránymutatást a tagállamoknak a végrehajtási intézkedések alkalmazásáról, és tegye szigorúbbá az élelmiszerekre vonatkozó uniós szabályok betartására irányuló monitoringeljárásokat.
Forrás: 
Európai Számvevőszék/nak.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Magyarország elkötelezett a balkáni térségek csatlakozásának és fejlesztésének támogatásában

Nagy István agrárminiszter részt vett a Nyugat-Balkáni Vidékfejlesztési miniszteri konferencián, a Berlini Agrárminiszteri Csúcstalálkozó keretében. A miniszter a kerekasztal beszélgetésen elmondta, hogy kitűnő kezdeményezésnek tartja a nyugat-balkáni térség országainak támogatását az Európai Unióhoz való csatlakozási törekvéseikben.

Megugrott a cukor ára

A fehér cukor ára a tőzsdén három év legmagasabb szintjére emelkedett, utoljára 2017. júliusában voltak ilyen magasak. A londoni tőzsdén az árfolyamok meghaladták a 400 USD/tonna összeget. New Yorkban is ugyanolyan gyors az emelkedés, mint Európában.

A McDonald's nem kis tételben vásárol magyar alapanyagokat

A KPMG hatástanulmánya szerint a magyarországi McDonald's teljes GDP-hatása 2014 és 2018 között elérte a 153,4 milliárd forintot. Különböző adók és járulékok formájában 2009 és 2018 között a vállalat és franchise partnerei 82,6 milliárd forintot fizettek be a magyar államháztartásba, miközben több mint 27 milliárd forint értékben végeztek beruházásokat - közölte az étteremlánc az MTI-vel.

Nagy, téli Nébih ellenőrzés: jól vizsgáztak az ünnepi vásárok

A téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés – a korábbi évekhez hasonlóan –decemberben zajlott az ország teljes területén. A kormányhivatalok és a Nébih szakemberei csaknem 2.600 létesítményt és több mint 13.800 élelmiszert vizsgáltak.

A berlini Zöld Héten Nagy István nyitotta meg a magyar standot

Elkezdődött pénteken Berlinben a Nemzetközi Zöld Hét (Internationale Grüne Woche - IGW), a világ legnagyobb mezőgazdasági, élelmiszeripari és kertészeti kiállítása és vására, a magyar standot Nagy István agrárminiszter nyitotta meg.

Kecskesajt sült dióval, áfonyával

Tusz Emese élete alapjaiban megváltozott, amikor otthagyta tanári állását, és kecskesajtkészítéssel kezdett foglalkozni. Azt mondja, nem bánta meg a döntést, imádja a szabadságot és a kreativitást, amit az új munkája nyújt.

Már dolgoznak a "vegán csirkén"

Az Egyesült Királyság legnagyobb pékséglánca már dolgozik egy csirkehúst helyettesíteni kívánó vegán terméken. A vásárlók imádták a növényi "kolbásszal" töltött péksüteményüket, ezért tovább bővítik az izgalmas ízvilágú vegán menüt.

Tüntetnek a méhészek Európa-szerte

Brüsszelben, Párizsban és Amszterdamban is tüntetést tartanak európai méhészek januárban, a demonstrációkat a Magyarországon bejegyzett Egyesület az Európai Méhekért szervezi. Ha megszűnnek a méhészetek, méhek sem lesznek, amelyek beporozzák a növényeket.

A Nestlé csaknem 2 milliárd svájci frankot ruház be a csomagolási megoldások fejlesztésébe

Csaknem 2 milliárd svájci frankot ruház be a Nestlé, hogy áttérjen az újonnan gyártott műanyagokról az élelmiszeripari minőségű újrahasznosított műanyagok használatára és felgyorsítsa az innovatív fenntartható csomagolási megoldások fejlesztését - közölte a svájci élelmiszeripari vállalat csütörtökön.

A EP támogatja az európai zöld megállapodást, és még ambíciózusabb lépéseket vár

Az Európai Parlament képviselői támogatják az európai zöld megállapodást, de rámutatnak a kihívásokra, többek között a méltányos és szolidáris átállás és a magasabb köztes célkitűzések szükségességére.