Az uniós élelmiszerbiztonsági politika célja az emberi élet és egészség magas szintű védelmének garantálása és a polgárok védelme az élelmiszerekben előforduló háromféle veszélytől: a fizikai, a biológiai és a vegyi anyagok jelentette veszélyektől. Ellenőrzésünk a vegyi anyagok jelentette veszélyekre helyezte a hangsúlyt.
A számvevők jelentésükben megállapították, hogy az uniós élelmiszerbiztonsági modell világszerte elismert, azonban jelenleg túl ambiciózus.
és még nem érte el azt a végrehajtási szintet, amelyet az élelmiszer-termelésre vonatkozó uniós jogszabályok előirányoztak. Ezen túlmenően az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA), amely tudományos tanácsadást nyújt az európai szakpolitikai döntéshozatalhoz, a vegyi anyagokkal kapcsolatos munkája terén lemaradásokkal küzd. Ez hátrányosan érinti a rendszer egyes részeinek megfelelő működését és a modell egészének a fenntarthatóságát.
– Az élelmiszerbiztonság fontos prioritás az Unió számára, hiszen valamennyi uniós polgárt érint és szorosan kapcsolódik a kereskedelemhez – jelentette ki Janusz Wojciechowski, a jelentésért felelős számvevőszéki tag. – A jelenlegi uniós rendszert azonban számos következetlenség jellemzi és több nehézség is fenyegeti.
A számvevők szerint a hatóságok által végzett ellenőrzések az összes elvégzett ellenőrzésnek csak kis részarányát adhatják, és az uniós modell csak akkor maradhat hiteles, ha a hatósági és a magánszektorbeli ellenőrzési rendszerek kiegészítik egymást. A két rendszer közötti szinergiák feltárása azonban csak mostanában kezdődött meg.
Az Unió bizonyos növényvédő szerek használatát veszélyességi kritériumok alapján korlátozta. A számvevők azonban felhívják a figyelmet: egyes növényvédőszer-maradványok ennek ellenére elfogadhatónak minősülhetnek az Unióba importált termékekben, amennyiben kockázatértékelés kimutatta, hogy nem jelentenek veszélyt a fogyasztókra nézve. Megállapították továbbá:
A Számvevőszék a következő ajánlásokat teszi az Európai Bizottságnak:
- értékelje a vegyi anyagok jelentette veszélyekre vonatkozó jogszabályok lehetséges módosításait annak fényében, hogy milyen kapacitások állnak rendelkezésre ezek egységes alkalmazásához;
- ösztönözze a komplementaritást, hogy a tagállami hatóságok szélesebb körben támaszkodhassanak a magánszektor által elvégzett ellenőrzésekre;
- fejtse ki, milyen intézkedésekkel kívánja biztosítani, hogy azonos biztonsági követelmények vonatkozzanak az Unióban előállított és az oda behozott élelmiszerekben található növényvédőszer-maradványokra, miközben továbbra is gondoskodik a WTO-szabályok betartásáról;
- nyújtson további iránymutatást a tagállamoknak a végrehajtási intézkedések alkalmazásáról, és tegye szigorúbbá az élelmiszerekre vonatkozó uniós szabályok betartására irányuló monitoringeljárásokat.