0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

A földeken fog megrohadni a termés Skóciában

Az Egyesült Királyság mezőgazdaságának 60-70 ezer szezonális vendégmunkásra van szüksége, akik egy „no-deal” Brexit után egy csapásra eltűnhetnek a szigetországból. A skót farmerek szakszervezete katasztrofális munkaerőhiánytól tart.

Amennyiben nem tud megegyezni az Egyesült Királyság és az Európai Unió, akkor a Brexit után a szigetországba érkező vendégmunkások szabad áramlása egyik napról a másikra megszűnik. A témában felszólalt a skót farmerek legnagyobb érdekképviselete is. Andrew McCornick, a National Farmers Union (NFU) elnöke a brit kormánytól vár határozott, pontos állásfoglalást a tekintetben, miként kívánják pótolni országszerte a Brexit után kieső 60-70 ezer idénymunkást. Ez elnök hozzátette:

– A bogyósgyümölcsök és zöldségek termesztése teszi ki a skót agrárgazdaság tíz százalékát,

ezen ágazatok évente mintegy 10 ezer idénymunkást igényelnek. Már a múlt évben is komoly munkaerőhiánnyal küzdöttek a gazdák, sok területen elmaradt a betakarítás.

A brit kormány egy, a mezőgazdasági idénymunkásokra tervezett rendszeren dolgozik, mely ideiglenesen engedélyezné 2500 nem uniós állampolgár munkavállalását az országban a kilépés utáni átállási időszakban. Csakhogy már az elmúlt évben hiányzott 10 ezer ember az angol  mezőgazdaságból. McCornick kifejtette:

– A kormány tervezete semmilyen valós megoldást nem kínál a problémára. A Brexit szavazás után azonnal felállítottunk egy prioritás listát, ezen első helyen szerepelt a munkaerőhiány kezelésének szükségessége.

Nem tudjuk majd etetni a nemzetet, ha nem lesz aki dolgozzon a földeken.
Forrás: fginsight.com