Back to top

Egyre hosszabbak az aszályos időszakok Somogyban

A klímaváltozás miatt ugyan nem csökken az összcsapadék-mennyiség a térségben, ám az aszályos időszakok egyre hosszabbak Somogyban is. Ezért az Országos Vízügyi Főigazgatóság aszályfigyelő rendszert épít ki. Ennek keretében Somogyban elsőként a drávai aszálykörzetben Kálmáncsán létesült mérőállomás.

Az idei tél sem bővelkedett esőben és hóban. Az aszályos időszakok egyre hosszabbak hazánkban és a megyében is az utóbbi időben. A leginkább csapadékhiánnyal sújtott területek jelenleg még az Alföldön vannak, de a szélsőséges időjárási jelenségek, szárazság, heves esőzések gyakorisága megnőtt Somogy megyében is. Szakemberek szerint az aszályos időszakok további növekedésével és terjedésével is számolni kell a közeljövőben.

– A bővülő aszálymonitoring-rendszer célja segíteni a mezőgazdaságban és a vízgazdálkodásban dolgozókat a kritikus helyzetek előrejelzésében

– felelte sonline.hu érdeklődésére Pinczehelyi-Tátrai Tímea, a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság sajtóreferense. – Ezen ismeretek birtokában a műszaki lehetőségekhez mérten az aszálykárok mérséklésére több idő állhat rendelkezésre a vízvisszatartás és tározás lehetőségének fokozásával, vízkormányzásokkal. Ezen adatok ismeretében egy tájon a mezőgazdasági művelési ágak váltása is szükségessé válhat.

Annál is inkább, mert a hőségnapok száma a kilencvenes évektől jelentősen megemelkedett.

Ugyan az éves csapadék a somogyi területeken nem csökkent, viszont az időbeli eloszlása egyre szélsőségesebben alakult.

Gyakrabban fordulnak elő heves nyári zivatarok, majd utána ismét hetekig nem esik az eső.

Az aszálymonitoring-rendszer még félkész állapotban van, jelenleg 46 állomás van az országban. A tervek szerint 141 állomás rögzíti a talaj és a légkör adatait hazánkban. A Dél-Dunántúl hat aszálykörzetében is kiépül egy-egy állomás. Jelenleg kettő működik a régióban, ebből az egyik a kálmáncsai, ahol a csapadék, a levegő hőmérséklete, a relatív páratartalom mellett 10, 20, 30, 45, 60, 75 centi mélyen a talajhőmérséklet és talajnedvesség mérését is végzik.

Forrás: 
sonline.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A burgonyatermesztés és a klímaváltozás

A 2018-at megelőző 15 évben megtriplázódott a burgonya ára Magyarországon, ráadásul évről évre kevesebb burgonya is terem itthon. 2019-ben már áprilisra elfogyott a hazai termés a boltokból, és import áru adja a dráguló kínálatot.

Szomjazik a kukorica

A kapásnövények az ország egyre nagyobb területén sóvárogva várják az esőt. A kukorica számára ideális júliusi 100 mm-es havi csapadékösszegtől az ország döntő részén nagyon messze vagyunk (van olyan része az országnak, ahol a júliusi összeg még az 5 mm-t sem éri el), és úgy tűnik, hogy e hónap végéig már ilyen száraz is marad az idő. Az aratásra ugyanakkor ez az időjárás a kedvező.

Szokatlan segítséget kaptak a bajba került lazacok

Több ezer lazacot fognak helikopterekkel ívóhelyükre szállítani a kanadai Brit Columbia tartományban, mert földcsuszamlás elzárta útjukat a Fraser folyóban.

Szebb, keményebb fertődi málnafajták

Ne hagyjuk veszni a bogyósokat Magyarországon, hiszen sokfelé a világon fejlődik a termesztésük. Nem lehet minden gondunkat a globális fölmelegedés számlájára írni, jobban kell figyelni a termesztéstechnológia pontos betartására, derült ki a NAIK Gyümölcs- és Dísznövénytermesztési Kutatóintézet fertődi állomásán rendezett tanácskozáson.

A Bakony mélyén

Közel 4000 diák választotta idén az Erdei Vándortábort, akik pedagógusaik kíséretében ismerkedhetnek meg Magyarország erdeivel, a fenntartható erdőgazdálkodással és az örökerdő fogalmával. Az egyhetes táborok alatt az egész országban felsőtagozatos és középiskolás tanulók járják a természetet, mialatt elsajátítják a környezettudatos gondolkodás alapjait.

Eltűnt a termés harmada - háromszorosára drágult a magyar sikergyümölcs

Befejeződik lassan a meggyszezon, aki akart, idén bőségesen tudott vásárolni a gyümölcsből befőttnek, lekvárnak is, és jó hír, hogy elvétve lehet még meggyet kapni. Idén drágulás volt és csökkent a termés, miközben a világ legnagyobb friss meggy exportőre Magyarország.

Laborhús után itt a labortej

A tejből származó fehérjékből készült termékek éves kereskedelme több millió dollárra rúg. Mi lenne, ha ezeket a termékeket tehenek nélkül is elő lehetne állítani?

Ijesztő méretű sarkvidéki tüzek szennyezik a légkört

A sarkvidéki erdőtüzek júniusban 50 megatonnányi széndioxidot bocsátottak ki, ez megfelel az iparilag fejlett Svédország által kibocsájtott egy éves mennyiségnek. Az adtok szerint ez több mint, amennyi 2010 és 2018 között keletkezett tüzek széndioxid kibocsátásának összessége.

A korai tavasz miatt lekésik a méhek a virágzást

A túl korai hóolvadás miatt korábban virágoznak egyes növények, a méhek azonban még nem ébrednek fel, hogy beporozzák őket. Így viszont csökken a virágok maghozama.

Kismértékben csökken a világ ipariparadicsom-termelése

A Világ Ipari Paradicsom Tanácsa (WPTC) a globális termés-előrejelzését 300 000 tonnával csökkentette, mégpedig a kiültetés ideje alatt az évszakra nem jellemző – néhány jelentős termesztő országot érintő – hőmérséklet-csökkenés miatt.