Back to top

1,5 millió méhcsalád mandulán

Januári méhészhírek a nagyvilágból: A méhállomány fele mandulán; Méhtolvajt bírságoltak Németországban (Neckarsulm); Kis kaptárbogár elleni stratégiaváltás Dél-Olaszországban?

A méhállomány fele mandulán

Kalifornia: Januárban ismét elérkezik az idő, amikor az Egyesült Államok méhállományának nagyjából a felét – 1,5 millió méhcsaládot-  a mandula beporzása érdekében Kaliforniába szállítják. Három kilométeres röpkörzettel számolva  (amennyiben a méheket egyenletesen osztják el a mandulaültetvényeken) ez akkora zsúfoltságot jelent, hogy egy méhcsalád a virágokon további 56000 másik méhcsaláddal osztozik.

(Forrás: Deutsches Bienenjournal)

Méhtolvajt bírságoltak Németországban (Neckarsulm)

Tagadott a méhtolvaj a bíróság előtt és azt állította, rágalom áldozata. A tárgyalás során azonban váratlanul érte, amikor az ellene szóló bizonyíték között egy vadkamera felvétele is előkerült. Azon egyértelműen felismerhető volt a vádlott. Súlyosbító körülménynek találta a bírónő, hogy a tettes 9 éves fiát is magával vitte a portyázásra. A tolvaj összesen hét méhcsaládot lopott el. A bűntettért 4500 Euró kártérítés megfizetésére kötelezték.

(Forrás: swr.de)

Kis kaptárbogár elleni stratégiaváltás?

Olasz méhellenőrzési adatokból úgy tűnik, hogy már nem cél a kártevő kiirtása. Kalábria érintett területén ugyanis egyetlen méhcsaládot sem ellenőriztek erre vonatkozóan 2017-ben. Sőt már 2016-ban sem volt számottevő ellenőrzés. Ezzel együtt aggasztó, hogy az elmúlt évben (2018) a kis kaptárbogár egy újabb területen is felütötte a fejét, nevezetesen Dél-keleten, vagyis a csizma sarkában.

(Forrás: www.izsvenezie.it/eathina-tumida-in-italia)

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Méhészeti dendrológia 3. rész - a tavaszi fás hordásnövények

Ahogyan a hőmérő higanyszála napról-napra egyre följebb húzódik, úgy kezdenek tömegével virítani a tavaszi aszpektus fás hordásnövényei: a vadgyümölcsök. Ilyenkor már a napi középhőmérséklet tartósan 10 oC fölött van, ez kedvez a méhek gyűjtögető-megporzó munkájának.

Szigorúbb gazdálkodási szabályok a méhek védelméért

Ahogy arról még az év elején beszámoltunk, a bajor választópolgárok eddig még soha nem látott mértékben csatlakoztak a „Mentsétek meg a méheket” népi kezdeményezéshez. A kezdeményezést a törvényhozás a héten megszavazta.

A méheket nem zavarja a szélturbina

Az egész világon elterjedt az a nézet, hogy a szélerőművek károsítják az emlősöket és a madarakat, akkor károsítják a rovarokat, beleértve a méheket is. Egy lengyel méhész – kutató két éves kísérlete az ellenkezőjét bizonyította.

Vissza nem térítendő csekély támogatás méhészeknek

Azon méhészek számára, akik 2018. november 15. napján a Tenyészet Információs Rendszerben (TIR) nyilvántartott méhállománnyal rendelkeztek, vissza nem térítendő mezőgazdasági csekély összegű támogatás nyújtható.

A méhek szerepe a napraforgó-termesztésben

A napraforgó hazánkban a legnagyobb területen (több mint 600 ezer hektár) tenyésző méhlegelő. A méhészek számára az egyik, de vannak területek, ahol a legfontosabb árumézet adó növénnyé vált az elmúlt években. Virágjának felépítéséről és méhészeti jelentőségéről szól írásom.

Utolsó csepp a méhészek poharában

Idén is pusztulnak a méhek a napraforgón. Egyes kutatók már évekkel ezelőtt felhívták a figyelmet, arra hogy a varroa atkára, mint a méhek legádázabb ellenségére való mutogatás, elvonja a figyelmet arról, hogy valójában a káros környezeti behatások együttese a felelős azért, hogy minden évben a házi méhek jelentős pusztulását tapasztalhatjuk világszerte. A varroa atka csak utolsó csepp a pohárban.

Nőtt az agrárexport az első negyedévben

A mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek exportértéke 12,9 százalékkal, importértéke 6,9 százalékkal nőtt az idei első negyedévben, az egyenleg 25,3 százalékkal volt több 2018 január-márciussal-összevetve - derül ki a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ-Agrárgazdasági Kutató Intézet (NAIK-AKI) honlapján közzétett adatokból.

Rovarölő a biológiai művelésű talajokban is

Egy svájci kutatócsoport neonikotinoidokat talált a biológiai/ökológiai művelésű talajokban is.

Változatlanul intenzív a fellépés a vérszívók ellen

Az elmúlt héthez hasonlóan a következő napokban is teljes intenzitással zajlik az országos szúnyoggyérítési program. A kiemelt turisztikai régiók közül a sikeres Tisza-tavi és Fertő-tó környéki beavatkozás után a héten a Balaton és a Velencei-tó partján fekvő településeken fogják légi úton csökkenteni a szúnyogok számát.

Egyes szúnyogoknak kedvez a permetezés

Nem mindig igaz az az általános vélekedés, miszerint a növényvédő szerek ritkítják, vagy teljesen elpusztítják a célba vett rovarokat.