Back to top

Gabonaár: merre indul el?

Viszonylagos csend honol a világ és azon belül Magyarország gabonapiacain, amiből egyelőre nem következik sem árzuhanás, sem érdemi drágulás. Azonban a holtszezonnak számító januárban érdemes a kínai-amerikai kereskedelmi tárgyalásokra figyelni, amelyek kimenetele befolyásolhatja az egyelőre bőséges termésűnek ígérkező 2019-es szezon gabonaárait.

Az északi féltekén értelemszerűen nem jönnek szóba ilyenkor a szezonális hatások, a déli félteke terméseredményeire pedig még várnunk kell.

Januárban leginkább a globális kereskedelempolitikai lépések, a készletek és esetleg a szakértői jelentések, riportok befolyásolhatják a világ gabonapiacát.

Mint látható, egyelőre egyik sem olyan, amiből messzemenő következtetéseket lehetne levonni, a hideg idővel együtt tehát, úgy tűnik, a gabonapiac is fagytól dermedt állapotban van.

Sem különösebb árzuhanást, sem érdemi drágulást nem vár a gabonapiacokon Raskó György. Az agrárközgazdász szerint egyelőre csak a forint árfolyamának esetleges változásai módosíthatják a magyar piacon az árakat. A jó minőségű búza jelenleg 58 ezer forint körül van idehaza, a kukorica pedig 47–48 ezer forint tonnánként, ami jó árnak számít a korábbi évek hasonló időszakához képest. Ezen az árszinten el lehet érni nyereséget. A legutóbbi árcsökkenés kismértékű, és csak az év eleji holtszezon következménye, vélekedik a szakember.

Az átmenő készletek csökkennek, a déli félteke terméseredményeire pedig még várni kell, egyelőre egyik sem indokol drágulást vagy árcsökkenést – mondta el lapunknak Petőházi Tamás.

A Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke szerint inkább az Egyesült Államok és Kína kereskedelmi háborúja befolyásolhatja a világ gabonapiacát, és rajta keresztül az árakat.

Mint ismert, tavaly magas vámokat vezetett be az Amerikai Egyesült Államok egy sor kínai termékre. Donald Trump amerikai elnök barátságtalan intézkedéseire válaszul Kína hasonló büntetővámokat ve­­tett ki egy sor amerikai termékre. Ezek között számos mezőgazdasági termék is van, például az amerikai sertéshús és több gabonaféle, valamint a szója. Kína már annak idején bejelentette, hogy az amerikai importvámok „súlyos kárt okoznak a többoldalú kereskedelmi rendszernek”, és hogy bepereli az Egyesült Államokat a Kereskedelmi Világszervezetnél (WTO). Peking bejelentette továbbá, hogy válaszul 3 milliárd dollár értékű amerikai importtermékre terveznek vá­mot kivetni. A döntés szerint nyolc amerikai importárura – köztük a sertéshúsra – 25 százalékos, további 120 termékre pedig – köztük gyümölcsökre – 15 százalékos vámot vetnek ki. Hasonló vita van Mexikó és az USA között is. Előbbi máris komoly vámokkal sújtotta az amerikai sertéshúst, válaszul az acélimportra kivetett büntetővámokra.

Petőházi Tamás szerint ugyanakkor már a helyzet enyhülésének lehetünk tanúi.

A GOSZ elnöke arra számít, hogy valamiféle barátságos hangvételű megegyezéssel hamarosan lezárul a kínai-amerikai keménykedés.

Ebben az esetben az amerikai áru to­­vábbra is a korábbi feltételek szerint mehet Kínába. A harc eldurvulása esetén ugyanis az USA kénytelen lenne máshol elhelyezni a gabonáját, ami leverné az árakat. Megegyezés esetén Kína megint nagy vá­­sárlóként lépne fel, ami felfelé mozdítaná el az árszinteket. „Arra számítok, hogy megegyeznek, pillanatnyilag ez tűnik a legfontosabb árbefolyásoló tényezőnek a világ gabonapiacain” – tette hozzá.

Az elnök szerint a hazai kereskedelmi gyakorlat is kezd helyreállni azzal, hogy a Duna vízhozama emelkedni kezdett, és a száraz őszi hónapok után újra hajózhatóvá vált a folyó.

„Három-négy hónapot valószínűsítek, mire a bennragadt készleteket kiszállítják. Ezeket a tételeket már értékesítették, de eddig nehézségekbe ütközött a szállításuk.” Újabb tételeket ugyanakkor nem igazán adnak-vesznek a hazai szereplők, a január ebből a szempontból holtszezonnak számít.

Nem lát különösebb okot a változásra Pótsa Zsófia sem. A Magyar Gabonafeldolgozók, Takarmánygyártók és -Kereskedők Szövetségének főtitkára lapunknak elmondta, hogy az eddigi információk alapján 2019-re a tavalyinál nagyobb termést várnak az őszi kalászosoktól, a vetésterületből kiindulva ugyanis már lehet kalkulációkat végezni.

A búza vetésterülete 22,9 millió hektárról 24,2 millió hektárra nő világszinten, a termésmennyiség pedig rendkívüli mértékben, akár 16 százalékkal is nőhet a jelenlegi becslések szerint. Igaz, erre a nagyarányú növekedésre elsősorban azért számítanak, mert a 2018-as globális termés nem volt igazán erős. Erre az évre viszont így 147 millió tonnát várnak.

Az átmenő készletek to­­vábbra is meglehetősen magasak, valamivel 200 millió tonna alatt van a világ búzatartaléka.

Mindezek miatt áremelkedésre semmiképpen nem számít a főtitkár. A mostani adatokból és információkból leginkább csak stagnálásra, vagy esetleg kisebb mértékű árcsökkenésre lehet következtetni.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2019/3 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Többet adnak idén a felvásárlók az almáért

Augusztus 21-én beindulnak az almasűrítmény-előállító üzemek és kilogrammonként nettó 30 forint körüli átvételi árat kínálva kezdhetik meg a feldolgozást - írta pénteki számában a Világgazdaság című napilap.

Véget ért a nyári kalászosok és a repce aratása

Az idei aratási idény véget ért, befejeződött az összes nyári aratású szántóföldi növény betakarítása. Az idei nyár első felét jellemző, viharokkal tűzdelt időjárás ellenére a gazdálkodóknak sikerült tartani az aratás átlagos ütemtervét.

Idén több búza és repce termett Zala megyében

Zala megyében búzából és repcéből is több termett idén, mint az elmúlt évben, a búza hektáronkénti átlaghozama egy tonnával haladja meg a tavalyi mennyiséget - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke szerdán az MTI-vel.

Nyomás alatt a szőlő felvásárlási ára

Önköltség alatti borszőlő-felvásárlási árakat hirdettek meg a felvásárlók a idei szüret elején, és a mostani kilátások alapján a vártnál kisebb mennyiséget vásárolnának fel - írja csütörtöki számában a Világgazdaság.

KSH: júniusban tovább gyorsult a mezőgazdasági termelői árak emelkedése

Júniusban a mezőgazdasági termelői árak átlagosan 10,5 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat. A növénytermesztési és kertészeti termékek éves áremelkedése a májusi 3,5 százalékról 10,6 százalékra ugrott, az élőállatok és állati termékeké 10,8 százalékról alig észrevehetően 10,1 százalékra változott - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) honlapján kedden megjelent adatokból.

Alattomos borkonkurencia

A Szlovákiai Borászok és Szőlészek Céhe (CVVS) 2019 első félévében is a borértékesítés jelentős csökkenését volt kénytelen elkönyvelni. A céh elnöke, Miroslav Fondrk leszögezte, hogy évről évre alattomosabb a borkonkurencia, aminek következtében több becsületes szlovákiai szőlő- és bortermelő felszámolhatja vállalkozását.

A finnek is jó gabonatermést várnak

A száraz időnek köszönhetően a finn gazdák is megkezdhették az aratást. A korábbi csapadékosabb időjárás miatt várhatóan a kora tavaszi vetésű gabonák, illetve a zöldség, gyümölcs és olajos magvak hozama kisebb lesz.

ASP: a piac megremegett, de nem dőlt be

Az InterPIG és az AgriBenchmark Pig Network, a két sertéságazati szakértőket tömörítő nemzetközi szervezet közös éves találkozójára július 1–4. között került sor Pekingben. A NAIK Agrárgazdasági Kutatóintézet negyedik éve tagja e két csoportnak. A rendezvény fókuszában a vendéglátó Kína sertéságazatának fejlődése és az afrikaisertéspestis-járvány regionális, illetve globális piaci hatásai álltak.

Két hétig készült az összetartozást szimbolizáló aratókoszorú

A magyar gazdatársadalom összefogását, egyszersmind a magyarság összetartozását is szimbolizálja az az aratókoszorú, amelyet a "Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem" program keretében adtak át a Szent István Bazilikában.

A gazdák már készülhetnek az őszi kalászosok vetésére

Az elmúlt évhez képest kissé magasabb, nettó 101 ezer forintos tájékoztató árat tett közzé a tagságtól kapott adatok feldolgozását követően a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. A szervezet előrejelzése szerint az előállítási költségek növekedése miatt idén enyhén emelkedhet az őszi kalászosok ára.