Mandula
A mandulafa termése a világ összes olajos magvai közül az egyik legrégebbi és legismertebb. Rendkívül nagy mennyiségű E-vitamint tartalmaz. Ez a vitamin játszik fontos szerepet öregedési folyamat késleltetésében. A sok B2-vitamint fontos a nyálkahártya és a bőr számára, B3 vitamint, más néven niacint és kalciumot is tartalmaz.
Dió
A dió igazi vitaminbomba. A- és E-vitaminban gazdag, többféle B-vitamin is van a dióban, így például a tiamin, amely ideg- és izomvédő, serkenti a növekedést.
Bár a dió kalóriatartalma rendkívül magas, az étvágyat gyorsan elnyomva segít a kilók elleni küzdelemben.
Fenyőmag
Az ősembertől kezdve a római légionáriusokon át napjainkig fogyasztják szerte a világon. Viszonylag magas árát a tobozából való eltávolításának a körülményessége indokolja. Ez az aprócska mag tele van antioxidánsokkal, és elképesztő mennyiségű E-vitamint tartalmaz, ami segít megszabadulni a szervezetben lerakódott salakanyagoktól. A fenyőmagnak magas a kalcium- és a magnéziumtartalma is, utóbbi pedig szintén elősegíti az anyagcsere-folyamatok beindulását. De nem nélkülözi az A-, a B1-, és a B2-vitamint sem.
Gazdag fehérjékben és egy egyébként igen ritka szerkezetű, többszörösen telítetlen zsírsavban, a pinolénsavban. Ennek köszönhetően elősegíti az izomépítést, és beindítja a fogyást, miközben garantálja a jóllakottság érzését. A fenyőmag továbbá gazdag cinkben, mely fontos szerepet játszik a fehérje-, a zsír- és a szénhidrát-anyagcserében, de magnéziumban és káliumban is bővelkedik.
Pekándió
Koleszterinben szegény, viszont gazdag folsavban. Található még benne kalcium, foszfor, vas, cink, kálium valamint A, B-1, B-2, B-3, B-6, C- és E-vitamin is. Ajánlott a fogyasztása mindenki számára. Magas folsavtartalma miatt kismamáknak is ajánlott!
Paradió (brazildió)
Kiemelkedő a szeléntartalma, ami számos idegi működéshez szükséges.
Nagy százalékban tartalmaz egészséges, telítetlen zsírsavakat. Viszonylag sok, kalciumot káliumot, magnéziumot, vasat, foszfort tartalmaz.
Pisztácia
A pisztácia arginin tartalma segíti a szervezet anyagcseréjét. Kutatások szerint a pisztácia 10%-al csökkenti a stressz okozta magas vérnyomást.. ezt tulajdonítják az egyik legfontosabb jótékony hatásának. Valamint csökkenti a vérben lévő koleszterin szintet. A koleszterin a fő bűnös a legtöbb szív rendellenesség kialakulásában.
esélyét. Emellett antioxidáns raktár, ezek az anyagok megelőzik a test sejtjeinek károsodását. A pisztáciában a következő antioxidánsok vannak jelen: A vitamin, E vitamin és lutein. Fehérjében is gazdag, mely a test felépítésében is segít.
Makadamdió
Az egyik legzsírosabb mag. Meglepő módon, az olajos magvakat ez teszi egészségessé. Fontos forrása a makadámdió a magnéziumnak, kalciumnak, vasnak, réznek, krómnak, mangánnak és cinknek. Csökkenti a vér triglicerid szintjét. Magas flavonoid tartalma pedig egy másik fontos tényező.
Földimogyoró
Az egyik legnagyobb előnye a benne található nagy mennyiségű rost, ami elengedhetetlen az emésztőrendszer és a belek épségének megőrzésében. Emellett az olyan rákos megbetegedések kialakulását is befolyásolja, mint a gyomor- és vastagbélrák.
valamint a cukorbetegség, bénulás, ízületi gyulladás, a vérzési rendellenességek és az autoimmun rendellenességek kialakulását is hátráltatja. A földimogyoró pörkölés után sajnos ezeket a pozitív tulajdonságait elveszíti.
Kesudió
A kesudóban lévő antioxidánsok segítenek több betegség megelőzésében. Magas kalcium tartalma a fogakat és a csontokat erősíti.
Fogyasztása a szív és a keringés egészségét is védi, mivel az antioxidánsok mellett egészséges zsírokat is tartalmaz. Egy tanulmány szerint napi 30 gramm kesudió három nap után a vérnyomás mérhető csökkenését eredményezheti.